ART

 

.

Αργεντινή Αργεντινή

Αργεντινή

Η Ουσουάια (Ushuaia) είναι πόλη της Αργεντινής και πρωτεύουσα της επαρχίας της «Γης του Πυρός» με πληθυσμό 64.000.[1] Θεωρείται από πολλούς ως η νοτιότερη πόλη του κόσμου, γεγονός που συνεισφέρει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία αφού είναι ένας κύριος τουριστικός προορισμός, τόσο στους τουρίστες που φτάνουν εκεί οδικώς ή αεροπορικώς από την Αργεντινή ή την Χιλή όσο και σε αυτούς που επισκέπτονται την Ανταρκτική με κρουαζιερόπλοια.

Ιστορία
Μερική θέα της πόλης από το λιμάνι.

Οι Όνας (Ona) έφτασαν στην Γη του Πυρός πριν από περίπου 11000 χρόνια και κατά την αποικιακή εποχή πρώτος έφτασε ο βρετανός Ρόμπερτ ΦίτζΡόι (Robert FitzRoy) στις 29 Ιανουαρίου 1833 με το παρθενικό ταξίδι του ιστιοφόρου «HMS Beagle». Στο δεύτερο ταξίδι στο πλοίο επέβαινε και ο Δαρβίνος, η παρουσία του οποίου έκανε το «HMS Beagle» ένα από τα διασημότερα πλοία.

Η σύγχρονη Ουσουάια ξεκίνησε σαν οικισμός το 1873 όταν ο αργεντινός πρόεδρος Χούλιο Αργεντίνο Ρόκα (Julio Argentino Roca), στο πρότυπο της Τασμανίας στην Αυστραλία, δημιούργησε μια «ποινική αποικία» με σκοπό την ανάπτυξη του οικισμού σαν πόλη και την κυριαρχία της Αργεντινής στην Γη του Πυρός.[2] Στην δεκαετία του 1880 κυκλοφόρησαν φήμες ότι βρέθηκε χρυσός στην Ουσουάια, γεγονός που βοήθησε στην περαιτέρω εξάπλωση της πόλης αλλά οι φήμες τελικά αποδείχτηκαν ψεύτικες. Στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα όλη η πόλη ήταν η περιοχή γύρω από την φυλακή, η οποία φιλοξενούσε κατάδικους με επαναλαμβανόμενα σοβαρά αδικήματα με συνέπεια η απόδραση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Στην ουσία οι κατάδικοι ήταν «καταναγκασμένοι άποικοι» και εκτός από την πόλη έχτισαν και τον σιδηρόδρομο που εξυπηρετούσε τον οικισμό, σήμερα ένα τουριστικό αξιοθέατο γνωστό ως «Το τρένο στο τέλος του κόσμου».
Γεωγραφία

Η Ουσουάια θεωρείται η νοτιότερη πόλη στον κόσμο παρ' ότι υπάρχει νοτιότερα το Πουέρτο Γουίλιαμς, ένας οικισμός που ανήκει στην Χιλή με 2.000 κάτοικους. Το Πουέρτο Γουίλιαμς αυτοαποκαλείται επίσης η νοτιότερη πόλη στον κόσμο αλλά με 2.000 κάτοικους δεν θεωρείται πόλη ούτε καν από τα κριτήρια που θέτει η ίδια η Χιλιανή κυβέρνηση [3] και φαίνεται να χάνει την «μάχη» από την Ουσουάια η οποία έχει όλα τα στοιχεία μιας πόλης. Αυτός ο τίτλος φαίνεται τελικά να είναι σημαντικός καθώς έλκει τουρίστες από όλο τον κόσμο και συνεπώς συνεισφέρει στην τοπική οικονομία.
Κλίμα

Η Ουσουάια έχει ένα υποπολικό ωκεάνιο κλίμα με θερμοκρασίες γύρω στον 1,6 °C τον χειμώνα (Ιούλιο) και 10,4 °C το καλοκαίρι (Ιανουάριος). Το ιστορικό χαμηλό είναι −25 °C και το ψηλό 29 °C που έγινε το μήνα Δεκέμβριο (καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο). Η ιστορικά χαμηλότερη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε ποτέ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι -6 °C. Κατά μέσο όρο η πόλη έχει 200 μέρες τον χρόνο με βροχή ή χιόνι και πολλές συννεφιασμένες και ομιχλώδεις μέρες.
Οικονομία-Μεταφορές
Το λιμάνι της Ουσουάια.

Η οικονομία της πόλης βασίζεται κυρίως στην αλιεία, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, εκτροφή πρόβατων και οικοτουρισμό.

Στην πόλη βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της Ουσουάια (ΙΑΤΑ: USH) (Ushuaia – Malvinas Argentinas International Airport) με πτήσεις προς Μπουένος Άιρες και Σαντιάγο.

Το λιμάνι της Ουσουάια εκτός από τουριστικός προορισμός είναι και το βασικό σημείο απόπλου για επιστημονικές περιηγήσεις στην Ανταρκτική και άλλα μέρη του Νότιου Ωκεανού.

Στο εθνικό πάρκο της Γης του Πυρός καταλήγει ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος που συνδέει οδικώς την Ουσουάια με την υπόλοιπη Λατινική Αμερική.
Παραπομπές

«Ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Αργεντινής» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 13 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2011.
Ιστορία της Ουσουάια (το άρθρο είναι στα ισπανικά)
PDF αρχείο της Χιλιανής κυβέρνησης (ισπανικά)

Εγκυκλοπαίδεια Αργεντινής

Χώρες της Νότιας Αμερικής

Κράτη και Εξαρτημένες Περιοχές που μπορεί να θεωρηθούν τμήματα και άλλης ηπείρου γράφονται με πλάγια γραφή

Ανεξάρτητα Κράτη:

Αργεντινή | Βενεζουέλα | Βολιβία | Βραζιλία | Γουιάνα | Ισημερινός | Κολομβία | Ουρουγουάη | Παναμάς | Παραγουάη | Περού | Σουρινάμ | Τρινιντάντ και Τομπάγκο | Χιλή

Εξηρτημένα εδάφη:

Αρούμπα (Ολλανδία) | Γαλλική Γουιάνα (Γαλλία) | Ολλανδικές Αντίλλες (Ολλανδία) | Νότιος Γεωργία και Νότιοι Σάντουιτς Νήσοι (Ηνωμένο Βασίλειο) | Νήσοι Φώκλαντ (Ηνωμ. Βασίλειο)

Χώρες της Κεντρικής Αμερικής | Χώρες της Βόρειας Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License