ART

EVENTS

Ο Πόλεμος των Άστρων (γνωστό και ως Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 4 - Μια Νέα Ελπίδα) (πρωτότυπος τίτλος: Star Wars, γνωστό και ως Star Wars Episode IV: A New Hope) είναι αμερικανική ταινία επιστημονικής φαντασίας, του 1977, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Τζορτζ Λούκας. Είναι η πρώτη ταινία της σειράς Ο Πόλεμος των Άστρων, ενώ χρονολογικά ως προς την υπόθεση, είναι η τέταρτη. Με την επαναστατική χρήση των ειδικών εφέ, της αντισυμβατικής επεξεργασίας και του συνδυασμού επιστημονικής φαντασίας και επικού σεναρίου, ο πρώτος Πόλεμος των Άστρων είναι μια από τις πιο επιτυχημένες και σημαντικές ταινίες όλων των εποχών.

Τοποθετημένη πριν από πολύ καιρό σ'ένα Γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό, η ταινία ακολουθεί μια ομάδα μαχητών της ελευθερίας, γνωστών ως η Επαναστατική Συμμαχία, που έχει στόχο την καταστροφή του Άστρου του Θανάτου, ενός διαστημικού σταθμού που είναι ένα πανίσχυρο όπλο της σατανικής Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Αυτός ο πόλεμος διακόπτει την απομονωμένη ζωή του νεαρού αγρότη Λουκ Σκαϊγουώκερ, όταν κατά τύχη αγοράζει τα ρομπότ που έχουν τα κλεμμένα σχέδια του Άστρου του Θανάτου. Αφότου η Αυτοκρατορία αρχίζει μια αδίστακτη και καταστροφική έρευνα για τα ρομπότ, ο Σκαϊγουώκερ αποφασίζει να ακολουθήσει τον Δάσκαλο Τζεντάι Όμπι-Ουάν Κενόμπι σε μια παράτολμη αποστολή διάσωσης της ιδιοκτήτριας των ρομπότ, της επαναστάτριας Πριγκίπισσας Λέια και διάσωσης του ίδιου του Γαλαξία.

Η ταινία γυρίστηκε με τον εξωφρενικά μικρό προϋπολογισμό των $11 εκατομμυρίων και κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1977, έχοντας κέρδη $460 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και $314 εκατομμύρια εκτός αυτής, ξεπερνώντας την ταινία Τα σαγόνια του καρχαρία ως η ταινία με τα υψηλότερα κέρδη όλων των εποχών, ώσπου την πέρασε το Ε.Τ. ο Εξωγήινος το 1982. Προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, είναι η δεύτερη πιο επικερδής ταινία όλων των εποχών σε ΗΠΑ και Καναδά και η τρίτη παγκοσμίως. Από τα πολλά βραβεία που απέσπασε η ταινία, έλαβε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας έξι βραβεία. Οι υποψηφιότητες περιελάμβαναν το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Άλεκ Γκίνες και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο Πόλεμος των Άστρων συχνά κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Ο Λούκας επανακυκλοφόρησε την ταινία πολλές φορές, κάποτε με σημαντικές αλλαγές. Οι πιο αξιοπρόσεκτες εκδοχές ήταν στην Ειδική Έκδοση του 1997, η κυκλοφορία του DVD το 2004 και η κυκλοφορία του Blu-ray το 2011, που έχουν τροποποιημένα εφέ μέσω υπολογιστή, αλλαγμένους διαλόγους και επιπρόσθετες σκηνές.

Πλοκή

«Πριν από πολύ καιρό, σ’ένα Γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό» κυβερνά το σιδηρόφρακτο και καταπιεστικό καθεστώς της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας, που ανέτρεψε τη Γαλαξιακή Δημοκρατία και τους φρουρούς της, τους Ιππότες Τζεντάι. Την τάξη επιβάλλει εκ μέρους του σατανικού Αυτοκράτορα, του Σκοτεινού Άρχοντα των Σιθ, ο πανίσχυρος πρώην Τζεντάι Νταρθ Βέιντερ. Μια Επανάσταση έχει ξεσπάσει εναντίον της στυγνής δικτατορίας, οργανωμένη από την Επαναστατική Συμμαχία, με την Πριγκίπισσα Λέια να είναι μία από τους μυστικούς της αρχηγούς. Οι Επαναστάτες υποκλέπτουν τα σχέδια του Άστρου του Θανάτου, του ισχυρότερου όπλου της Αυτοκρατορίας, που έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει έναν ολόκληρο πλανήτη. Η Πριγκίπισσα Λέια που έχει τα σχέδια, αιχμαλωτίζεται από τον Νταρθ Βέιντερ αλλά τα αποθηκεύει μέσα στο ρομπότ R2-D2, το οποίο στέλνει με το ρομπότ C-3PO στον πλανήτη Tatooine, για να βρουν το θρυλικό Στρατηγό Όμπι-Ουάν Κενόμπι, έναν από τους ελάχιστους Τζεντάι που έχουν επιζήσει.

Τα δύο ρομπότ σχεδόν αμέσως αιχμαλωτίζονται από εμπόρους Jawa, οι οποία τα πουλούν στους αγρότες υγρασίας Όουεν και Μπερού Λαρς, και τον ανιψιό τους Λουκ Σκαϊγουώκερ. Ενώ ο Λουκ καθαρίζει τον R2-D2, βρίσκει τυχαία ένα μέρος από το μήνυμα της Λέια, στο οποίο ζητά τη βοήθεια του Όμπι-Ουάν Κενόμπι. Ο μόνος "Κενόμπι" που ξέρει ο Λουκ είναι ένας γέρος ερημίτης με το όνομα Μπεν, που ζει στους κοντινούς λόφους. Το επόμενο πρωί ο R2-D2 ξεφεύγει για να βρει τον Όμπι-Ουάν και ο Λουκ αναζητώντας το ρομπότ, βρίσκει τον Μπεν Κενόμπι, που ομολογεί πως είναι ο Όμπι-Ουάν. Ο γηραιός ερημίτης διηγείται στον Λουκ τις μέρες του ως Τζεντάι και πώς τους εξολόθρευσε η Αυτοκρατορία. Σε αντίθεση με τα λόγια του θείου του, ο Λουκ μαθαίνει πως ο πατέρας του, ο Άνακιν Σκαϊγουώκερ πολέμησε μαζί με τον Όμπι-Ουάν, πριν να τον προδώσει και να τον σκοτώσει ο Βέιντερ, ο πρώην μαθητής του Όμπι-Ουάν που γύρισε "στην σκοτεινή πλευρά της Δύναμης". Ο Λουκ που έχει κληρονομήσει τις μεγάλες δυνατότητες στη Δύναμη (ένα ενεργειακό πεδίο που δίνει υπερφυσικές δυνάμεις σε όποιον μπορεί να το χρησιμοποιήσει) που είχε ο πατέρας του, παίρνει από τον Όμπι-Ουάν και το φωτόσπαθο του Άνακιν.

Ο Όμπι-Ουάν βλέπει όλο το μήνυμα της Λέια, στο οποίο ικετεύει το γηραιό Τζεντάι να πάρει τα σχέδια του Άστρου του Θανάτου στην πατρίδα της, τον πλανήτη Άλντεραν, ώστε να τα δει και να τα αναλύσει ο πατέρας της. Ο Όμπι-Ουάν ζητά από τον Λουκ να τον συνοδεύσει και να μάθει τους τρόπους της Δύναμης. Ο Λουκ στην αρχή αρνείται, αλλά αλλάζει γνώμη όταν ανακαλύπτει πως οι στρατιώτες της Αυτοκρατορίας κατάστρεψαν το σπίτι του και σκότωσαν τους θείους του, ψάχνοντας τον C-3PO και τον R2-D2. Ο Όμπι-Ουάν και ο Λουκ προσλαμβάνουν το λαθρέμπορο Χαν Σόλο και τον Wookiee πιλότο του, Τσουμπάκα, για να τους μεταφέρουν με το πλοίο τους, το Millennium Falcon.

Μόλις φτάνει το Falcon στον Άλντεραν, ανακαλύπτουν πως ο πλανήτης έχει καταστραφεί με διαταγή του κυβερνήτη του Άστρου του Θανάτου, του στρατάρχη Tarkin, με σκοπό να επιδείξει σ'όλο το Γαλαξία τη δύναμη του σταθμού μάχης. Το Falcon πιάνεται στην ακτίνα έλξης του Άστρου του Θανάτου και μεταφέρεται στην αποβάθρα του. Ενώ ο Όμπι-Ουάν ξεκινά για να αχρηστεύσει την ακτίνα έλξης, ο R2-D2 ανακαλύπτει πού είναι φυλακισμένη η Λέια και ο Λουκ με τη βοήθεια του Χαν και του Τσουμπάκα τη σώζουν. Μετά από πολλές περιπέτειες, φτάνουν πίσω στο Falcon, αλλά ο Όμπι-Ουάν θυσιάζεται στη μονομαχία του με τον Βέιντερ. Το Falcon ξεφεύγει από το Άστρο του Θανάτου, όμως η Αυτοκρατορία είχε προλάβει να βάλει πομπό στο αστρόπλοιο για να βρει τη μυστική βάση των Επαναστατών στον πλανήτη Yavin IV.

Οι επαναστάτες αναλύουν τα σχέδια του Άστρου του Θανάτου και αποκαλύπτουν μια τρωτή μπουκαπόρτα εξαερισμού που οδηγεί στον αντιδραστήρα του σταθμού. Ο Λουκ εντάσσεται στην ομάδα επίθεσης, αλλά ο Χαν παίρνει την αμοιβή του για τη διάσωση και τα σχέδια και φεύγει, παρά τις παρακλήσεις του Λουκ. Στη μάχη που ακολουθεί, οι επαναστάτες έχουν βαριές απώλειες μετά από πολλές αποτυχημένες επιθέσεις και ο Λουκ έχει μείνει μαζί μ'ελάχιστους πιλότους για μια τελευταία προσπάθεια. Ο Βέιντερ και μια ομάδα μαχητικών είναι έτοιμη να καταρρίψουν το σκάφος του Λουκ, όμως ο Χαν Σόλο γυρίζει την τελευταία στιγμή και καταστρέφει τα μαχητικά της Αυτοκρατορίας, στέλνοντας τον Βέιντερ να αιωρείται μακριά από τη μάχη. Με την βοήθεια του πνεύματος του Όμπι-Ουάν, ο Λουκ χρησιμοποιεί τη Δύναμη και ευστοχεί στη βολή του, καταστρέφοντας το Άστρο του Θανάτου, δευτερόλεπτα πριν ο σταθμός μάχης χτυπήσει τη βάση των επαναστατών. Ο Λουκ και ο Χαν παρασημοφορούνται από την Λέια για τον ηρωισμό τους, ενώ ο Νταρθ Βέιντερ, ο μόνος που επέζησε από τη μάχη, ένιωσε τις ικανότητες του νεαρού πιλότου που καταδίωκε στη μάχη...
Διανομή

Μαρκ Χάμιλ ως ο Λουκ Σκαϊγουώκερ
Άλεκ Γκίνες ως ο Μπεν/Όμπι-Ουάν Κενόμπι
Κάρι Φίσερ ως η Λέια Οργκάνα
Χάρισον Φορντ ως ο Χαν Σόλο
Πήτερ Μεΐχιου ως ο Τσουμπάκα
Πίτερ Κάσινγκ ως ο Διοικητής Τάρκιν
Τζέιμς Ερλ Τζόουνς ως η φωνή του Νταρθ Βέιντερ
Ντέιβιντ Πράουζ ως η σωματική απεικόνιση του Νταρθ Βέιντερ
Anthony Daniels ως ο C-3PO (φωνή και σώμα)
Κέννυ Μπέικερ ως ο R2-D2 (φωνή και σώμα)
Φιλ Μπράουν ως ο Όουεν Λαρς
Σίλα Φρέιζερ ως η Μπερού Ουάιτσαν Λαρς

Βραβεία και Υποψηφιότητες
Βραβείο Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Καλύτερη Ταινία Γκάρι Κερτζ Υποψηφιότητα
Καλύτερος Σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας Υποψηφιότητα
Καλύτερο Σενάριο Γραμμένο Κατευθείαν για την Οθόνη Τζορτζ Λούκας Υποψηφιότητα
Καλύτερος Β' Ανδρικός Ρόλος Άλεκ Γκίνες Υποψηφιότητα
Καλύτερη μουσική επένδυση Τζον Γουίλιαμς Νίκη
Καλύτερος ήχος Ντον ΜακΝτούγκαλ, Ρέι Γουές, Μπομπ Μίνκλερ & Ντέρεκ Μπολλ Νίκη
Καλύτερο μοντάζ Πολ Χιρτς, Μαρσία Λούκας & Ρίτσαρντ Τσιού Νίκη
Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση Τζον Μπάρι, Νόρμαν Ρέινολτς, Λέσλι Ντίλλεϊ & Ρότζερ Κρίστιαν Νίκη
Καλύτερα κοστούμια Τζον Μόλλο Νίκη
Καλύτερα εφέ, οπτικά εφέ Τζον Στίαρς, Τζον Ντύκστρα, Ρίτσαρντ Έντλουντ, Γκραντ ΜακΚιούν & Ρόμπερτ Μπλάλακ Νίκη
Ειδικό Βραβείο Συνεισφοράς/Επιτεύγματος Μπεν Μπαρτ

για τα εφέ ήχου (για τη δημιουργία των εξωγήινων πλασμάτων και τις φωνές των ρομπότ)
Νίκη
Χρυσές Σφαίρες Καλύτερη Δραματική Ταινία Υποψηφιότητα
Καλύτερος Σκηνοθέτης Ταινίας Τζορτζ Λούκας Υποψηφιότητα
Καλύτερος Β' Ανδρικός Ρόλος Άλεκ Γκίνες Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μουσική Τζον Γουίλιαμς Νίκη
Βραβεία BAFTA Καλύτερης Ταινίας Υποψηφιότητα
Καλύτερου Μοντάζ Πολ Χιρτς, Μαρσία Λούκας & Ρίτσαρντ Τσιού Υποψηφιότητα
Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής Τζον Μπάρι Υποψηφιότητα
Καλύτερου Σχεδιασμού Κοστουμιών Τζον Μόλλο Υποψηφιότητα
Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης Τζον Γουίλιαμς Νίκη
Καλύτερου Ήχου Σαμ Σόου, Ρόμπερτ Ρ.Ραντλέτζ, Γκόρντον Ντέιβισον,
Τζιν Κόρσο, Ντέρεκ Μπολλ, Ντον ΜακΝτούγκαλ,
Μπομπ Μίνκλερ, Ρέι Γουεστ, Μάικλ Μίνκλερ,
Λες Φρεχόλτζ, Ρίτσαρντ Πόρτμαν & Μπεν Μπαρτ Νίκη
Γκράμι Album της χρονιάς Τζον Γουίλιαμς, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου

για το άλμπουμ Πόλεμος των Άστρων
Υποψηφιότητα
Καλύτερη αρχική σύνθεση για Κινηματογραφικό ή Τηλεοπτικό Πρόγραμμα Τζον Γουίλιαμς

για τον Πόλεμο των Άστρων
Νίκη
Καλύτερη Οργανική Σύνθεση Τζον Γουίλιαμς
για το "Main Title" από τον Πόλεμο των Άστρων Νίκη
Καλύτερη Ποπ Οργανική Εκτέλεση Τζον Γουίλιαμς

για το "Main Title" από τον Πόλεμο των Άστρων
Νίκη
Saturn Awards Καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας Νίκη
Καλύτερη σκηνοθεσία Τζορτζ Λούκας Νίκη
Καλύτερο σενάριο Τζορτζ Λούκας Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικός ρόλος Μαρκ Χάμιλ Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικός ρόλος Χάρισον Φορντ Υποψηφιότητα
Α' Γυναικείος ρόλος Κάρι Φίσερ Υποψηφιότητα
Β' Ανδρικός ρόλος Άλεκ Γκίνες Νίκη
Β' Ανδρικός ρόλος Πίτερ Κάσινγκ Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μουσική Τζον Γουίλιαμς Υποψηφιότητα
Καλύτερα ειδικά εφέ Τζον Ντύκστρα & Τζον Στίαρς Νίκη
Καλύτερα κοστούμια Τζον Μόλλο Υποψηφιότητα
Καλύτερο μακιγιάζ Ρικ Μπεΐκερ & Στιούαρτ Φρίμπορν Νίκη
Έξοχου Μοντάζ Πολ Χιρτς, Μαρσία Λούκας & Ρίτσαρντ Τσιού Νίκη
Έξοχης Τεχνικής Διεύθυνσης Νόρμαν Ρεΐνολντς & Λέσλι Ντίλλεϊ Νίκη
Έξοχου Ήχου Μπεν Μπαρτ, Ντον ΜακΝτούγκαλ, & Σαμ Σόου Νίκη
Έξοχης Διακόσμησης Σετ Ρότζερ Κρίστιαν Νίκη
Έξοχου Φωτογράφου
Ειδικό Βραβείο Γκίλμπερτ Τέιλορ Νίκη
Παραπομπές

(Αγγλικά) Internet Movie Database. tt0076759. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017.

«Star Wars (1977)». Box Office Mojo. Amazon.com. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

StarWars.com - Επίσημη ιστοσελίδα
Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 4 - Μια Νέα Ελπίδα στο IMDb
Μια Νέα Ελπίδα στο cine.gr
Wookieepedia
Ο Πόλεμος των Άστρων (ταινία) στη Star Wars Empire

Αμερικανικές ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News