ART

EVENTS

To Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 3 - Η Εκδίκηση των Σιθ (πρωτότυπος τίτλος: Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) είναι μία αμερικανική ταινία επιστημονικής φαντασίας, του 2005 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Λούκας. Είναι η έκτη ταινία της σειράς Ο Πόλεμος των Άστρων, ενώ χρονολογικά ως προς την υπόθεση, είναι η τρίτη.

Η ταινία διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της Επίθεσης των Κλώνων. Οι Ιππότες Τζεντάι βρίσκονται σκορπισμένοι στο Γαλαξία για να ηγηθούν τον στρατό των κλώνων στον πόλεμο με τους Αποσχιστές. Το Συμβούλιο των Τζεντάι στέλνει τον Όμπι-Ουάν Κενόμπι να εξοντώσει τον μοχθηρό Στρατηγό Grievous, διοικητή του Στρατού των Αποσχιστών. Την ίδια ώρα, ο Ιππότης Τζεντάι Άνακιν Σκαϊγουώκερ, μακριά από τον Κενόμπι, τον πρώην δάσκαλο του, πλησιάζει όλο και περισσότερο τον Πάλπατιν, τον Καγκελάριο της Γαλαξιακής Δημοκρατίας και, χωρίς να το ξέρει κανείς, Σκοτεινό Άρχοντα των Σιθ. Η όλο και αυξανόμενη φιλία ανάμεσα τους αποδεικνύεται επικίνδυνη για το Τάγμα των Τζεντάι, τη Δημοκρατία και τον ίδιο τον Άνακιν, ο οποίος μοιραία υποκύπτει στη Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης και γίνεται ο Νταρθ Βέιντερ, αλλάζοντας για πάντα την μοίρα του Γαλαξία.

Ο Λούκας άρχισε να γράφει το σενάριο προτού ξεκινήσει η παραγωγή του Επεισοδίου ΙΙ. Το γύρισμα έγινε στην Αυστραλία με επιπρόσθετες τοποθεσίες στην Ταϊλάνδη και στην Ιταλία, και κράτησε πάνω από τρεις μήνες. Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 19 Μαΐου 2005 και πήρε γενικά θετικές κριτικές, ειδικά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα επεισόδια.

Έσπασε πολλά ρεκόρ στο box office την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας και κέρδισε παγκοσμίως πάνω από $848 εκατομμύρια, κάνοντας την την τρίτη πιο επικερδή ταινία της σειράς (χωρίς να υπολογίζεται ο πληθωρισμός). Ήταν η πιο επικερδής ταινία του 2005 στις ΗΠΑ και η δεύτερη πιο επικερδής παγκόσμια, πίσω από τον Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς.

Πλοκή

Μέσα στην φωτιά του Πόλεμου των Κλώνων, η Γαλαξιακή Δημοκρατία δέχεται αρκετές ήττες από τους Αποσχιστές. Σε μια τολμηρή ενέργεια, οι Αποσχιστές επιτίθενται στην πρωτεύουσα της Γαλαξιακής Δημοκρατίας, τον πλανήτη Coruscant, και απαγάγουν τον Ύπατο Καγκελάριο Πάλπατιν. Οι Ιππότες Τζεντάι Όμπι-Ουάν Κενόμπι και Άνακιν Σκαϊγουώκερ μπαίνουν στη Ναυαρχίδα του Διοικητή των Αποσχιστών Στρατηγού Grievous για να σώσουν τον Καγκελάριο. Όμως τους βρίσκει ο Κόμης Dooku, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μονομαχία με τα φωτόσπαθα. Αφού ο Dooku ρίχνει αναίσθητο τον Όμπι-Ουάν, ο Άνακιν, δυνατότερος τώρα, βγαίνει νικητής στη μονομαχία και υποκύπτει στις προτροπές του Πάλπατιν να σκοτώσει τον ηττημένο αντίπαλο του. Μετά από μια συμπλοκή με τον Grievous, ο οποίος ξεφεύγει, οι Τζεντάι συντρίβονται με τη Ναυαρχίδα που είχε κοπεί στα δύο, πάνω από τον πλανήτη. Εκεί, ο Άνακιν ξαναβρίσκει την σύζυγο του, Πάντμε Αμιντάλα, που του αποκαλύπτει πως είναι έγκυος. Την αρχική χαρά του Άνακιν σβήνουν τα προφητικά όνειρα που βλέπει, που δείχνουν την Πάντμε να πεθαίνει στη γέννα, ίδια όνειρα με αυτά που έβλεπε πριν πεθάνει η μητέρα του. Τρομοκρατημένος ο Άνακιν, είναι διατεθειμένος να σώσει την γυναίκα του με κάθε κόστος.

Ο Πάλπατιν βάζει τον Άνακιν στο Συμβούλιο των Τζεντάι ως αντιπρόσωπο του, αλλά οι υπόλοιποι Τζεντάι του αρνούνται τον τίτλο του Δάσκαλου Τζεντάι και τον διατάζουν να ελέγχει κρυφά τον Καγκελάριο και να τους αναφέρει τις κινήσεις του. Απογοητευμένος που βγήκε έξω απ' το Συμβούλιο, ο Άνακιν αρχίζει να χάνει την πίστη του στους Τζεντάι και γίνεται περισσότερο προσκολλημένος στον Πάλπατιν, που του λέει πως η Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης έχει την ισχύ να αποτρέψει τον θάνατο. Στον πλανήτη Utapau, ο Όμπι-Ουάν βρίσκει και σκοτώνει τον Grievous. Ο Πάλπατιν αποκαλύπτει στον Άνακιν πως είναι ο Σκοτεινός Άρχοντας των Σιθ Νταρθ Σίντιους, βάζοντας του τον πειρασμό πως μόνο μαζί του θα μπορέσει να σώσει την γυναίκα του από το βέβαιο θάνατο που την περιμένει. Ωστόσο, ο Σκαϊγουώκερ ενημερώνει τον Δάσκαλο Τζεντάι Μέις Γουίντου και εκείνος προσπαθεί να συλλάβει τον Καγκελάριο. Έτσι ξεκινά μια μονομαχία, στην οποία ο Γουίντου κερδίζει τον Πάλπατιν. Όμως ο Άνακιν, θέλοντας να σώσει τον Πάλπατιν, επεμβαίνει στο πλευρό του και ο Καγκελάριος σκοτώνει τον Γουίντου. Χωρίς να έχει άλλη επιλογή και απεγνωσμένος να σώσει την γυναίκα του, ο Άνακιν υποτάσσεται στον Σίντιους, που τον χρίζει Σκοτεινό Άρχοντα των Σιθ και τον μετονομάζει σε Νταρθ Βέιντερ.

Ο Πάλπατιν εκτελεί τη Διαταγή 66, την θανάτωση των Τζεντάι από τα στρατεύματα των κλώνων με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Ως μέρος της διαταγής, στέλνει τον Βέιντερ με μια λεγεώνα κλώνων να εξολοθρεύσουν τους πάντες στο Ναό των Τζεντάι. Ακολούθως ο Βέιντερ πηγαίνει στον ηφαιστειακό πλανήτη Μουσταφάρ για να σκοτώσει των ηγέτες των Αποσχιστών που κρύβονταν εκεί. Ο Πάλπατιν συγκαλεί τη Γερουσία και καταργεί την Δημοκρατία, ανακηρύσσοντας ένα νέο απολυταρχικό καθεστώς, την Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, με εκείνον ως Αυτοκράτορα.

Ο Όμπι-Ουάν και ο Δάσκαλος Τζεντάι Γιόντα είναι οι μόνοι Τζεντάι που θα επιζήσουν και ανακαλύπτουν την προδοσία του Άνακιν. Αποφασίζουν να χωριστούν για ν' αντιμετωπίσουν τον Βέιντερ και τον Σίντιους αντίστοιχα. Χωρίς να μπορέσει να πείσει την Πάντμε πως ο Άνακιν γύρισε στην Σκοτεινή Πλευρά, ο Όμπι-Ουάν μπαίνει κρυφά στο πλοίο της, ενώ εκείνη ταξιδεύει στον Μουσταφάρ. Όταν η Πάντμε ανακαλύπτει τι έκανε ο Βέιντερ, προσπαθεί να τον γυρίσει πίσω, αλλά ο Βέιντερ, μόλις βλέπει τον παλιό του δάσκαλο, τυφλωμένος από οργή, την κατηγορεί πως τον πρόδωσε και χρησιμοποιεί την Δύναμη για να την στραγγαλίσει, μέχρι να πέσει αναίσθητη. Ο Βέιντερ και ο Όμπι-Ουάν μονομαχούν με λύσσα. Εκεί ο Βέιντερ, αν και δυνατότερος, αδυνατεί να ελέγξει την οργή και την αλαζονεία του, και ηττάται από τον πρώην δάσκαλο του, χάνοντας όλα τα άκρα του εκτός από το μηχανικό δεξί του χέρι, ενώ καίγεται από την ηφαιστειακή λάβα, με αποτέλεσμα να υποφέρει από θανάσιμα εγκαύματα και σοβαρή ζημιά στους πνεύμονες. Πικραμένος ο Όμπι-Ουάν παίρνει το φωτόσπαθο του Βέιντερ, τον εγκαταλείπει ετοιμοθάνατο και μεταφέρει την Πάντμε σε μια ιατρική μονάδα. Την ίδια ώρα, ο Γιόντα μονομαχεί με τον Αυτοκράτορα, αλλά αναγκάζεται να διαφύγει όταν βλέπει πως δεν μπορεί να τον νικήσει.

Στην ιατρική μονάδα ενός αστεροειδή, η Πάντμε, πληγωμένη από τα δραματικά γεγονότα πεθαίνει έχοντας χάσει την επιθυμία για ζωή, έχει προλάβει όμως να γεννήσει δίδυμα, τον Λουκ και την Λέια. Ο Αυτοκράτορας βρίσκει τον Βέιντερ ζωντανό στον Μουσταφάρ και τον φέρνει πίσω στον Coruscant. Εκεί ξαναφτιάχνει το κατεστραμμένο σώμα του μαθητή του με ρομποτικά άκρα, αναπνευστική συσκευή και τον εγκλείει σ' ένα σύστημα υποστήριξης ζωής, που είναι ταυτόχρονα μια επιβλητική, όσο και αποκρουστική πανοπλία. Όταν ο Βέιντερ συνέρχεται, ρωτά τον Αυτοκράτορα πού είναι η Πάντμε και όταν ο Σίντιους τον εξαπατά λέγοντάς του πως την σκότωσε μέσα στην οργή του, ουρλιάζει από απελπισία, εξαφανίζοντας έτσι και το τελευταίο ίχνος ανθρωπιάς που του είχε απομείνει.

Ο Βέιντερ αρχίζει να επιβλέπει στο πλευρό του Αυτοκράτορα την κατασκευή του Άστρου του Θανάτου. Γίνεται η κηδεία της Πάντμε και το σώμα της εμφανίζεται με τρόπο που να φαίνεται πως δεν πρόλαβε να γεννήσει. Ξέροντας πως τα δίδυμα πρέπει να μείνουν κρυμμένα από τον Αυτοκράτορα και τον πατέρα τους, ο Γερουσιαστής Μπέιλ Οργκάνα υιοθετεί την Λέια και την παίρνει μαζί του στον πλανήτη Άλντεραν, ενώ ο Λουκ μεταφέρεται στη θετή οικογένεια του πατέρα του στον Tatooine. Ο Οργκάνα διατάζει να σβήσουν τη μνήμη του C-3PO. Ο Γιόντα αυτοεξορίζεται στον βαλτώδη πλανήτη του Dagobah. Ο Όμπι-Ουάν παίρνει τον μικρό Λουκ στον Tatooine, για να τον προσέχει μέχρι να ωριμάσει ο καιρός για να ξεκινήσει αγώνας κατά της Αυτοκρατορίας...
Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

Χέιντεν Κρίστενσεν στο ρόλο του Άνακιν Σκαϊγουώκερ/Νταρθ Βέιντερ
Τζέιμς Ερλ Τζόουνς ως η φωνή του Νταρθ Βέιντερ
Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στο ρόλο του Όμπι-Ουάν Κενόμπι
Νάταλι Πόρτμαν στο ρόλο της Πάντμε Αμιντάλα
Φρανκ Οζ ως η φωνή του Γιόντα
Σάμιουελ Λ. Τζάκσον στο ρόλο του Μέις Γουίντοου
Μάθιου Γουντ ως η φωνή του Στρατηγού Γκρίβους
Κρίστοφερ Λη στο ρόλο του Κόμη Ντούκου/Νταρθ Τυράννους
Ίαν ΜακΝτάιαρμιντ στο ρόλο του Καγκελάριου Πάλπατιν/Νταρθ Σίντιους/Αυτοκράτορα
Anthony Daniels ως ο C-3PO (φωνή και σώμα)
Κέννυ Μπεΐκερ ως ο R2-D2 (φωνή και σώμα)
Τζίμμυ Σμιτς στο ρόλο του Γερουσιαστή Μπέιλ Οργκάνα
Ναλίνι Κρίσαν στο ρόλο του Μπάρις Όφφι
Μπόννυ Πις στο ρόλο της Μπερού Ουάιτσαν Λαρς
Πήτερ Μέιχιου στο ρόλο του Τσουμπάκα
Γουέιν Πάιγκραμ στο ρόλο του Διοιηκητή Μοφφ Τάρκιν

Βαβεία και Υποψηφιότητες

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ Ντέιβ Έλσεϊ & Νίκκι Γκούλεϊ Υποψηφιότητα
MTV Movie Awards Καλύτερος Κακός Χέιντεν Κρίστενσεν Νίκη
Καλύτερος Ήρωας Γιούαν ΜακΓκρέγκορ Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μάχη Γιούαν ΜακΓκρέγκορ & Χέιντεν Κρίστενσεν Υποψηφιότητα
Χρυσά Βατόμουρα Χειρότερος Ηθοποιός Υποστηρικτικού Ρόλου Χέιντεν Κρίστενσεν Νίκη


Παραπομπές

«Star Wars:Revenge of the Sith (2005)». Box Office Mojo. Amazon.com. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

StarWars.com - Επίσημη ιστοσελίδα
Η Εκδίκηση των Σιθ στο imdb.com
Η Εκδίκηση των Σιθ στο cine.gr
Wookieepedia
Star Wars: Επεισόδιο III – Η Εκδίκηση των Σιθ στη Star Wars Empire

Αμερικανικές ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News