ART

EVENTS

Το Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 2 - Η Επίθεση των Κλώνων (πρωτότυπος τίτλος: Star Wars Episode II: Attack of the Clones) είναι μία αμερικανική ταινία επιστημονικής φαντασίας, του 2002, σε σκηνοθεσία Τζορτζ Λούκας. Είναι η πέμπτη ταινία της σειράς Ο Πόλεμος των Άστρων, ενώ χρονολογικά ως προς την υπόθεση, είναι η δεύτερη. Με διάρκεια 142 λεπτών είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία της σειράς.

Η ταινία εκτυλίσσεται 10 χρόνια μετά τα γεγονότα της Αόρατης Απειλής, σε ένα σημείο που ο Γαλαξίας βρίσκεται στο χείλος του εμφύλιου πολέμου. Υπό την ηγεσία ενός αποστάτη Τζεντάι, του Κόμη Dooku, χιλιάδες πλανητικά συστήματα απειλούν ν' αποσχιστούν από τη Γαλαξιακή Δημοκρατία. Όταν γίνεται μια δολοφονική απόπειρα εναντίον της Γερουσιαστή Πάντμε Αμιντάλα, της πρώην Βασίλισσας του Ναμπού, ο μαθητευόμενος Τζεντάι Άνακιν Σκαϊγουώκερ διατάζεται να την προστατεύσει, ενώ ο δάσκαλος του, Όμπι-Ουάν Κενόμπι αναλαμβάνει να διερευνήσει την δολοφονική απόπειρα. Σύντομα ο Άνακιν, η Πάντμε και ο Όμπι-Ουάν θα βρεθούν στην καρδιά των Αυτονομιστικών περιοχών στην έναρξη μιας νέας απειλής για το Γαλαξία, τον Πόλεμο των Κλώνων.

Κυκλοφορώντας στις 16 Μαΐου 2002, η Επίθεση των Κλώνων ήταν μια από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν αποκλειστικά σε σύστημα high definition digital 24-frame. Όπως και η προκάτοχος του, συγκέντρωσε ανάμεικτες κριτικές και ήταν οικονομική επιτυχία· όμως, έγινε επίσης η πρώτη ταινία της σειράς που δεν ήταν η πιο επικερδής παγκόσμια στο έτος το οποίο κυκλοφόρησε.

Πλοκή

Η Γαλαξιακή Δημοκρατία βρίσκεται σε αναταραχή. Ο πρώην Τζεντάι Κόμης Dooku οργάνωσε ένα Αποσχιστικό κίνημα εναντίον της Δημοκρατίας και η Γαλαξιακή Γερουσία συζητά ένα νόμο για τη δημιουργία ενός στρατού για τη Δημοκρατία, ώστε να βοηθήσει τους Τζεντάι εναντίον της απειλής των Αποσχιστών. Η Γερουσιαστής Πάντμε Αμιντάλα, η πρώην Βασίλισσα του Ναμπού, επιστρέφει στον πλανήτη Coruscant για την ψηφοφορία. Με την άφιξη της, γλιτώνει από μια δολοφονική απόπειρα και ο Ανώτατος Καγκελάριος Πάλπατιν αναθέτει στον Όμπι-Ουάν Κενόμπι και τον μαθητή του, τον Άνακιν Σκαϊγουώκερ την προστασία της. Ο Όμπι-Ουάν και ο Άνακιν ανακαλύπτουν τη δολοφόνο σε μια καινούργια δολοφονική απόπειρα. Όμως, πριν να προλάβει να τους πει οτιδήποτε, η δολοφόνος εκτελείται από τον εργοδότη της με ένα δηλητηριώδες βελάκι. Ο Όμπι-Ουάν μαθαίνει πως το βελάκι κατασκευάστηκε στο μακρινό θαλάσσιο πλανήτη του Καμίνο και αναλαμβάνει να τον διερευνήσει, ενώ ο Άνακιν αναλαμβάνει να συνοδεύσει την Πάντμε πίσω στην πατρίδα της, όπου η παιδική τους φιλία εξελίσσεται σε έρωτα. Διερευνώντας για τον Καμίνο, ο Όμπι-Ουάν ανακαλύπτει πως έχει διαγραφεί από τους χάρτες στα αρχεία των Τζεντάι. Ο Γιόντα αποκαλύπτει πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο από Τζεντάι και πιστεύει πως ήδη υπάρχει κάποια συνωμοσία.

Ο Όμπι-Ουάν πηγαίνει στον Καμίνο, όπου ανακαλύπτει πως έχει δημιουργηθεί μυστικά ένας στρατός κλώνων για τη Δημοκρατία, με γενετικό πρωτότυπο έναν κυνηγό επικηρυγμένων που ονομάζεται Τζάνγκο Φετ. Αντιλαμβανόμενος πως ο Φετ είναι ο εργοδότης της δολοφόνου, τον ακολουθεί μαζί με τον γιο του, τον Μπόμπα Φετ ως τον βραχώδη πλανήτη Γεώνοση όπου φτιάχνεται ένας νέος στρατός ρομπότ.

Στον Ναμπού, ο Άνακιν βλέπει προφητικά οράματα με τη μητέρα του την Σμι, να υποφέρει. Ενάντια στις διαταγές του Όμπι-Ουάν, ο Άνακιν και η Πάντμε ταξιδεύουν στον πλανήτη Tatooine. Αφού συναντά τον νέο του πατριό, τον Κλιγκ Λαρς, και το θετό του αδερφό Όουεν, ο Άνακιν μαθαίνει πως η μητέρα του απήχθη πριν από ένα μήνα από τους Αμμοανθρώπους. Ο Σκαϊγουώκερ φτάνει στον καταυλισμό της φυλής και τη βρίσκει ετοιμοθάνατη από βασανιστήρια. Εκείνη τον αναγνωρίζει και πεθαίνει ευτυχισμένη στα χέρια του. Τρελός από θυμό, ο Άνακιν σφάζει τους πάντες στον καταυλισμό και επιστρέφει πίσω με το πτώμα της μητέρας του, αποκαλύπτοντας στην Πάντμε το έγκλημα του, ενώ εκείνη τον παρηγορεί.

Έχοντας μάθει πως ο Κόμης Dooku εξουσιοδότησε τις δολοφονικές απόπειρες εναντίον της Πάντμε και πως οι Αποσχιστές φτιάχνουν νέο στρατό από ρομπότ, ο Όμπι-Ουάν δίνει τις πληροφορίες με ολόγραμμα στον Άνακιν, που τις μεταδίδει στο Συμβούλιο των Τζεντάι. Όμως, στην μέση της μετάδοσης ο Όμπι-Ουάν αιχμαλωτίζεται από τους Αποσχιστές. Ο Dooku προσπάθησε χωρίς επιτυχία να πάρει στο πλευρό του τον Όμπι-Ουάν, και του αποκάλυψε πως η Δημοκρατία ελέγχεται μυστικά από έναν Άρχοντα Σιθ με τ' όνομα Νταρθ Σίντιους. Ενώ ο Άνακιν και η Πάντμε κατευθύνονται στον Γεώνοση για να σώσουν τον Όμπι-Ουάν, ο Πάλπατιν παίρνει από την Γερουσία έκτακτες εξουσίες για να οργανώσει τον στρατό των κλώνων και να τους στείλει εναντίον των Αποσχιστών, "τις οποίες αποδέχεται απρόθυμα". Μόλις έφτασαν στον Γεώνοση, ο Άνακιν και η Πάντμε συλλαμβάνονται από τον Τζάνγκο Φετ και κατευθύνονται σε δημόσια εκτέλεση μαζί με τον Όμπι-Ουάν. Ο Άνακιν και η Πάντμε ομολογούν αμοιβαία τα αισθήματα τους ενώ οδηγούνται σε μια μεγάλη αρένα, όπου μαζί με τον Όμπι-Ουάν βρίσκονται εναντίον τεράστιων θηρίων. Όμως, ο Μέις Γουίντου και μια ομάδα από Τζεντάι εμφανίζονται και ηγούνται της άμυνας εναντίον των τεράτων και των Αποσχιστών. Ο Γουίντου σκοτώνει τον Τζάνγκο Φετ αλλά οι Τζεντάι βρίσκονται να μειονεκτούν αριθμητικά. Την ώρα που ο Dooku απαιτεί την παράδοση τους, φτάνει ο Γιόντα με το στρατό των κλώνων.

Στο μέσο της μάχης που ξεκίνησε ανάμεσα στους κλώνους της Δημοκρατίας και τα ρομπότ των Αποσχιστών, ο Όμπι-Ουάν και ο Άνακιν αντιμετωπίζουν τον Dooku σε μονομαχία με φωτόσπαθα. Ο Dooku τους κερδίζει μόνος του, τραυματίζοντας τον Όμπι-Ουάν και κόβοντας το δεξί χέρι του Άνακιν, αλλά πάνω στην ώρα φτάνει ο Γιόντα. Ανίκανος να νικήσει τον Γιόντα, ο Dooku φεύγει με το σκάφος του για τον Coruscant, παίρνοντας μαζί του τα σχέδια για ένα υπερόπλο. Εκεί τον περιμένει ο Σίντιους, ο οποίος του δηλώνει πως όλα πάνε με το σχέδιο τώρα που ο Γαλαξίας βρίσκεται σε πόλεμο. Ενώ οι Τζεντάι αναγνωρίζουν με θλίψη την έναρξη του Πόλεμου των Κλώνων, ο Πάλπατιν επιθεωρεί τα τάγματα των κλωνοστρατιωτών που ξεκινούν για τα πεδία των μαχών. Τέλος, ο Άνακιν – που έχει αντικαταστήσει το κομμένο δεξί του χέρι με ένα ρομποτικό – παντρεύεται μυστικά την Πάντμε στον Ναμπού, με μάρτυρες τον C-3PO και τον R2-D2.


Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

Χέιντεν Κρίστενσεν στο ρόλο του Άνακιν Σκαϊγουώκερ
Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στο ρόλο του Όμπι-Ουάν Κενόμπι
Νάταλι Πόρτμαν στο ρόλο της Πάντμε Αμιντάλα
Φρανκ Οζ ως η φωνή του Γιόντα
Ντάνιελ Λόγκαν στο ρόλο του Μπόμπα Φεττ
Τεμουέρα Μόρρισον στο ρόλο του Τζάνγκο Φετ
Κρίστοφερ Λη στο ρόλο του Κόμη Ντούκου/Νταρθ Τυράννους
Ίαν ΜακΝτάιαρμιντ στο ρόλο του Πάλπατιν/Νταρθ Σίντιους
Σάμιουελ Λ. Τζάκσον στο ρόλο του Μέις Γουίντοου
Anthony Daniels ως ο C-3PO (φωνή και σώμα)
Κέννυ Μπεΐκερ ως ο R2-D2 (φωνή και σώμα)
Τζίμμυ Σμιτς στο ρόλο του γερουσιαστή Μπέιλ Οργκάνα
Ναλίνι Κρίσαν στο ρόλο του Μπάρις Όφφι
Μπόννυ Πις στο ρόλο της Μπερού Ουάιτσαν Λαρς
Αχμέντ Μπεστ ως ο Τζαρ-Τζαρ Μπινκς (φωνή μόνο)

Βραβεία και Υποψηφιότητες

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Καλύτερα Οπτικά Εφέ Ρομπ Κόλαμ, Πάμπλο Χέλμαν, Τζον Νολ και Μπεν Σνόου Υποψηφιότητα
MTV Movie Awards Καλύτερη Μάχη Κρίστοφερ Λι εναντίον Γιόντα Νίκη
Καλύτερη Οπτική Παρουσίαση Γιόντα Υποψηφιότητα
Καλύτερη Σκηνή Δράσης Η σύγκρουση στην αρένα Υποψηφιότητα
Χρυσά Βατόμουρα Χειρότερη Ταινία Υποψηφιότητα
Χειρότερος Σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας Υποψηφιότητα
Χειρότερο Σενάριο Τζορτζ Λούκας & Τζόναθαν Χεΐλς Νίκη
Χειρότερος Ηθοποιός Υποστηρικτικού Ρόλου Χέιντεν Κρίστενσεν Νίκη
Χειρότερη Ηθοποιός Υποστηρικτικού Ρόλου Νάταλι Πόρτμαν Υποψηφιότητα
Χειρότερο συνολικό καστ ή ζευγάρι Χέιντεν Κρίστενσεν & Νάταλι Πόρτμαν Υποψηφιότητα
Χειρότερο Prequel, Remake, Rip-off or Sequel Υποψηφιότητα


Παραπομπές

www.imdb.com/title/tt0121765/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2015.
www.filmaffinity.com/en/film385996.html. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2016.
www.moviemistakes.com/film2254. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2016.
(Τσεχικά) ČSFD. 2001.
(Αγγλικά) Internet Movie Database. tt0121765. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2018.

«Star Wars:Attack of the Clones (2002)». Box Office Mojo. Amazon.com. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

StarWars.com - Επίσημη ιστοσελίδα
Η Επίθεση των Κλώνων στο imdb.com
Η Επίθεση των Κλώνων στο cine.gr
Wookieepedia
Star Wars: Επεισόδιο II – Η Επίθεση των Κλώνων στη Star Wars Empire

Αμερικανικές ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News