ART

EVENTS

To Star Wars: Επεισόδιο 1 - Η Αόρατη Απειλή (πρωτότυπος τίτλος: Star Wars Episode I: The Phantom Menace) είναι μία αμερικανική ταινίας επιστημονικής φαντασίας, του 1999 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Λούκας. Είναι η τέταρτη ταινία της σειράς Ο Πόλεμος των Άστρων, ενώ χρονολογικά ως προς την υπόθεση, είναι η πρώτη.

Η δεύτερη τριλογία αρχίζει περιγράφοντας τι έγινε 32 χρόνια πριν τα γεγονότα του Επεισοδίου 4: Μια Νέα Ελπίδα. Η ταινία ακολουθεί τον Δάσκαλο Τζεντάι Qui-Gon Jinn και τον μαθητή του Όμπι-Ουάν Κενόμπι, οι οποίοι συνοδεύουν και προστατεύουν την βασίλισσα Αμιντάλα για να ταξιδέψει από τον πλανήτη Ναμπού στον πλανήτη Coruscant ελπίζοντας να βρει ειρηνική λύση σε μια ευρείας κλίμακας διαπλανητική εμπορική φιλονικία. Η ταινία, επίσης, παρουσιάζει τον μικρό Άνακιν Σκαϊγουώκερ προτού γίνει Τζεντάι, ως ένα νεαρό σκλάβο που είναι ασυνήθιστα ισχυρός μέσα στη Δύναμη, και πρέπει να αντιμετωπίσει τη μυστηριώδη επιστροφή των Σιθ.

Ο Λούκας άρχισε την παραγωγή της ταινίας αφού σιγουρεύτηκε πως η τεχνολογία των ειδικών εφέ είχε εξελιχθεί στο επίπεδο που ήθελε. Το γύρισμα ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου 1997 σε διάφορες τοποθεσίες, όπως στα κινηματογραφικά στούντιο Leavesden Film και στην έρημο της Τυνησίας. Τα ειδικά εφέ περιελάμβαναν εκτεταμένη χρήση Ηλεκτρονικών υπολογιστών (CGI), με κάποιους από τους χαρακτήρες και τα σκηνικά να έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να μην υπήρξαν καθόλου στον πραγματικό κόσμο.

Η Αόρατη Απειλή κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 19 Μαΐου 1999, ακριβώς 16 χρόνια μετά την πρεμιέρα της προηγούμενης ταινίας, της Επιστροφής των Τζεντάι. Η ταινία συνοδεύτηκε από εκτεταμένη διαφημιστική προβολή και κάλυψη από τα ΜΜΕ, όπως και από μεγάλη προσμονή από τους οπαδούς της σειράς. Παρά τις ανάμεικτες κριτικές, που εξυμνούσαν τα ειδικά εφέ και τις σκηνές δράσης, αλλά επέκριναν το σενάριο και τις ερμηνείες, η ταινία είχε κέρδη $924.3 εκατομμύρια παγκόσμια και έγινε η πιο επικερδής της σειράς (χωρίς να υπολογίζεται ο πληθωρισμός). Μια τρισδιάστατη έκδοση κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2012, η οποία πρόσθεσε ακόμα $102.7 εκατομμύρια στα box office, με συνολικό κέρδος παγκοσμίως πάνω από $1 δις.

Πλοκή

Η Γαλαξιακή Δημοκρατία βρίσκεται σε μια περίοδο παρακμής. Σε απάντηση μιας φορολόγησης για τις εμπορικές οδούς, η Εμπορική Ομοσπονδία οργανώνει αποκλεισμό με πολεμικά σκάφη γύρω από τον πλανήτη Ναμπού. Ο Ανώτατος Καγκελάριος Finis Valorum στέλνει δύο Ιππότες Τζεντάι, τον Qui-Gon Jinn και τον μαθητή του Όμπι-Ουάν Κενόμπι, για να διαπραγματευθούν με τον Αντιβασιλέα της Εμπορικής Ομοσπονδίας Nute Gunray, ελπίζοντας να λύσουν το θέμα. Όμως, ο Σκοτεινός Άρχοντας των Σιθ Νταρθ Σίντιους, ο μυστικός αρχηγός της Ομοσπονδίας, διατάζει τον Αντιβασιλέα να σκοτώσει τους Τζεντάι και να εισβάλει στον Ναμπού με ένα στρατό πολεμικών ρομπότ. Οι δύο Τζεντάι ξεφεύγουν από την απόπειρα εναντίον τους και βρίσκουν ένα σκάφος για να προσγειωθούν στον Ναμπού. Εκεί, ο Qui-Gon σώζει τον απόβλητο Gungan Jar Jar Binks από ένα τεθωρακισμένο της Ομοσπονδίας. Υποχρεωμένος στον Τζεντάι, ο Jar Jar τους οδηγεί στην υποθαλάσσια πόλη των Gungan, όπου οι Τζεντάι προσπαθούν χωρίς επιτυχία να πείσουν τους Gungan να βοηθήσουν τους ανθρώπους του Ναμπού και το μόνο που καταφέρνουν είναι να πάρουν ένα μεταφορικό μέσο για να φτάσουν στην πρωτεύουσα του πλανήτη, στην επιφάνεια.

Η ηγέτης του Ναμπού, η Βασίλισσα Αμιντάλα, αιχμαλωτίζεται από τον στρατό της Ομοσπονδίας, αλλά την σώζουν οι Τζεντάι. Η Βασίλισσα ξεφεύγει από τον Ναμπού με τους Τζεντάι στο προσωπικό της αεροσκάφος, το οποίο υφίσταται ζημιές στην προσπάθεια να ξεφύγουν από τον αποκλεισμό. Έτσι, αναγκάζονται να προσγειωθούν στον Tatooine, ένα κοντινό πλανήτη γεμάτο ερήμους, για επισκευές. Ο Qui-Gon φτάνει στον οικισμό του Mos Espa με τον Jar Jar και το αστρομηχανικό ρομπότ R2-D2 σ' ένα μαγαζί με παλιοσίδερα για ν' αγοράσουν νέα γεννήτρια για τον υπερκινητήρα του σκάφους. Η Βασίλισσα στέλνει την Πάντμε, μια υπηρέτρια, να ταξιδέψει μαζί τους. Εκεί συναντούν έναν εννιάχρονο σκλάβο με τ' όνομα Άνακιν Σκαϊγουώκερ, που είναι πιλότος και μηχανικός, που έχει φτιάξει το δικό του ρομπότ πρωτοκόλλου, το C-3PO. Αφότου έχουν περάσει χρόνο με τον Άνακιν, ο Qui-Gon νιώθει ισχυρή την παρουσία της Δύναμης μέσα στο αγόρι και υποπτεύεται μήπως είναι ο "Εκλεκτός" μιας προφητείας των Τζεντάι, ο οποίος θα φέρει ισορροπία στην Δύναμη. Ο Qui-Gon βάζει στοίχημα με τον αφέντη του Άνακιν, τον Watto, να τον βάλει σε ένα τουρνουά ταχύτητας· αν νικήσει ο Άνακιν, θα τον ελευθερώσει. Ο Άνακιν καταφέρνει να νικήσει και ακολουθεί τους υπόλοιπους για να εκπαιδευτεί ως Τζεντάι, αλλά αναγκάζεται ν' αφήσει πίσω τη μητέρα του Σμι, επειδή ο Qui-Gon δεν μπόρεσε να εξαγοράσει και τη δική της ελευθερία. Ενώ ετοιμάζονται ν' αναχωρήσουν, ο μαθητής του Νταρθ Σίντιους, ο Νταρθ Μολ, τους επιτίθεται με στόχο να πιάσει την Βασίλισσα, αλλά τον αποκρούουν και φεύγουν.

Οι Τζεντάι συνοδεύουν τη Βασίλισσα στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας, τον πλανήτη Coruscant ώστε να κάνει έκκληση για τον λαό της στη Γαλαξιακή Γερουσία. Ο Qui-Gon πληροφορεί το Συμβούλιο των Τζεντάι για την επίθεση που δέχτηκαν στον Tatooine και ότι υποπτεύεται πως ο επιτιθέμενος ήταν Σιθ, αλλά το Συμβούλιο του απαντά πως οι Σιθ εξαφανίστηκαν εδώ και μια χιλιετία. Ο Qui-Gon επίσης ζητά να εκπαιδευτεί ο Άνακιν ως Τζεντάι, αλλά το Συμβούλιο αρνείται. Την ίδια ώρα, ο Γερουσιαστής Πάλπατιν του Ναμπού πείθει τη Βασίλισσα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Valorum, σε μια προσπάθεια να ψηφιστεί ένας ισχυρότερος Καγκελάριος, ο οποίος θα τους βοηθήσει να τερματίσουν την σύγκρουση. Η Βασίλισσα το πραγματοποιεί, αλλά απογοητευμένη με την έλλειψη δράσης από την Γαλαξιακή Γερουσία, αποφασίζει να επιστρέψει στον Ναμπού με τους Τζεντάι.

Πίσω στον Ναμπού, η Πάντμε αποκαλύπτει στους Gungan πως είναι η πραγματική Βασίλισσα Αμιντάλα, και πως η άλλη "Βασίλισσα" ήταν σωσίας που την προστατεύει. Η Πάντμε πείθει τους Gungan να συμμαχήσουν εναντίον της Εμπορικής Ομοσπονδίας. Ενώ ο Jar Jar οδηγεί την φυλή του σε μάχη εναντίον του στρατού των ρομπότ, η Βασίλισσα προσπαθεί να αιχμαλωτίσει τον Gunray στην πρωτεύουσα, ο Άνακιν πιλοτάρει ένα άδειο αστρομαχητικό και μπαίνει στην μάχη ενάντια στο πλοίο της Ομοσπονδίας που ελέγχει τα ρομπότ από το διάστημα και το καταστρέφει, απενεργοποιώντας τα ρομπότ στον Ναμπού. Εν τω μεταξύ, ο Όμπι-Ουάν και ο Qui-Gon βρίσκουν για μια ακόμα φορά τον Νταρθ Μολ και αρχίζουν να μονομαχούν με τα φωτόσπαθα τους. Ο Νταρθ Μολ τραυματίζει θανάσιμα τον Qui-Gon, αλλά σκοτώνεται από τον Όμπι-Ουάν. Η επιθανάτια ευχή του Qui-Gon είναι να εκπαιδεύσει ο Όμπι-Ουάν τον Άνακιν. Ο Πάλπατιν εκλέγεται ως ο νέος Ανώτατος Καγκελάριος της Δημοκρατίας και ο αντιβασιλέας της Ομοσπονδίας παραπέμπεται σε δίκη για τα εγκλήματα του. Ο Όμπι-Ουάν χρίζεται Ιππότης Τζεντάι και το Συμβούλιο των Τζεντάι αποδέχεται τον Άνακιν ως μαθητή του Όμπι-Ουάν. Όμως, οι Τζεντάι βρίσκονται σε αμηχανία από την πρόσφατη επανεμφάνιση των Σιθ, και ακόμα και στην κηδεία του Qui-Gon αναρωτιούνται αν ο Νταρθ Μολ ήταν ο δάσκαλος Σιθ, ή απλά ο μαθητής, επειδή πάντα οι Σιθ υπάρχουν σε ζεύγη. Στους εορτασμούς που ακολουθούν, η Πάντμε δίνει δώρο εκτίμησης και φιλίας στους Gungan.
Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

Λίαμ Νίσον στο ρόλο του Κουαΐν-Κον Τζιν
Τζέικ Λόιντ στο ρόλο του Άνακιν Σκαϊγουόκερ
Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στο ρόλο του Όμπι-Ουάν Κενόμπι
Νάταλι Πόρτμαν στο ρόλο της Πάντμε Αμιντάλα
Ιαν Μακντάιαρμιντ στο ρόλο του Πάλπαντιν/Νταρθ Σίντιους
Ρεΐ Παρκ στο ρόλο του σώματος του Νταρθ Μολ
Πίτερ Σεραφίνοβιτς ως η φωνή του Νταρθ Μολ
Τέρενς Σταμπ στο ρόλο του Καγκελάριου Βαλόρουμ
Σάμιουελ Λ. Τζάκσον στο ρόλο του Μέις Γουίντοου
Anthony Daniels ως ο C-3PO (φωνή μόνο)
Κέννυ Μπεΐκερ ως ο R2-D2 (φωνή και σώμα)
Αχμέντ Μπεστ ως ο Τζαρ-Τζαρ Μπινκς (φωνή μόνο)
Σοφία Κόπολα στο ρόλο της Σάχε
Κιέρα Νάιτλι στο ρόλο της Σαμπέ

Βραβεία και Υποψηφιότητες

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Καλύτερη μουσική επένδυση Τζον Γουίλιαμς Υποψηφιότητα
Καλύτερη Τεχνικής Διεύθυνσης Νόρμαν Ρέινολντς, Λέσλι Ντίλλεϊ, Χάρυ Λάντζ, Άλαν Τόμκινς & Μάικλ Φορντ Υποψηφιότητα
Καλύτερα ηχητικά εφέ Μπιλ Βάρνεϊ, Στιβ Μάσλοου, Γκρεγκ Λαντάκερ & Πίτερ Σάττον Νίκη
Special Achievement Award Μπράιαν Τζόνσον, Ρίτσαρντ Έντλουντ, Ντένις Μούρεν & Μπρους Νίκολσον για τα οπτικά εφέ Νίκη
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερη Μουσική Τζον Γουίλιαμς Υποψηφιότητα
Βραβεία BAFTA Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης Τζον Γουίλιαμς Υποψηφιότητα
Grammy Καλύτερο Album με αρχική σύνθεση για Κινηματογραφικό ή Τηλεοπτικό Πρόγραμμα Τζον Γουίλιαμς Νίκη
Καλύτερη Ποπ Οργανική Εκτέλεση Τζον Γουίλιαμς Υποψηφιότητα
Saturn Awards Καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας Νίκη
Καλύτερη σκηνοθεσία Ίρβιν Κέρσνερ Νίκη
Α' Ανδρικός ρόλος Μαρκ Χάμιλ Νίκη
Καλύτερα ειδικά εφέ Μπράιαν Τζόνσον & Ρίτσαρντ Έντλουντ Νίκη
Β' Ανδρικός ρόλος Μπίλι Ντι Ουίλιαμς Υποψηφιότητα
Καλύτερο σενάριο Λι Μπράκετ & Λόρενς Κάσνταν Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μουσική Τζον Γουίλιαμς Υποψηφιότητα
Καλύτερα κοστούμια Τζον Μόλλο Υποψηφιότητα


Παραπομπές

«Star Wars:The Phantom Menace(1999)». Box Office Mojo. Amazon.com. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημη ιστοσελίδα
Star Wars: Επεισόδιο 1 - Η Αόρατη Απειλή στο Cine.gr
Star Wars: Επεισόδιο 1 - Η Αόρατη Απειλή στη Wookieepedia
Star Wars: Επεισόδιο I - Η Αόρατη Απειλή στη Star Wars Empire

Αμερικανικές ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News