ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

H Ρόζαλιντ Έλσι Φράνκλιν (Rosalind Elsie Franklin, 25 Ιουλίου 1920 – 16 Απριλίου 1958)[7] ήταν Αγγλίδα βιοφυσικός και κρυσταλλογράφος με ακτίνες Χ με σημαντική συμβολή στην κατανόηση των μοριακών δομών του DNA, RNA, των ιών, του άνθρακα και του γραφίτη.[8] Το έργο της στο DNA είναι το πιο γνωστό, επειδή το DNA (δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των κυττάρων και τη γενετική και η ανακάλυψη της δομής του βοήθησε άλλους επιστήμονες να καταλάβουν πώς η γενετική πληροφορία περνά από τους γονείς στα παιδιά.

Rosalind Franklin

Η Φράνκλιν είναι περισσότερο γνωστή για το έργο της σχετικά με εικόνες περίθλασης ακτίνων Χ του DNA που οδήγησε στην ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA. Τα δεδομένα της, σύμφωνα με τον Φράνσις Κρικ, ήταν «τα δεδομένα που πράγματι χρησιμοποιήθηκαν» για να διατυπωθεί η υπόθεση Γουάτσον και Κρικ το 1953 σχετικά με τη δομή του DNA.[9] Οι εικόνες περίθλασης ακτίνων Χ της Φράνκλιν που επιβεβαίωσαν την ελικοειδή δομή του DNA παρουσιάστηκαν στον Γουάτσον χωρίς την έγκριση ή τη γνώση της. Αν και αυτή η εικόνα και ακριβή της ερμηνεία των δεδομένων παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την δομή του DNA, η επιστημονική συνεισφορά της Φράνκλιν στην ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA συχνά παραβλέπεται.[10] Ανέκδοτα σχέδια των εγγράφων της (γραμμένα ακριβώς όταν σκόπευε να φύγει από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου) δείχνουν ότι είχε προσδιορίσει ανεξάρτητα την συνολική Β-μορφή της έλικας του DNA και τη θέση των φωσφορικών ομάδων στο εξωτερικό της δομής. Επιπλέον, η Φράνκλιν είπε προσωπικά στους Γουάτσον και Κρικ ότι οι σκελετοί έπρεπε να είναι στο εξωτερικό, μια πληροφορία η οποία ήταν αποφασιστικής σημασίας, αφού πριν τόσο οι ίδιοι όσο και ο Λάινους Πόλινγκ είχαν δημιουργήσει ανεξάρτητα μοντέλα με τις αλυσίδες μέσα και τις βάσεις προς τα έξω.[11] Ωστόσο, η δουλειά της δημοσιεύθηκε τρίτη στη σειρά τριών δημοσιεύσεων για DNA στο Nature, με την κύρια δημοσίευση των Γουάτσον και Κρικ μόνο να υπονοεί τη συμβολή της στην υπόθεσή τους.[12]

Μετά το πέρας τμήμα της των εργασιών για το DNA, η Φράνκλιν πραγματοποίησε πρωτοποριακή εργασία σχετικά με τον ιό της μωσαϊκής του καπνού και τον ιό της πολιομυελίτιδας. Πέθανε σε ηλικία 37 ετών από καρκίνο των ωοθηκών.


Παραπομπές

(Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb14486659t. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015.
«Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Rosalind-Franklin. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Αγγλικά) SNAC. w6x63xb2. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Αγγλικά) Find A Grave. 5858699. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
www.biography.com/people/rosalind-franklin-9301344. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2018.
www.astrotheme.com/astrology/Rosalind_Franklin.
«The Rosalind Franklin Papers, Biographical Information». profiles.nlm.nih.gov. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2011.
«The Rosalind Franklin Papers, The Holes in Coal: Research at BCURA and in Paris, 1942-1951». profiles.nlm.nih.gov. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2011.
Watson JD, Crick FHC (1953): «A Structure for Deoxyribose Nucleic Acid», Nature, τόμος 171, σσ. 737–738. Full text PDF Η δημοσίευση ακολουθείται από αυτή των M.H.F. Wilkins, A.R. Stokes και H.R. Wilson. Molecular Structure of Deoxypentose Nucleic Acids, σσ. 738–740, και μετά από αυτή των Rosalind E. Franklin και R.G. Gosling: «Molecular configuration of Sodium Thymonucleate», σσ. 740–741.
[1] Rosalind Franklin's Legacy, Συνέντευξη του Lynn Osman Elkin που έλαβε χώρα τις 26 Μαρτίου 2003
In Pursuit of the Gene. From Darwin to DNA — Από James Schwartz. Harvard University Press, 2008
Double Helix: 50 Years of DNA. Nature archives. Nature Publishing Group

Βρετανοί

Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News