ART

 

.

Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο

Ηνωμένο Βασίλειο

Η τοποθέτηση της κομητείας του Κεντ

Το Κεντ (αγγλ. Kent) είναι μια κομητεία στην νοτιοανατολική Αγγλία όπου ζουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Η πρωτεύουσά του είναι το Μέιντστον ενώ η κυριότερη πόλη του είναι το Κάντερμπερυ, πού είναι και η έδρα της Αρχιεπισκοπής της Καντερβουρίας. Το Κεντ συνορεύει χερσαία με το Ανατολικό Σάσσεξ, το Σάρρεϋ, και τη Μείζονα Περιοχή Λονδίνου. Παράλληλα, χωρίζεται μέσω της εκβολής του Τάμεση με το Έσσεξ.

Ανάμεσα στην πρωτεύουσα και την ηπειρωτική Ευρώπη, το Κεντ είναι ένας πρωτεύων δρόμος, και έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλαπλών συγκρούσεων όπως η Μάχη της Βρετανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επί 8 αιώνες, τα λιμάνια της περιοχής χρησιμοποιούνταν για την παροχή ναυτικών δυνάμεων στη διάρκεια των πολέμων.

Το Κεντ είναι και γνωστό ως ο Κήπος της Αγγλίας λόγω της αγροτικής επιρροής (παραγωγή ζυθοβοτάνων και οπωροφόρων). Οι βιομηχανίες τσιμέντου, χαρτιού και αεροσκαφών έχουν λάβει σημαντικές θέσεις στο βορειοανατολικό Κεντ, όμως τώρα βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Αντίθετα, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες έχουν ανθίσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Ιστορία

Κατακτήθηκε απο τους Γιούτες την διάρκεια του 5ου αιώνα, οι πρώτοι κάτοικοι του Κέντ την μεσαιωνική περίοδο ονομάζονταν Κεντβάρα και είχαν ως πρωτεύουσα την πόλη του Καντέρμπουρι. Ο πάπας Γρηγόριος Α’ διόρισε τον Αυγουστίνο (597) πρώτο αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι που μετέστρεψε τον παγανιστή βασιλιά Εθελμπέρχτ του Κέντ στον χριστιανισμό. Η αρχιεπισκοπή του Καντέρμπουρι εξελίχθηκε στην πρώτη Βρεττανική αρχιεπισκοπή και επίκεντρο του χριστιανισμού στην Αγγλία. Αντιστάθηκε την εποχή της κατάκτησης της Αγγλίας απο τον Νορμανδό δούκα Γουλιέλμο τον Κατακτητή ενώ καθ’όλη την μεσαιωνική περίοδο υπήρξε κέντρο εξεγέρσεων, όπως η επανάσταση του Βάτ Τύλερ (1381), του Τζάκ Κάντ (1450) και του Βάτ (1554) κατά της βασίλιασσας Μαρίας Α'

Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License