ART

 

.

Το πρόγραμμα Βόγιατζερ (αγγλικά: Voyager) είναι ένα αμερικανικό επιστημονικό πρόγραμμα που εκτόξευσε δύο μη επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, τα ανιχνευτικά διαστημόπλοια Βόγιατζερ 1 και Βόγιατζερ 2. Αυτά ξεκίνησαν το 1977 για να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ευθυγράμμιση των πλανητών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Παρόλο που είχαν οριστεί επισήμως για να μελετήσουν μόνο τα πλανητικά συστήματα του Δία και του Κρόνου, οι διαστημικοί ανιχνευτές ήταν σε θέση να συνεχίσουν την αποστολή τους.

Στις 25 Αυγούστου του 2012 το Βόγιατζερ 1 έγινε το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο που εισήλθε στην ανεξερεύνητη περιοχή του διαστήματος γνωστή ως διαστρικό διάστημα, ταξιδεύοντας "περισσότερο από οποιονδήποτε, ή οτιδήποτε, στην ιστορία».[1][2][3][4][5][6][7] Ο Βόγιατζερ 2 αναμένεται να εισέλθει στο διαστρικό διάστημα μέσα σε λίγα χρόνια από το 2016, και το φασματόμετρο πλάσματος θα πρέπει να παρέχει τις πρώτες άμεσες μετρήσεις της πυκνότητας και της θερμοκρασίας του διαστρικού πλάσματος.[8]

Ως προς το 2013, το Βόγιατζερ 1 κινούνταν με σχετική ταχύτητα ως προς τον Ήλιο με 17 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.[9] Το ποσό της διαθέσιμης ισχύος του διαστημόπλοιου έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, και δεν θα είναι πλέον σε θέση να τροφοδοτήσει οποιαδήποτε συσκευή μέχρι το 2025.

Και οι δύο αποστολές Βόγιατζερ στο εξώτερο διάστημα έχουν συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες δεδομένων για τους αέριους γίγαντες του ηλιακού συστήματος, και τους δορυφόρους τους, για τους οποίους ελάχιστα ήταν προηγουμένως γνωστά. Επιπλέον, οι τροχιές των δύο διαστημικών σκαφών έχουν χρησιμοποιηθεί για να τεθούν όρια για την ύπαρξη τυχόν υποθετικών υπερ-Ποσειδώνιων πλανητών.

Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες που συλλέγονται από τις φωτογραφικές μηχανές, τα μαγνητόμετρα, και άλλα όργανα των Βόγιατζερ, αποκάλυψαν άγνωστες λεπτομέρειες για κάθε ένα από τους γιγάντιους πλανήτες και τους δορυφόρους τους. Κοντινές εικόνες από το διαστημικό σκάφος χαρτογράφησαν τις πολύπλοκες μορφές σύννεφων του Δία, ανέμους και θύελλες, και ανακάλυψαν ηφαιστειακή δραστηριότητα στο φεγγάρι Ιώ. Οι Δακτύλιοι του Κρόνου βρέθηκαν να έχουν αινιγματικές πλεξούδες, τσακίσματα, και ακτίνες και να συνοδεύεται από μυριάδες "μπούκλες." Στο Ουρανό το Βόγιατζερ 2 ανακάλυψε ένα σημαντικό μαγνητικό πεδίο γύρω από τον πλανήτη και 10 επιπλέον δορυφόρους. Η προσέγγιση στον Ποσειδώνα αποκάλυψε τρεις πλήρεις δακτυλίους και έξι άγνωστα μέχρι τότε φεγγάρια καθώς και ένα πλανητικό μαγνητικό πεδίο και περίπλοκα, ευρέως διανεμημένα σέλαα.

Αυτές οι δύο διαστημικοί ανιχνευτές κατασκευάστηκαν στο Jet Propulsion Laboratory στη Νότια Καλιφόρνια, και πληρώθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), που επίσης πλήρωσε για τις εκτοξεύσεις τους από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα, την παρακολούθηση τους, και ό,τι άλλο αφορά τους διαστημικούς ανιχνευτές.
Παραπομπές
Jpl.Nasa.Gov. «Voyager Enters Interstellar Space - NASA Jet Propulsion Laboratory». Jpl.nasa.gov. Ανακτήθηκε στις 2013-09-14.
Cook, Jia-Rui C.; Agle, D. C.; Brown, Dwayne (12 September 2013). «NASA Spacecraft Embarks on Historic Journey Into Interstellar Space». NASA. Ανακτήθηκε στις 12 September 2013.
Barnes, Brooks (September 12, 2013). «In a Breathtaking First, NASA Craft Exits the Solar System». New York Times. Ανακτήθηκε στις September 12, 2013.
Morin, Monte (September 12, 2013). «NASA confirms Voyager 1 has left the solar system». Los Angeles Times.
«Voyager 1 has entered a new region of space, sudden changes in cosmic rays indicate». Ανακτήθηκε στις 20 March 2013.
«Report: Humanity Leaves the Solar System — Or Maybe Not». Time News Magazine. 2013-03-20. Ανακτήθηκε στις 20 March 2013.
«Report: NASA Voyager Status Update on Voyager 1 Location». NASA. Ανακτήθηκε στις 20 March 2013.
«At last, Voyager 1 slips into interstellar space – Atom & Cosmos». Science News. 2013-09-12. Ανακτήθηκε στις 2013-09-17.
«Voyager Mission Operations Status Report # 2013-05-31, Week Ending May 31, 2013». JPL. Ανακτήθηκε στις 19 August 2013.

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License