ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Πάουλ Βιλτ (Paul Wild, 5 Οκτωβρίου 1925 – 2 Ιουλίου 2014)[1] ήταν Ελβετός αστρονόμος που ανεκάλυψε πολλούς κομήτες και αστεροειδείς.

Paul Wild Universität Bern 2006

Ζωή και έργο

Ο Βιλτ γεννήθηκε στο Βέντενσβιλ της Ελβετίας και σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης από το 1944 ως το 1950. Στη συνέχεια εργάσθηκε στο περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech), όπου ερεύνησε γαλαξίες και υπερκαινοφανείς αστέρες με τον Φριτς Τσβίκυ από το 1951 μέχρι το 1955.[1][2].

Στις 2 Οκτωβρίου 1957, ο Βιλτ πραγματοποίησε την πρώτη του ανακάλυψη κομήτη, αυτή του 1957 IX, παρατηρώντας από το Αστεροσκοπείο του Τσίμερβαλντ, κοντά στη Βέρνη[3].

Ο Βιλτ έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και, το 1980, διευθυντής του Αστρονομικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση μέχρι το 1991. Απεβίωσε στη Βέρνη σε ηλικία 88 ετών.
Ανακαλύψεις

Επί αναρίθμητες νύχτες ο Βιλτ παρατηρούσε τα ουράνια από το Αστεροσκοπείο του Τσίμερβαλντ και ανεκάλυψε, μεταξύ άλλων:

Τους περιοδικούς κομήτες 63P/Wild, 81P/Wild, 86P/Wild και 116P/Wild
94 αστεροειδείς, ανάμεσα στους οποίους τον Απολλώνειο αστεροειδή Σίσυφο και τους αστεροειδείς Αμόρ Μπελτροβάτα και Δον Κιχώτη. Ο πρώτος αστεροειδής που ανεκάλυψε ήταν ο 1657 Ρεμέρα.
41 υπερκαινοφανείς αστέρες, με πρώτο τον SN 1954A και τελευταίο τον SN 1994M.

Ο γνωστότερος από τους κομήτες που ανακαλύφθηκαν από τον Βιλτ είναι ο 81P/Wild, γνωστός και ως Βιλτ 2, καθώς επιλέχθηκε από τη NASA ως στόχος της διαστημικής αποστολής Stardust. Το μη επανδρωμένο αυτό διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε το 1999 και πέρασε πολύ κοντά από τον πυρήνα του κομήτη και μέσα από την ουρά του, συλλέγοντας δείγμα από τη σκόνη του το 2004. Τα δείγματα αυτά επιστράφηκαν στη Γη μέσα σε μία κάψουλα και η ανάλυση των κόκκων σκόνης παρέσχε νέα δεδομένα για την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος. Σημαντικές στη βιοχημεία οργανικές χημικές ενώσεις όπως η γλυκίνη βρέθηκαν σε υλικό κομήτη για πρώτη φορά. Επιπροσθέτως, ανιχνεύθηκαν ενδείξεις για την παρουσία νερού στην υγρή κατάσταση.
Παραπομπές

Ein Stern ist erloschen («`Ενα αστέρι έπεσε»)
Διάλεξη του Paul Wild για τον Fritz Zwicky

History of the Zimmerwald Observatory

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Αστρονομικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Βέρνης

Ελβετοί

Εγκυκλοπαίδεια Ελβετίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News