- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Έρλαντ Γιόζεφσον (Erland Josephson, 1923-2012) υπήρξε Σουηδός ηθοποιός και συγγραφέας. Παππούς του ήταν ο σημαντικός Σουηδός ζωγράφος Ερνστ Γιόσεφσον. Γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1923 στην Στοκχόλμη. Σπουδαιότερες εμφανίσεις του ήταν σε έργα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, του Αντρέι Ταρκόφσκι και του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Διετέλεσε διευθυντής του βασιλικού δραματικού θεάτρου της Στοκχόλμης το διάστημα 1966 - 1975. Έχει γράψει μυθιστορήματα, μικρές ιστορίες, ποιήματα και ένα δράμα. Απεβίωσε στις 25 Φεβρουαρίου 2012.


Φιλμογραφία

It Rains on Our Love (1946)
To Joy (1950)
Brink of Life (1958)
The Magician (1958)
Hour of the Wolf (1968)
The Passion of Anna (1969)
Cries and Whispers (1972)
Σκηνές από έναν γάμο (1973)
The Magic Flute (1975)
Πρόσωπο με Πρόσωπο (1976)
Autumn Sonata (1978)
The First Polka (1979)
Marmalade Revolution (1980)
The Melody Haunts My Memory (1981)
Φάνι και Αλέξανδρος (1982)
Bella Donna (1983)
Νοσταλγία (1983)
After the Rehearsal (1984)
The Sacrifice (1986)
Hanussen (1988)
Migrations (1988)
God afton, Herr Wallenberg (1990)
Dreamplay (1994)
Το βλέμμα του Οδυσσέα(1995)
In the Presence of a Clown (1997)
Faithless (2000)
Now (2002)
Saraband (2003)
Dag och natt (2004)

Σύνδεσμοι σε καταλόγους καθιερωμένων όρων

WorldCat VIAF: 84232088 LCCN: n91128041 ISNI: 0000 0003 6864 4948 GND: 118981552 SELIBR: 191972 SUDOC: 029825725 BNF: cb121370405 (data) MusicBrainz: a20cfad2-29e5-476a-8eb9-5c39254ca543 NKC: js20040503003 BNE: XX1487505

Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2014.
(Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb121370405. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015.
SNAC. w6dp84vb. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Αγγλικά) Discogs. 253005. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
filmportal.de. 085b9cbe61104ab4b703beb89a83632a. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2014.
«Erland Josephson». Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2012.
Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014.,

Σουηδοί

Εγκυκλοπαίδεια Σουηδίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News