ART

Το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Σρι Λάνκα, γνωστό και ως Τσάμπιονς Λιγκ Σρι Λάνκα (αγγλικά: Sri Lanka Champions League), είναι η κορυφαία κατηγορία του συστήματος πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου ανδρών της Σρι Λάνκα. Διοικείται από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σρι Λάνκα. Αποτελείται από 18 ομάδες και λειτουργεί με ένα σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού με την Πρέμιερ Λιγκ 1 Σρι Λάνκα.

Ιστορία

Η διοργάνωση έχει διεξαχθεί με διάφορες μορφές. Εκτός από το σύστημα πρωταθλήματος, μια φάση πλέι οφ συμπεριλήφθηκε στη σεζόν 2013-14. Επί του παρόντος, 18 ομάδες συμμετέχουν στη διοργάνωση. Η Σόντερς Σ.Κ. έχει κερδίσει τους περισσότερους τίτλους στο πρωτάθλημα (12 τίτλους). Η Ρατνάμ Σ.Κ. έχει 5 τίτλους, η Ρινάουν Σ.Κ. έχει 4 τίτλους και η Κολόμπο Φ.Κ. έχει 3 τίτλους. Τα τελευταία χρόνια, διαφορετικές ομάδες κατάφεραν να κερδίσουν τον τίτλο του πρωταθλήματος. Η Κολόμπο Φ.Κ. έχει κερδίσει τον τίτλο τρεις φορές και είναι οι τωρινοί πρωταθλητές.
Μορφή ανταγωνισμού

Στην τρέχουσα δομή του πρωταθλήματος, 18 ομάδες ανταγωνίζονται για τον τίτλο. Στο πρώτο στάδιο οι ομάδες χωρίζονται σε δύο ομίλους των εννέα ομάδων. Αυτές οι ομάδες ανταγωνίζονται σε μορφή round robin. Οι τέσσερις καλύτερες ομάδες από κάθε όμιλο προκρίνονται στο Γύρο του Πρωταθλήματος. Σε αυτό το στάδιο, οι 8 ομάδες ανταγωνίζονται σε μορφή γύρου robin robin και ο νικητής του ομίλου είναι ο πρωταθλητής της σεζόν. Οι δύο χειρότερες ομάδες κάθε ομίλου στο πρώτο στάδιο υποβιβάζονται στην Πρέμιερ Λιγκ 1 Σρι Λάνκα.
Πρόκριση στις ασιατικές διοργανώσεις

Ο πρωταθλητής της διοργάνωσης κερδίσει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη Σρι Λάνκα στο ΑΦΚ Καπ, το οποίο διοργανώνεται από την Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Επίσης προκρίνονται στο Πρωτάθλημα Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Νότιας Ασίας. Ωστόσο, οι κάτοχοι τίτλου δεν συμμετείχαν σε καμία από τις παραπάνω διοργανώσεις μέχρι το 2014. Η πρώτη ομάδα που έπαιξε στο AFC Cup ήταν η Κολόμπο Φ.Κ., η οποία κέρδισε τον τίτλο το 2015.
Πρωταθλητές

Μέχρι τη σεζόν 2019-20[1]
Πρωταθλήματα ανά ομάδα

Ο αριθμός των εθνικών τίτλων πρωταθλήματος που έχουν κερδίσει οι ομάδες στη Σρι Λάνκα.

Ομάδα Αριθμός πρωταθλημάτων
Σόντερς Σ.Κ. 12
Ρατνάμ Σ.Κ. 5
Ρινάουν Σ.Κ. 4
Κολόμπο Φ.Κ. 3
Νεγκάμπο Γιουθ Σ.Κ. 2
Ντιφέντερς Φ.Κ. (πρώην Άρμι Σ.Κ.) 2
Ολντ Μπενς Σ.Κ. 1
Πετά Γιουνάιτεντ Σ.Κ. 1
Μπλου Σταρ Σ.Κ. 1
Ντον Μπόσκο Σ.Κ. 1
Ερ Φορς Σ.Κ. 1
Σόλιντ Σ.Κ. 1
Μαουανέλα Γιουνάιτεντ 1

Χορηγία

Ο χορηγός τίτλου της τρέχουσας σεζόν είναι η Dialog Axiata. Έτσι το πρωτάθλημα είναι γνωστό ως Dialog Τσάμπιονς Λιγκ Σρι Λάνκα. Στο παρελθόν, η Cargills έχει υπάρξει χορηγός του πρωταθλήματος. Η επίσημη μπάλα παρέχεται από την Molten. Ο επίσημος συνεργάτης μετάδοσης είναι το The papare.com.
Στάδια

Οι περισσότερες ομάδες στο πρωτάθλημα δεν έχουν γήπεδα με τις προδιαγραφές της FIFA. Έτσι, οι περισσότεροι αγώνες διεξάγονται στο Στάδιο Σουγκαταντάσα και στο Ποδοσφαιρικό Συγκρότημα Κελανίγια. Μερικές ομάδες παίζουν τους αγώνες τους στα γήπεδά τους που βρίσκονται στο Κολόμπο, την Ανουρανταπούρα, την Κελανίγια και την Καλουτάρα.
Παραπομπές

«Sri Lanka – List of Champions». RSSSF. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2012.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
εικονίδιο Ποδόσφαιρο
Πύλη Ποδόσφαιρο

Πρωτάθλημα στη FIFA
Πρωτάθλημα στο soccerway.com

Ανώτατα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ασίας (AFC)

Ανατολικό Τιμόρ Αυστραλία Αφγανιστάν Βιετνάμ Βόρεια Κορέα Βόρειες Μαριάνες Νήσοι† Γκουάμ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ιαπωνία Ινδία (Ι-Λιγκ, Σούπερ Λιγκ) Ινδονησία Ιορδανία Ιράκ Ιράν Καμπότζη Κατάρ Κίνα Κιργιστάν Κινέζικη Ταϊπέι Κουβέιτ Λάος Λίβανος Μακάο Μαλαισία Μαλδίβες Μιανμάρ Μογγολία Μπανγκλαντές Μπαχρέιν Μπουτάν Μπρουνέι Νεπάλ Νότια Κορέα Ομάν Ουζμπεκιστάν Πακιστάν Παλαιστίνη
Λωρίδα της Γάζας Δυτική Όχθη Σαουδική Αραβία Σιγκαπούρη Σρι Λάνκα Συρία Ταϊλάνδη Τατζικιστάν Τουρκμενιστάν Υεμένη Φιλιππίνες Χονγκ Κονγκ

† Προσωρινά Συνδεδεμένο Μέλος

Εγκυκλοπαίδεια Σρι Λάνκα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License