ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ΦΙΦΑ 2014 ήταν το 20ό Παγκόσμιο Κύπελλο ΦΙΦΑ και διεξήχθη στη Βραζιλία από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 13 Ιουλίου 2014 σε 12 πόλεις. Νικήτρια της διοργάνωσης ανεδείχθη η εθνική Γερμανίας για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Στη δεύτερη θέση κατετάγη η εθνική ομάδα της Αργεντινής. Τρίτη τερμάτισε η εθνική Ολλανδίας, νικώντας τη Βραζιλία με 3–0 στον μικρό τελικό. Πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης (χρυσή μπάλα) ανεδείχθη ο Λιονέλ Μέσι από την Αργεντινή.

Ήταν η δεύτερη φορά που η Βραζιλία φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, έπειτα από το 1950. Η Βραζιλία εξελέγη ως διοργανώτρια χώρα το 2007, μετά την απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, FIFA, να διεξαχθεί η διοργάνωση στη Νότια Αμερική, για πρώτη φορά μετά από την ανάληψή του από την Αργεντινή το 1978.

Οι εθνικές ομάδες από 31 χώρες, που προκρίθηκαν μέσα από αγώνες προκριματικών, οι οποίοι ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011, συμμετείχαν με την εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρας Βραζιλία στα τελικά του τουρνουά. Πραγματοποιήθηκαν 64 αγώνες συνολικά που έγιναν σε δώδεκα πόλεις σε όλη τη Βραζιλία, σε νέα αλλά και ανακατασκευασμένα γήπεδα, ξεκινώντας με τις φάσεις των ομίλων. Για πρώτη φορά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία γραμμής τέρματος.

Διοργανωτής
Ο πρόεδρος της FIFA Γιόζεφ Μπλάτερ ανακοινώνει τον διοργανωτή

Σύμφωνα με τον κανόνα της FIFA για τους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, η διοργανώτρια χώρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 έπρεπε να προέρχεται από τη Νότια Αμερική και η Βραζιλία ήταν η μοναδική που δήλωσε υποψηφιότητα. Το 2003, όλες οι υπόλοιπες χώρες της Νότιας Αμερικής συμφώνησαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Βραζιλίας, με μοναδική εξαίρεση την Κολομβία. Να σημειωθεί πως η Κολομβία είχε ορίστεί ως διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1986, αλλά στο τέλος θεωρήθηκε μη επαρκής και η διοργάνωση διεξήχθη στο Μεξικό.

Κατόπιν η FIFA άλλαξε τον κανόνα για τη διοργανώτρια χώρα και υποψήφιες μπορούν πλέον να είναι χώρες - μέλη όλων των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών.

Η Βραζιλία έγινε η 5η χώρα που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου για 2η φορά (μετά την Ιταλία, το Μεξικό, τη Γαλλία και τη Γερμανία). Την προηγούμενη φορά που η Βραζιλία ήταν διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ήταν το 1950.
Προκριθείσες ομάδες και διαιτητές
Προκριματικά

Κύριο λήμμα: Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014

Η κατανομή των θέσεων για την τελική φάση της διοργάνωσης αποφασίστηκε στις 3 Μαρτίου του 2011, με την κατανομή των 31 θέσεων που καθορίστηκαν μέσω της διαδικασίας προεπιλογής, αμετάβλητης από εκείνη της προηγούμενης διοργάνωσης.[1] Η κλήρωση των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 διεξήχθη στη Μαρίνα ντα Γκλόρια του Ρίο ντε Τζανέιρο στις 30 Ιουλίου του 2011.[2][3] Η διοργανώτρια χώρα, Βραζιλία, προκρίθηκε αυτόματα στην τελική φάση της διοργάνωσης.

203 από τις 208 εθνικές ομάδες της ΦΙΦΑ συμμετείχαν σε όλους τους γύρους των προκριματικών, που άρχισαν στις 15 Ιουνίου του 2011 και ολοκληρώθηκαν στις 20 Νοεμβρίου του 2013. 24 από τις 32 ομάδες που προκρίθηκαν ήταν παρούσες στην προηγούμενη διοργάνωση, με μόνη πρωτοεμφανιζόμενη τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η οποία προκρίθηκε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο έθνος.[4] Η ομάδα με την υψηλότερη κατάταξη στη ΦΙΦΑ που αποκλείστηκε είναι η Ουκρανία[5], ενώ η περιοχή ΟΦΚ δεν θα έχει καμία εκπροσώπηση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, για πρώτη φορά από το 2002.
Προκριθείσες ομάδες

Οι ακόλουθες 32 ομάδες, που εμφανίζονται με την τελική κατάταξη πριν τη διοργάνωση[6], προκρίθηκαν στα τελικά της διοργάνωσης.

ΑΦΚ (4)
  • Flag of Australia.svg Αυστραλία (57)
  • Flag of Iran.svg Ιράν (49)
  • Flag of Japan.svg Ιαπωνία (44)
  • Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα (56)
ΚΑΦ (5)
  • Flag of Algeria.svg Αλγερία (32)
  • Flag of Cameroon.svg Καμερούν (59)
  • Flag of Ghana.svg Γκάνα (23)
  • Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού (17)
  • Flag of Nigeria.svg Νιγηρία (33)
ΚΟΝΚΑΚΑΦ (4)
  • Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα (31)
  • Flag of Honduras.svg Ονδούρα (34)
  • Flag of Mexico.svg Μεξικό (24)
  • Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες (13)
ΚΟΝΜΕΜΠΟΛ (6)
  • Flag of Argentina.svg Αργεντινή (3)
  • Flag of Brazil.svg Βραζιλία (11) (διοργανώτρια)
  • Flag of Chile.svg Χιλή (12)
  • Flag of Colombia.svg Κολομβία (4)
  • Ισημερινός Ισημερινός (22)
  • Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη (6)
ΟΥΕΦΑ (13)
  • Βέλγιο (5)
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη (16)
  • Flag of Croatia.svg Κροατία (18)
  • Flag of England.svg Αγγλία (10)
  • Flag of France.svg Γαλλία (21)
  • Flag of Germany.svg Γερμανία (2)
  • Flag of Greece.svg Ελλάδα (15)
  • Flag of Italy.svg Ιταλία (9)
  • Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία (8)
  • Flag of Portugal.svg Πορτογαλία (14)
  • Flag of Russia.svg Ρωσία (19)
  • Flag of Spain.svg Ισπανία (1)
  • Flag of Switzerland.svg Ελβετία (7)


Χώρες που έχουν προκριθεί
Χώρες που απέτυχαν να προκριθούν
Χώρες που δεν συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014
Χώρες που δεν είναι μέλη της ΦΙΦΑ
Διαιτητές

Τον Μάρτιο του 2013, η FIFA δημοσίευσε μια λίστα με 52 υποψήφιους διαιτητές, με βάση την εθνικότητα, από τις έξι συνομοσπονδίες ποδοσφαίρου για τη διοργάνωση. Στις 14 Ιανουαρίου 2014, η Επιτροπή Διαιτησίας της FIFA όρισε 25 τρία διαιτητών και οκτώ ζευγάρια υποστήριξης που εκπροσωπούσαν 43 διαφορετικές χώρες στη διοργάνωση.[7][8] Ο Γιουίτσι Νισιμούρα από την Ιαπωνία ήταν ο διαιτητής στον εναρκτήριο αγώνα, ενώ ο Νικόλα Ριτσόλι από την Ιταλία ήταν ο διαιτητής στον τελικό.[9][10]
Καινοτομίες
Νέες τεχνολογίες
Η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ δοκιμάζοντας την τεχνολογία γραμμής τέρματος.

Η διοργάνωση της Βραζιλίας ήταν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία γραμμής τέρματος (Goal Line Technology) μετά την επιτυχή εφαρμογή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2012 στην Ιαπωνία. Ο στόχος της χρήσης της είναι να βοηθήσει τους διαιτητές των αγώνων να παίρνουν σωστές αποφάσεις για το αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή τέρματος ή όχι. Το σύστημα εγκαταστάθηκε σε όλα τα στάδια της διοργάνωσης και η '''GoalControl GmbH''' ήταν ο επίσημος προμηθευτής της τεχνολογίας γραμμής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, μετά την επιτυχή δοκιμή της τεχνολογίας της στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών FIFA 2013. Το πρώτο γκολ που επικυρώθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας στην ιστορία της διοργάνωσης ήταν το πρώτο του Καρίμ Μπενζεμά ενάντια στην Ονδούρα.[11]

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας ήταν επίσης το πρώτο που οι διαιτητές χρησιμοποίησαν εξατμιζόμενο αφρό, αφού η χρήση της τεχνολογίας είχε ήδη δοκιμασθεί σε άλλες διοργανώσεις[12]. Το σπρέι ψεκάζει έναν αφρό που έχει βάση το νερό, ο οποίος εξατμίζεται ύστερα από μερικά λεπτά. Χρησιμοποιείται για να μαρκάρει το σημείο που πρέπει να τοποθετηθεί η μπάλα κατά την εκτέλεση ενός φάουλ καθώς και τη γραμμή των εννέα μέτρων στην οποίαπρέπει να στέκονται οι παίκτες που σχηματίζουν το τοίχος κατά τη εκτέλεση του.
Διαλείμματα δροσιάς

Για πρώτη φορά σε διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου εφαρμόστηκαν διαλείμματα κατά τη διάρκεια των ημιχρόνων, προκειμένου να δροσιστούν οι παίκτες και να αντιμετωπίσουν τον συνδυασμό υψηλής υγρασίας και ζέστης που επικρατούσε σε κάποιες από τις βραζιλιάνικες πόλεις στην τροπική ζώνη. Σύμφωνα με τις οδηγίες της FIFA εάν η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 32 βαθμούς ήταν στη διακριτική ευχέρεια του διαιτητή να επιτρέψει ένα τρίλεπτο διάλειμμα σε κάθε ημίχρονο μετά από 30 λεπτά αγώνα, ύστερα από πρόταση του ιατρικού παρατηρητή. Όμως ένα βραζιλιάνικο δικαστήριο αποφάνθηκε πως τα διαλείμματα υπό τέτοιες συνθήκες πρέπει να είναι υποχρεωτικά ανεξάρτητα από τη θέληση του διαιτητή[13]. Ορισμένοι σχολιαστές θεωρούν πως υπάρχουν και εμπορικά κίνητρα πίσω από τη θέσπιση αυτών των διαλειμμάτων, με στόχο να υπάρχει περισσότερος χρόνος για διαφημιστικά μηνύματα. Κάποια κανάλια όμως αρνήθηκαν να προβάλουν διαφημίσεις κατά τη διάρκεια τους[14]. Ο πρώτος αγώνας στον οποίο έγινε επίσημο «διάλειμμα δροσιάς» ήταν το Ολλανδία-Μεξικό.[15]
Η μπάλα της διοργάνωσης

Η μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014, λεγόταν «Brazuca» (μπραζούκα) και, όπως σε όλα τα προηγούμενα Μουντιάλ, κατασκευάστηκε από την Adidas. Το όνομά της μπάλας προέκυψε ύστερα από ψηφοφορία των φιλάθλων της Βραζιλίας, πράγμα που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης. Το «Brazuca» ήταν το όνομα που επικράτησε με το 77,8% των ψήφων των Βραζιλιάνων οπαδών έναντι των «Βossa Nova» (14,6%) και «Carnavalesca» (7,6%) τα οποία ήταν υποψήφια [16].

Σύμφωνα με την FIFA, το όνομα της μπάλας σημαίνει «εθνική υπερηφάνεια για τον τρόπο ζωής των Βραζιλιάνων» κάτι που χρησιμοποιούν στην «χώρα του καφέ» για να δείξουν το πως αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο, τα συναισθήματα.

Η τεχνολογία της «Brazuca» βασίστηκε σε αυτήν της Tango 12 (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012), της Cafusa (Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2013) και της δημοφιλούς επίσημης μπάλας του UEFA Τσάμπιονς Λιγκ. Επιπλέον, η νέα κατασκευαστική καινοτομία των έξι συμμετρικών πάνελ της μπάλας, καθώς και η διαφορετική δομή της επιφάνειάς της, της προσφέρουν βελτιωμένη υφή, πρόσφυση, σταθερότητα και αεροδυναμική στο γήπεδο. Τα χρώματα της μπάλας και ο σχεδιασμός με τις «κορδέλες» προέρχονται από τα παραδοσιακά πολύχρωμα βραχιόλια ευχών της Βραζιλίας και αντικατοπτρίζουν το γεμάτο ζωντάνια και χαρούμενο τρόπο.

Η Brazuca έχει ελεγχθεί λεπτομερώς προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της FIFA για τις επίσημες μπάλες των διοργανώσεών της και να εξασφαλίζει κορυφαία απόδοση σε όλες τις συνθήκες. Για 2,5 χρόνια δοκιμάστηκε από 600 κορυφαίους παίκτες και 30 ομάδες σε 10 χώρες από 3 ηπείρους, γεγονός που την αναδεικνύει ως την πιο δοκιμασμένη μπάλα της adidas και επιβεβαιώνει την καταλληλότητα της σε όλες τις συνθήκες.
Γήπεδα

Δεκαοκτώ τοποθεσίες παρουσιάστηκαν ως πιθανές διοργανώτριες πόλεις: Μπελέμ, Μπέλο Οριζόντε, Μπραζίλια, Κάμπο Γκράντε, Κουιαμπά, Κουριτίμπα, Φλοριανόπολις, Φορταλέζα, Γκοϊάνια, Μασεϊό, Μανάους, Νατάλ, Πόρτο Αλέγκρε, Ρεσίφε, Ρίο Μπράνκο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Σαλβαδόρ και Σάο Πάολο.[17]

Ρίο ντε Τζανέιρο, ΡΤ Μπραζίλια, ΝΦ Σάο Πάολο, ΣΠ Φορταλέζα, ΣΕ
Εστάντιο ντο Μαρακανά Εστάντιο Νασιονάλ[18] Αρένα ντε Σάο Πάουλο Εστάντιο Καστέλαο
Χωρητικότητα: 76.935[19]
(ανοικοδομήθηκε)
Χωρητικότητα: 70.042[20]
(ανοικοδομήθηκε)
Χωρητικότητα: 68.000
(νέο στάδιο)
Χωρητικότητα: 64.846[21]
(αναβαθμίστηκε)
Maracana Stadium June 2013.jpg Brasilia Stadium - June 2013.jpg Arena Corinthians West Building.jpg Fortaleza Arena.jpg
Μπέλο Οριζόντε, ΜΖ
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 βρίσκεται στο τόπο Βραζιλία
Μπέλο Οριζόντε
Μπέλο Οριζόντε
Μπραζίλια
Μπραζίλια
Φορταλέζα
Φορταλέζα
Πόρτο Αλέγκρε
Πόρτο Αλέγκρε
Σάο Πάολο
Σάο Πάολο
Ρίο ντε Τζανέιρο
Ρίο ντε Τζανέιρο
Σαλβαδόρ
Σαλβαδόρ
Νατάλ
Νατάλ
Κουιαμπά
Κουιαμπά
Κουριτίμπα
Κουριτίμπα
Μανάους
Μανάους
Ρεσίφε
Ρεσίφε
Πόρτο Αλέγκρε, ΡΣ
Εστάντιο Μινεϊράο Εστάντιο Μπέιρα-Ρίο
Χωρητικότητα: 62.547

(αναβαθμίστηκε)

Χωρητικότητα: 51.300[22]
(νέο στάδιο)
Estádio Beira-Rio 2014.jpg
Σαλβαδόρ, ΜΑ Ρεσίφε, ΠΕ
Αρένα Φόντε Νόβα Αρένα Περναμπούκο
Χωρητικότητα: 56.000[23]
(αναβαθμίστηκε)
Χωρητικότητα: 46.154

(αναβαθμίστηκε)

Aerea Fontenova.jpg Itaipava Arena Pernambuco 2013.jpg
Κουιαμπά, ΜΤ Μανάους, ΑΜ Νατάλ, ΡΝ Κουριτίμπα, ΠΡ
Αρένα Παντανάλ Αρένα Αμαζόνια Αρένα ντας Ντούνας Αρένα ντα Μπασάντα
Χωρητικότητα: 42.968
(νέο στάδιο)
Χωρητικότητα: 42.374
(νέο στάδιο)
Χωρητικότητα: 42.086
(νέο στάδιο)
Χωρητικότητα: 43.900
(ανοικοδομήθηκε)
Arena Pantanal (2014)-2.jpg Amazonia Arena.jpg Natal, Brazil - Arena das Dunas.jpg Arenadabaixada2.jpg


Τελική κλήρωση

Η τελική κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 διεξήχθη στο Costa do Sauípe Resort στη Μάτα ντε Σάο Ζοάο της Μπαΐα στις 6 Δεκεμβρίου 2013,[24] στις 13:00 τοπική ώρα (UTC-3).[25] Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τελική κλήρωση, οι 32 ομάδες που προκρίθηκαν είχαν τοποθετηθεί σε τέσσερα δοχεία των οκτώ ομάδων, με τις επτά ομάδες που βρίσκονται στην υψηλότερη κατάταξη μαζί με τη διοργανώτρια Βραζιλία να τοποθετούνται στο Δοχείο 1.[26][27]

Δοχείο 1 (Επικεφαλής) Δοχείο 2 (Αφρική & Νότια Αμερική) Δοχείο 3 (Ασία & Βόρεια Αμερική) Δοχείο 4 (Ευρώπη)

Flag of Brazil.svg Βραζιλία (διοργανώτρια)
Flag of Argentina.svg Αργεντινή
Flag of Colombia.svg Κολομβία
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη
Flag of Belgium (civil).svg Βέλγιο
Flag of Germany.svg Γερμανία
Flag of Spain.svg Ισπανία
Flag of Switzerland.svg Ελβετία

Flag of Algeria.svg Αλγερία
Flag of Cameroon.svg Καμερούν
Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού
Flag of Ghana.svg Γκάνα
Flag of Nigeria.svg Νιγηρία
Flag of Chile.svg Χιλή
Ισημερινός Ισημερινός

Flag of Australia.svg Αυστραλία
Flag of Japan.svg Ιαπωνία
Flag of Iran.svg Ιράν
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα
Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα
Flag of Honduras.svg Ονδούρα
Flag of Mexico.svg Μεξικό
Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες

Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Flag of Croatia.svg Κροατία
Flag of England.svg Αγγλία
Flag of France.svg Γαλλία
Flag of Greece.svg Ελλάδα
Flag of Italy.svg Ιταλία (κληρώθηκε στο Δοχείο 2)
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
Flag of Russia.svg Ρωσία


Φάση των ομίλων
Οι χώρες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014

Οι νικητές ομίλων, οι δεύτεροι παίρνουν την πρόκριση στην φάση των 16.
Η κατάταξη της κάθε ομάδας σε κάθε όμιλο θα προσδιορίζεται ως εξής:

Βαθμοί που λαμβάνονται από όλα τα παιχνίδια του ομίλου.
Διαφορά τερμάτων από όλα τα παιχνίδια του ομίλου.
Συνολικός αριθμός τερμάτων από όλα τα παιχνίδια του ομίλου.

Σε περίπτωση που δύο ή περισσότερες ομάδες ισοβαθμούν στον όμιλό τους, με βάση τα παραπάνω τρία κριτήρια, η κατάταξή τους θα προσδιορίζεται ως εξής:

Βαθμοί μεταξύ των ενδιαφερομένων ομάδων.
Διαφορά τερμάτων μεταξύ των ενδιαφερομένων ομάδων.
Αριθμός συνολικών τερμάτων μεταξύ των ενδιαφερομένων ομάδων.
Με κλήρωση από την οργανωτική επιτροπή της FIFA.

Όμιλος Α

Κύριο λήμμα: Όμιλος Α΄ Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014

Ομάδα Αγ.
Ν
Ι
Η
ΓΥ
ΓΚ
ΔΤ
Β
Flag of Brazil.svg Βραζιλία 3 2 1 0 7 2 +5 7
Flag of Mexico.svg Μεξικό 3 2 1 0 4 1 +3 7
Flag of Croatia.svg Κροατία 3 1 0 2 6 6 0 3
Flag of Cameroon.svg Καμερούν 3 0 0 3 1 9 −8 0



12 Ιουνίου 2014
Βραζιλία Flag of Brazil.svg 3–1 Flag of Croatia.svg Κροατία Αρένα ντε Σάο Πάουλο, Σάο Πάολο
13 Ιουνίου 2014
Μεξικό Flag of Mexico.svg 1–0 Flag of Cameroon.svg Καμερούν Αρένα ντας Ντούνας, Νατάλ
17 Ιουνίου 2014
Βραζιλία Flag of Brazil.svg 0–0 Flag of Mexico.svg Μεξικό Εστάντιο Καστέλαο, Φορταλέζα
18 Ιουνίου 2014
Καμερούν Flag of Cameroon.svg 0–4 Flag of Croatia.svg Κροατία Αρένα Αμαζόνια, Μανάους
23 Ιουνίου 2014
Καμερούν Flag of Cameroon.svg 1–4 Flag of Brazil.svg Βραζιλία Εστάντιο Νασιονάλ, Μπραζίλια
Κροατία Flag of Croatia.svg 1–3 Flag of Mexico.svg Μεξικό Αρένα Περναμπούκο, Ρεσίφε


Όμιλος Β

Κύριο λήμμα: Όμιλος Β΄ Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014

Ομάδα Αγ.
Ν
Ι
Η
ΓΥ
ΓΚ
ΔΤ
Β
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 3 3 0 0 10 3 +7 9
Flag of Chile.svg Χιλή 3 2 0 1 5 3 +2 6
Flag of Spain.svg Ισπανία 3 1 0 2 4 7 −3 3
Flag of Australia.svg Αυστραλία 3 0 0 3 3 9 −6 0



13 Ιουνίου 2014
Ισπανία Flag of Spain.svg 1–5 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Αρένα Φόντε Νόβα, Σαλβαδόρ
Χιλή Flag of Chile.svg 3–1 Flag of Australia.svg Αυστραλία Αρένα Παντανάλ, Κουιαμπά
18 Ιουνίου 2014
Αυστραλία Flag of Australia.svg 2–3 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Εστάντιο Μπέιρα-Ρίο, Πόρτο Αλέγκρε)
Ισπανία Flag of Spain.svg 0–2 Flag of Chile.svg Χιλή Εστάντιο ντο Μαρακανά, Ρίο ντε Τζανέιρο
23 Ιουνίου 2014
Αυστραλία Flag of Australia.svg 0–3 Flag of Spain.svg Ισπανία Αρένα ντα Μπαϊσάντα, Κουριτίμπα
Ολλανδία Flag of the Netherlands.svg 2–0 Flag of Chile.svg Χιλή Αρένα ντε Σάο Πάουλο, Σάο Πάολο


Όμιλος Γ

Κύριο λήμμα: Όμιλος Γ΄ Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014

Ομάδα Αγ.
Ν
Ι
Η
ΓΥ
ΓΚ
ΔΤ
Β
Flag of Colombia.svg Κολομβία 3 3 0 0 9 2 +7 9
Flag of Greece.svg Ελλάδα 3 1 1 1 2 4 −2 4
Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 3 1 0 2 4 5 −1 3
Flag of Japan.svg Ιαπωνία 3 0 1 2 2 6 −4 1



14 Ιουνίου 2014
Κολομβία Flag of Colombia.svg 3–0 Flag of Greece.svg Ελλάδα Εστάντιο Μινεϊράο, Μπέλο Οριζόντε
Ακτή Ελεφαντοστού Flag of Côte d'Ivoire.svg 2–1 Flag of Japan.svg Ιαπωνία Αρένα Περναμπούκο, Ρεσίφε
19 Ιουνίου 2014
Κολομβία Flag of Colombia.svg 2–1 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού Εστάντιο Νασιονάλ, Μπραζίλια
Ιαπωνία Flag of Japan.svg 0–0 Flag of Greece.svg Ελλάδα Αρένα ντας Ντούνας, Νατάλ
24 Ιουνίου 2014
Ιαπωνία Flag of Japan.svg 1–4 Flag of Colombia.svg Κολομβία Αρένα Παντανάλ, Κουιαμπά
Ελλάδα Flag of Greece.svg 2–1 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού Εστάντιο Καστέλαο, Φορταλέζα


Όμιλος Δ

Κύριο λήμμα: Όμιλος Δ΄ Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014

Ομάδα Αγ.
Ν
Ι
Η
ΓΥ
ΓΚ
ΔΤ
Β
Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 3 2 1 0 4 1 +3 7
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 3 2 0 1 4 4 0 6
Flag of Italy.svg Ιταλία 3 1 0 2 2 3 −1 3
Flag of England.svg Αγγλία 3 0 1 2 2 4 −2 1



14 Ιουνίου 2014
Ουρουγουάη Flag of Uruguay.svg 1–3 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα Εστάντιο Καστέλαο, Φορταλέζα
Αγγλία Flag of England.svg 1–2 Flag of Italy.svg Ιταλία Αρένα Αμαζόνια, Μανάους
19 Ιουνίου 2014
Ουρουγουάη Flag of Uruguay.svg 2–1 Flag of England.svg Αγγλία Αρένα ντε Σάο Πάουλο, Σάο Πάολο
20 Ιουνίου 2014
Ιταλία Flag of Italy.svg 0–1 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα Αρένα Περναμπούκο, Ρεσίφε
24 Ιουνίου 2014
Ιταλία Flag of Italy.svg 0–1 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη Αρένα ντας Ντούνας, Νατάλ
Κόστα Ρίκα Flag of Costa Rica.svg 0–0 Flag of England.svg Αγγλία Εστάντιο Μινεϊράο, Μπέλο Οριζόντε


Όμιλος Ε

Κύριο λήμμα: Όμιλος Ε΄ Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014

Ομάδα Αγ.
Ν
Ι
Η
ΓΥ
ΓΚ
ΔΤ
Β
Flag of France.svg Γαλλία 3 2 1 0 8 2 +6 7
Flag of Switzerland.svg Ελβετία 3 2 0 1 7 6 +1 6
Ισημερινός Ισημερινός 3 1 1 1 3 3 0 4
Flag of Honduras.svg Ονδούρα 3 0 0 3 1 8 −7 0



15 Ιουνίου 2014
Ελβετία Flag of Switzerland.svg 2–1 Ισημερινός Ισημερινός Εστάντιο Νασιονάλ, Μπραζίλια
Γαλλία Flag of France.svg 3–0 Flag of Honduras.svg Ονδούρα Εστάντιο Μπέιρα-Ρίο, Πόρτο Αλέγκρε
20 Ιουνίου 2014
Ελβετία Flag of Switzerland.svg 2–5 Flag of France.svg Γαλλία Αρένα Φόντε Νόβα, Σαλβαδόρ
Ονδούρα Flag of Honduras.svg 1–2 Ισημερινός Ισημερινός Αρένα Παντανάλ, Κουιαμπά
25 Ιουνίου 2014
Ονδούρα Flag of Honduras.svg 0–3 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Αρένα Αμαζόνια, Μανάους
Ισημερινός Ισημερινός 0–0 Flag of France.svg Γαλλία Εστάντιο ντο Μαρακανά, Ρίο ντε Τζανέιρο


Όμιλος ΣΤ

Κύριο λήμμα: Όμιλος ΣΤ΄ Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014

Ομάδα Αγ.
Ν
Ι
Η
ΓΥ
ΓΚ
ΔΤ
Β
Flag of Argentina.svg Αργεντινή 3 3 0 0 6 3 +3 9
Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 3 1 1 1 3 3 0 4
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 3 1 0 2 4 4 0 3
Flag of Iran.svg Ιράν 3 0 1 2 1 4 −3 1



15 Ιουνίου 2014
Αργεντινή Flag of Argentina.svg 2–1 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη Εστάντιο ντο Μαρακανά, Ρίο ντε Τζανέιρο
16 Ιουνίου 2014
Ιράν Flag of Iran.svg 0–0 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία Αρένα ντα Μπαϊσάντα, Κουριτίμπα
21 Ιουνίου 2014
Αργεντινή Flag of Argentina.svg 1–0 Flag of Iran.svg Ιράν Εστάντιο Μινεϊράο, Μπέλο Οριζόντε
Νιγηρία Flag of Nigeria.svg 1–0 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη Αρένα Παντανάλ, Κουιαμπά
25 Ιουνίου 2014
Νιγηρία Flag of Nigeria.svg 2–3 Flag of Argentina.svg Αργεντινή Εστάντιο Μπέιρα-Ρίο, Πόρτο Αλέγκρε
Βοσνία και Ερζεγοβίνη Flag of Bosnia and Herzegovina.svg 3–1 Flag of Iran.svg Ιράν Αρένα Φόντε Νόβα, Σαλβαδόρ


Όμιλος Ζ

Κύριο λήμμα: Όμιλος Ζ΄ Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014

Ομάδα Αγ.
Ν
Ι
Η
ΓΥ
ΓΚ
ΔΤ
Β
Flag of Germany.svg Γερμανία 3 2 1 0 7 2 +5 7
Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες 3 1 1 1 4 4 0 4
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 3 1 1 1 4 7 −3 4
Flag of Ghana.svg Γκάνα 3 0 1 2 4 6 −2 1



16 Ιουνίου 2014
Γερμανία Flag of Germany.svg 4–0 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Αρένα Φόντε Νόβα, Σαλβαδόρ
Γκάνα Flag of Ghana.svg 1–2 Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες Αρένα ντας Ντούνας, Νατάλ
21 Ιουνίου 2014
Γερμανία Flag of Germany.svg 2–2 Flag of Ghana.svg Γκάνα Εστάντιο Καστέλαο, Φορταλέζα
22 Ιουνίου 2014
Ηνωμένες Πολιτείες Flag of the United States (Pantone).svg 2–2 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Αρένα Αμαζόνια, Μανάους
26 Ιουνίου 2014
Ηνωμένες Πολιτείες Flag of the United States (Pantone).svg 0–1 Flag of Germany.svg Γερμανία Αρένα Περναμπούκο, Ρεσίφε
Πορτογαλία Flag of Portugal.svg 2–1 Flag of Ghana.svg Γκάνα Εστάντιο Νασιονάλ, Μπραζίλια


Όμιλος Η

Κύριο λήμμα: Όμιλος Η΄ Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014

Ομάδα Αγ.
Ν
Ι
Η
ΓΥ
ΓΚ
ΔΤ
Β
Βέλγιο 3 3 0 0 4 1 +3 9
Flag of Algeria.svg Αλγερία 3 1 1 1 6 5 +1 4
Flag of Russia.svg Ρωσία 3 0 2 1 2 3 −1 2
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 3 0 1 2 3 6 −3 1



17 Ιουνίου 2014
Βέλγιο 2–1 Flag of Algeria.svg Αλγερία Εστάντιο Μινεϊράο, Μπέλο Οριζόντε
Ρωσία Flag of Russia.svg 1–1 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα Αρένα Παντανάλ, Κουιαμπά
22 Ιουνίου 2014
Βέλγιο 1–0 Flag of Russia.svg Ρωσία Εστάντιο ντο Μαρακανά, Ρίο ντε Τζανέιρο
Νότια Κορέα Flag of South Korea.svg 2–4 Flag of Algeria.svg Αλγερία Εστάντιο Μπέιρα-Ρίο, Πόρτο Αλέγκρε
26 Ιουνίου 2014
Νότια Κορέα Flag of South Korea.svg 0–1 Flag of Belgium (civil).svg Βέλγιο Αρένα ντε Σάο Πάουλο, Σάο Πάολο
Αλγερία Flag of Algeria.svg 1–1 Flag of Russia.svg Ρωσία Αρένα ντα Μπαϊσάντα, Κουριτίμπα

Κύριο λήμμα: Φάση νοκ-άουτ Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014

Η φάση των νοκ-άουτ περιλάμβανε τις δεκαέξι ομάδες που προκρίθηκαν από τη φάση των ομίλων του τουρνουά. Υπήρξαν τέσσερις γύροι αγώνων, με κάθε γύρο να εξαλείφει το ήμισυ των ομάδων που εισέρχονται στους εν λόγω γύρους. Οι διαδοχικοί γύροι είναι ο γύρος των 16, προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και ο τελικός. Υπήρξε επίσης ένα play-off παιχνίδι (μικρός τελικός) για την τρίτη και τέταρτη θέση. Σε κάθε παιχνίδι της φάσης νοκ-άουτ, για οποιαδήποτε ισοπαλία στα 90 λεπτά ακολούθησαν από τριάντα λεπτά επιπλέον χρόνο (παράταση) και αν τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι ισόπαλα υπήρξε η διαδικασία των πέναλτι για να καθοριστεί ποιος θα προκριθεί στον επόμενο γύρο.
Πίνακας φάσης νοκ-άουτ
Φάση των 16 Προημιτελικοί Ημιτελικοί Τελικός

Φάση των 16 Προημιτελικοί Ημιτελικοί Τελικός
                           
28 Ιουνίου - Μπέλο Οριζόντε            
 Flag of Brazil.svg Βραζιλία (πεν.)  1 (3)
4 Ιουλίου - Φορταλέζα
 Flag of Chile.svg Χιλή  1 (2)  
 Flag of Brazil.svg Βραζιλία  2
28 Ιουνίου - Ρίο ντε Τζανέιρο
   Flag of Colombia.svg Κολομβία  1  
 Flag of Colombia.svg Κολομβία  2
8 Ιουλίου – Μπέλο Οριζόντε
 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη  0  
 Flag of Brazil.svg Βραζιλία  1
30 Ιουνίου - Μπραζίλια
   Flag of Germany.svg Γερμανία  7  
 Flag of France.svg Γαλλία  2
4 Ιουλίου - Ρίο ντε Τζανέιρο
 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία  0  
 Flag of France.svg Γαλλία  0
30 Ιουνίου - Πόρτο Αλέγκρε
   Flag of Germany.svg Γερμανία  1  
 Flag of Germany.svg Γερμανία (παρ.)  2
13 Ιουλίου – Ρίο ντε Τζανέιρο
 Flag of Algeria.svg Αλγερία  1  
 Flag of Germany.svg Γερμανία (παρ.)  1
29 Ιουνίου - Φορταλέζα
   Flag of Argentina.svg Αργεντινή  0
 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία  2
5 Ιουλίου - Σαλβαδόρ
 Flag of Mexico.svg Μεξικό  1  
 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία (πεν.)  0 (4)
29 Ιουνίου - Ρεσίφε
   Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα  0 (3)  
 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα (πεν.)  1 (5)
9 Ιουλίου - Σάο Πάολο
 Flag of Greece.svg Ελλάδα  1 (3)  
 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία  0 (2)
1 Ιουλίου - Σάο Πάολο
   Flag of Argentina.svg Αργεντινή (πεν.)  0 (4)   Τρίτη θέση
 Flag of Argentina.svg Αργεντινή (παρ.)  1
5 Ιουλίου - Μπραζίλια 12 Ιουλίου – Μπραζίλια
 Flag of Switzerland.svg Ελβετία  0  
 Flag of Argentina.svg Αργεντινή  1  Flag of Brazil.svg Βραζιλία  0
1 Ιουλίου - Σαλβαδόρ
    Βέλγιο  0    Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία  3
  Βέλγιο (παρ.)  2
 Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες  1  


Φάση των 16

28 Ιουνίου 2014
13:00
Βραζιλία Flag of Brazil.svg 1–1 (παρ.) Flag of Chile.svg Χιλή Εστάντιο Μινεϊράο, Μπέλο Οριζόντε
Θεατές: 57.714
Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)
Λουίζ Soccerball shade.svg 18' Aναφορά Σάντσες Soccerball shade.svg 32'
  Πέναλτι  
Λουίζ Soccerball shad check.svg
Γουίλιαν Soccerball shade cross.svg
Μαρσέλο Soccerball shad check.svg
Χουλκ Soccerball shade cross.svg
Νεϊμάρ Soccerball shad check.svg
3–2 Soccerball shade cross.svg Πινίγια
Soccerball shade cross.svg Σάντσες
Soccerball shad check.svg Τσάρλες Αράνγκις
Soccerball shad check.svg Ντίας
Soccerball shade cross.svg Χάρα

28 Ιουνίου 2014
17:00
Κολομβία Flag of Colombia.svg 2–0 Ουρουγουάη Εστάντιο ντο Μαρακανά, Ρίο ντε Τζανέιρο
Θεατές: 73.804
Διαιτητής: Μπγιορν Κουίπερς (Ολλανδία)
Ροδρίγες Soccerball shade.svg 28', 50' Αναφορά

29 Ιουνίου 2014
13:00
Ολλανδία Flag of the Netherlands.svg 2–1 Flag of Mexico.svg Μεξικό Εστάντιο Καστέλαο, Φορταλέζα
Θεατές: 58.817
Διαιτητής: Πέδρο Προένσα (Πορτογαλία)
Σνάιντερ Soccerball shade.svg 88'
Χούντελααρ Soccerball shade.svg 90+' (πεν.)
Αναφορά Ντος Σάντος Soccerball shade.svg 48'

29 Ιουνίου 2014
17:00
Κόστα Ρίκα Flag of Costa Rica.svg 1–1 (παρ.) Flag of Greece.svg Ελλάδα Αρένα Περναμπούκο, Ρεσίφε
Θεατές: 41.242
Διαιτητής: Μπεν Γουίλιαμς (Αυστραλία)
Ρουίς Soccerball shade.svg 52' Αναφορά Παπασταθόπουλος Soccerball shade.svg 90+1'
  Πέναλτι  
Μπόρχες Soccerball shad check.svg
Ρουίς Soccerball shad check.svg
Γκονσάλες Soccerball shad check.svg
Κάμπελ Soccerball shad check.svg
Ουμάνια Soccerball shad check.svg
5–3 Soccerball shad check.svg Μήτρογλου
Soccerball shad check.svg Χριστοδουλόπουλος
Soccerball shad check.svg Χολέμπας
Soccerball shade cross.svg Γκέκας

30 Ιουνίου 2014
13:00
Γαλλία Flag of France.svg 2–0 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία Εστάντιο Νασιονάλ, Μπραζίλια
Θεατές: 67.882
Διαιτητής: Μαρκ Γκάιγκερ (ΗΠΑ)
Πογκμπά Soccerball shade.svg 79'
Γιόμπο Soccerball shade.svg 90+2' (αυτ.)
Αναφορά

30 Ιουνίου 2014
17:00
Γερμανία Flag of Germany.svg 2–1 (παρ.) Flag of Algeria.svg Αλγερία Εστάντιο Μπέιρα-Ρίο, Πόρτο Αλέγκρε
Θεατές: 43.063
Διαιτητής: Σάντρο Ρίτσι (Βραζιλία)
Σίρλε Soccerball shade.svg 92'
Εζίλ Soccerball shade.svg 120+2'
Αναφορά Τζαμπού Soccerball shade.svg 120+4'

1 Ιουλίου 2014
13:00
Αργεντινή Flag of Argentina.svg 1–0 (παρ.) Flag of Switzerland.svg Ελβετία Αρένα ντε Σάο Πάουλο, Σάο Πάολο
Θεατές: 63.255
Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)
ντι Μαρία Soccerball shade.svg 118' Aναφορά

1 Ιουλίoυ 2014
17:00
Βέλγιο 2–1 (παρ.) Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες Αρένα Φόντε Νόβα, Σαλβαδόρ
Θεατές: 51.227
Διαιτητής: Τζάμελ Χαϊμούντι (Αλγερία)
Ντε Μπρόινε Soccerball shade.svg 93'
Λουκάκου Soccerball shade.svg 105'


Προημιτελικοί

4 Ιουλίου 2014
13:00
Γαλλία Flag of France.svg 0–1 Flag of Germany.svg Γερμανία Εστάντιο ντο Μαρακανά, Ρίο ντε Τζανέιρο
Θεατές: 74.240
Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)
Aναφορά Χούμελς Soccerball shade.svg 13'

4 Ιουλίου 2014
17:00
Βραζιλία Flag of Brazil.svg 2–1 Flag of Colombia.svg Κολομβία Εστάντιο Καστέλαο, Φορταλέζα
Θεατές: 60.342
Διαιτητής: Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο (Ισπανία)
Σίλβα Soccerball shade.svg 7'
Λουίζ Soccerball shade.svg 69'
Αναφορά Ροδρίγες Soccerball shade.svg 80' (πεν.)

5 Ιουλίου 2014
13:00
Αργεντινή Flag of Argentina.svg 1–0 Βέλγιο Εστάντιο Νασιονάλ, Μπραζίλια
Θεατές: 68.551
Διαιτητής: Νικόλα Ριτσόλι (Ιταλία)
Ιγουαΐν Soccerball shade.svg 8' Αναφορά

5 Ιουλίου 2014
17:00
Ολλανδία Flag of the Netherlands.svg 0–0 (παρ.) Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα Αρένα Φόντε Νόβα, Σαλβαδόρ
Θεατές: 51.179
Διαιτητής: Ραβσχάν Ιρμάτωφ (Ουζμπεκιστάν)
Αναφορά
  Πέναλτι  
Φαν Πέρσι Soccerball shad check.svg
Ρόμπεν Soccerball shad check.svg
Σνάιντερ Soccerball shad check.svg
Κούιτ Soccerball shad check.svg
4–3 Soccerball shad check.svg Μπόρχες
Soccerball shade cross.svg Ρουίς
Soccerball shad check.svg Γκονσάλες
Soccerball shad check.svg Μπολάνιος
Soccerball shade cross.svg Ουμάνια


Ημιτελικοί

8 Ιουλίου 2014
17:00
Βραζιλία Flag of Brazil.svg 1–7 Flag of Germany.svg Γερμανία Εστάντιο Μινεϊράο, Μπέλο Οριζόντε
Θεατές: 58.141
Διαιτητής: Μάρκο Ροδρίγκες (Μεξικό)
Οσκάρ Soccerball shade.svg 90' Aναφορά Μύλερ Soccerball shade.svg 11'
Κλόζε Soccerball shade.svg 23'
Κρόος Soccerball shade.svg 24', 26'
Κεντίρα Soccerball shade.svg 29'
Σίρλε Soccerball shade.svg 69', 79'

9 Ιουλίου 2014
17:00
Ολλανδία Flag of the Netherlands.svg 0–0 (παρ.) Flag of Argentina.svg Αργεντινή Αρένα ντε Σάο Πάουλο, Σάο Πάολο
Θεατές: 63.267
Διαιτητής: Τζουνέιτ Τσακίρ (Τουρκία)
Aναφορά
  Πέναλτι  
Φλάαρ Soccerball shade cross.svg
Ρόμπεν Soccerball shad check.svg
Σνάιντερ Soccerball shade cross.svg
Κούιτ Soccerball shad check.svg
2–4 Soccerball shad check.svg Μέσι
Soccerball shad check.svg Γκαράι
Soccerball shad check.svg Αγουέρο
Soccerball shad check.svg Ροδρίγες


Μικρός τελικός

12 Ιουλίου 2014
17:00
Βραζιλία Flag of Brazil.svg 0–3 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Εστάντιο Νασιονάλ, Μπραζίλια
Θεατές: 68.034
Διαιτητής: Τζαμέλ Χαϊμουντί (Αλγερία)
Aναφορά Φαν Πέρσι Soccerball shade.svg 3' (πεν.)
Μπλιντ Soccerball shade.svg 17'
Βεϊνάλντουμ Soccerball shade.svg 90+1'


Τελικός

Κύριο λήμμα: Τελικός Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014

Κύριο λήμμα: Τελικός Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014
13 Ιουλίου 2014
16:00
Γερμανία Flag of Germany.svg 1–0 Flag of Argentina.svg Αργεντινή Εστάντιο ντο Μαρακανά, Ρίο ντε Τζανέιρο
Θεατές: 74.738
Διαιτητής: Νικόλα Ριτσόλι (Ιταλία)
Γκέτσε Soccerball shade.svg 113' Αναφορά


Στατιστικά
Σκόρερ

6 Γκολ
  • Flag of Colombia.svg Χάμες Ροδρίγες
5 Γκολ
  • Flag of Germany.svg Τόμας Μύλερ
4 Γκολ
  • Flag of Argentina.svg Λιονέλ Μέσι
  • Flag of Brazil.svg Νεϊμάρ
  • Flag of the Netherlands.svg Ρόμπιν Φαν Πέρσι
3 Γκολ
  • Flag of Germany.svg Αντρέ Σίρλε
  • Flag of France.svg Καρίμ Μπενζεμά
  • Flag of Switzerland.svg Σερντάν Σακίρι
  • Flag of Ecuador.svg Ένερ Βαλένσια
  • Flag of the Netherlands.svg Άριεν Ρόμπεν
2 Γκολ
  • Flag of Côte d'Ivoire.svg Ζερβίνιο
  • Flag of Côte d'Ivoire.svg Βιλφρέντ Μπονί
  • Flag of Algeria.svg Αμπντελμουμέν Τζαμπού
  • Flag of Algeria.svg Ισλάμ Σλιμανί
  • Flag of Australia.svg Τιμ Κέιχιλ
  • Flag of Brazil.svg Νταβίντ Λουίζ
  • Flag of Brazil.svg Όσκαρ
  • Flag of Germany.svg Μάριο Γκέτσε
  • Flag of Germany.svg Ματς Χούμελς
  • Flag of Germany.svg Μίροσλαβ Κλόζε
  • Flag of Germany.svg Τόνι Κρόος
  • Flag of Ghana.svg Αντρέ Αγιού
  • Flag of Ghana.svg Ασαμόα Γκίαν
  • Flag of the United States.svg Κλιντ Ντέμπσι
  • Flag of Colombia.svg Τζάκσον Μαρτίνες
  • Flag of Croatia.svg Μάριο Μάντζουκιτς
  • Flag of Costa Rica.svg Μπράιαν Ρουίς
  • Flag of Croatia.svg Ίβαν Πέρισιτς
  • Flag of Nigeria.svg Αχμέτ Μούσα
  • Flag of the Netherlands.svg Μέμφις Ντεπάι
  • Flag of Uruguay.svg Λουίς Σουάρες
  • Flag of Chile.svg Αλέξις Σάντσες
1 Γκολ
  • Flag of England.svg Γουέιν Ρούνεϊ
  • Flag of England.svg Ντάνιελ Στάριτζ
  • Flag of Algeria.svg Σοφιάν Φεγκουλί
  • Flag of Algeria.svg Ραφίκ Χαλλίχε
  • Flag of Algeria.svg Γιασίν Μπραχίμι
  • Flag of Argentina.svg Μάρκος Ρόχο
  • Flag of Argentina.svg Άνχελ ντι Μαρία
  • Flag of Argentina.svg Γκονσάλο Ιγουαΐν
  • Flag of Australia.svg Μίλε Τζέντινακ
  • Flag of Belgium (civil).svg Ντρις Μέρτενς
  • Flag of Belgium (civil).svg Μαρουάν Φελαϊνί
  • Flag of Belgium (civil).svg Ντιβόκ Όριτζι
  • Flag of Belgium (civil).svg Γιαν Βερτόνγκεν
  • Flag of Belgium (civil).svg Κέβιν Ντε Μπρούιν
  • Flag of Belgium (civil).svg Ρομέλου Λουκάκου
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βένταντ Ιμπίσεβιτς
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Έντιν Τζέκο
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Μιραλέμ Πιάνιτς
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Αβντίγια Βρσάγιεβιτς
  • Flag of Brazil.svg Φρεντ
  • Flag of Brazil.svg Φερναντίνιο
  • Flag of Brazil.svg Τιάγκο Σίλβα
  • Flag of France.svg Ολιβιέ Ζιρού
  • Flag of France.svg Μπλαιζ Ματουϊντί
  • Flag of France.svg Ματιέ Βαλμπουενά
  • Flag of France.svg Μουσά Σισοκό
  • Flag of France.svg Πολ Πογκμπά
  • Flag of Germany.svg Μεζούτ Εζίλ
  • Flag of Germany.svg Σάμι Κεντίρα
  • Flag of Switzerland.svg Αντμίρ Μεχμέτι
  • Flag of Switzerland.svg Χάρις Σεφέροβιτς
  • Flag of Switzerland.svg Μπλερίμ Τζεμαϊλί
  • Flag of Switzerland.svg Γκρανίτ Τζάκα
  • Flag of Greece.svg Ανδρέας Σάμαρης
  • Flag of Greece.svg Γιώργος Σαμαράς
  • Flag of Greece.svg Σωκράτης Παπασταθόπουλος
  • Flag of the United States.svg Τζών Μπρούκς
  • Flag of the United States.svg Τζούλιαν Γκριν
  • Flag of the United States.svg Ζερμέιν Τζόουνς
  • Flag of Japan.svg Κεϊσούκε Χόντα
  • Flag of Japan.svg Σίντζι Οκαζάκι
  • Flag of Iran.svg Ρεζά Γκουσανιχάντ
  • Flag of Spain.svg Τσάμπι Αλόνσο
  • Flag of Spain.svg Νταβίδ Βίγια
  • Flag of Spain.svg Φερνάντο Τόρρες
  • Flag of Spain.svg Χουάν Μάτα
  • Flag of Italy.svg Κλαούντιο Μαρκίζιο
  • Flag of Italy.svg Μάριο Μπαλοτέλλι
  • Flag of Cameroon.svg Ζοέλ Ματίπ
  • Flag of Colombia.svg Πάμπλο Αρμέρο
  • Flag of Colombia.svg Χουάν Κιντέρο
  • Flag of Colombia.svg Χουάν Κουαδράδο
  • Flag of Colombia.svg Τεόφιλο Γκουτιέρες
  • Flag of South Korea.svg Λι Κουν-Χο
  • Flag of South Korea.svg Σον Χιουνγκ-μιν
  • Flag of South Korea.svg Κιου Για-τσεό
  • Flag of Costa Rica.svg Τζόελ Κάμπελ
  • Flag of Costa Rica.svg Όσκαρ Ντουάρτε
  • Flag of Costa Rica.svg Μάρκο Ουρένια
  • Flag of Croatia.svg Ίβιτσα Όλιτς
  • Flag of Mexico.svg Ορίμπε Περάλτα
  • Flag of Mexico.svg Γκουαρδάδο
  • Flag of Mexico.svg Ραφαέλ Μάρκες
  • Flag of Mexico.svg Χαβιέρ Ερνάντες
  • Flag of Mexico.svg Τζιοβάνι Ντος Σάντος
  • Flag of Nigeria.svg Πήτερ Οντεμβίγκι
  • Flag of the Netherlands.svg Λιρόι Φερ
  • Flag of the Netherlands.svg Στέφαν ντε Βράι
  • Flag of the Netherlands.svg Κλας-Γιαν Χούντελααρ
  • Flag of the Netherlands.svg Ντάλεϊ Μπλιντ
  • Flag of the Netherlands.svg Γκεοργκίνιο Μπεναλντούμ
  • Flag of the Netherlands.svg Γουέσλεϊ Σνάιντερ
  • Flag of Honduras.svg Κάρλο Κόστλι
  • Flag of Uruguay.svg Έντινσον Καβάνι
  • Flag of Uruguay.svg Ντιέγο Γοδίν
  • Flag of Portugal.svg Νάνι
  • Flag of Portugal.svg Σιλβέστρε Βαρέλα
  • Flag of Portugal.svg Κριστιάνο Ρονάλντο
  • Flag of Russia.svg Αλεξάντερ Κερζακόφ
  • Flag of Russia.svg Αλεξάντρ Κοκόριν
  • Flag of Chile.svg Ζαν Μποσεζούρ
  • Flag of Chile.svg Χόρχε Βαλντίβια
  • Flag of Chile.svg Εδουάρδο Βάργας
  • Flag of Chile.svg Τσάρλες Αράνγκις

Αυτογκόλ

  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Σέαντ Κολάσινατς (υπέρ Αργεντινής)
  • Flag of Ghana.svg Τζον Μπόιγ (υπέρ Πορτογαλίας)
  • Flag of Brazil.svg Μαρσέλο Βιέιρα (υπέρ Κροατίας)
  • Flag of Honduras.svg Νοέλ Βαγιαδάρες (υπέρ Γαλλίας)
  • Flag of Nigeria.svg Γιόμπο (υπέρ Γαλλίας)

Πάσες ασίστ

4 Ασίστ
  • Flag of Colombia.svg Χουάν Κουαδράδο
  • Flag of Germany.svg Τόνι Κρόος
3 Ασίστ
  • Flag of Germany.svg Τόμας Μύλερ
2 Ασίστ
  • Flag of Algeria.svg Σοφιάν Φεγκουλί
  • Flag of Belgium (civil).svg Κέβιν Ντε Μπρόινε
  • Flag of Chile.svg Εδουάρδο Βάργας
  • Flag of Colombia.svg Χάμες Ροδρίγες
  • Flag of France.svg Καρίμ Μπενζεμά
  • Flag of the Netherlands.svg Ντάλεϊ Μπλιντ
1 Ασίστ
  • Flag of England.svg Γουέιν Ρούνεϊ
  • Flag of Côte d'Ivoire.svg Ζερβίνιο
  • Flag of Algeria.svg Γιασίν Μπραχίμι
  • Flag of Algeria.svg Αμπντέλμουμεν Τζαμπού
  • Flag of Algeria.svg Ισλάμ Σλιμανί
  • Flag of Argentina.svg Γκονσάλο Ιγουαΐν
  • Flag of Argentina.svg Λιονέλ Μέσι
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Μίραλεμ Πιάνιτς
  • Flag of Brazil.svg Νταβίντ Λουίζ
  • Flag of Brazil.svg Νεϊμάρ
  • Flag of Brazil.svg Όσκαρ
  • Flag of Brazil.svg Τιάγκο Σίλβα
  • Flag of France.svg Ολιβιέ Ζιρού
  • Flag of France.svg Πολ Πογκμπά
  • Flag of France.svg Ματιέ Βαλμπουενά
  • Flag of Germany.svg Σάμι Κεντίρα
  • Flag of Germany.svg Αντρέ Σίρλε
  • Flag of Germany.svg Μεζούτ Εζίλ
  • Flag of Ghana.svg Ασαμόα Γκιάν
  • Flag of Greece.svg Γιώργος Σαμαράς
  • Flag of Iran.svg Τζαβάντ Νεκουνάμ
  • Flag of Japan.svg Κεϊσούκε Χόντα
  • Flag of Japan.svg Γιούτο Ναγκατόμο
  • Flag of Colombia.svg Τεόφιλο Γκουτιέρες
  • Flag of Costa Rica.svg Τζόελ Κάμπελ
  • Flag of South Korea.svg Λι Κουν-Χο
  • Flag of Croatia.svg Ίβαν Πέρισιτς
  • Flag of Mexico.svg Ραφαέλ Μάρκες
  • Flag of Mexico.svg Ορίμπε Περάλτα
  • Flag of the Netherlands.svg Μέμφις Ντεπάι
  • Flag of the Netherlands.svg Κλας-Γιαν Χούντελααρ
  • Flag of the Netherlands.svg Άριεν Ρόμπεν
  • Flag of the Netherlands.svg Γουέσλεϊ Σνάιντερ
  • Flag of Uruguay.svg Έντινσον Καβάνι
  • Flag of Portugal.svg Κριστιάνο Ρονάλντο
  • Flag of Chile.svg Τσάρλες Αράνγκις
  • Flag of Chile.svg Αλέξις Σάντσες

Διακρίσεις

Τα ακόλουθα βραβεία δόθηκαν κατά την ολοκλήρωση του τουρνουά:[28][29]

Βραβείο Νικητής Άλλες υποψηφιότητες Πηγές
Χρυσή Μπάλα 1 Flag of Argentina.svg Λιονέλ Μέσι
2 Flag of Germany.svg Τόμας Μύλερ
3 Flag of the Netherlands.svg Άριεν Ρόμπεν
Flag of Argentina.svg Άνχελ ντι Μαρία
Flag of Colombia.svg Χάμες Ροδρίγες
Flag of Argentina.svg Χαβιέρ Μαστσεράνο
Flag of Germany.svg Ματς Χούμελς
Flag of Brazil.svg Νεϊμάρ
Flag of Germany.svg Φίλιπ Λαμ
Flag of Germany.svg Τόνι Κρόος
[30]
Χρυσό Παπούτσι 1 Flag of Colombia.svg Χάμες Ροδρίγες (6 γκολ, 2 ασίστ)
2 Flag of Germany.svg Τόμας Μύλερ (5 γκολ, 3 ασίστ)
3 Flag of Brazil.svg Νεϊμάρ (4 γκολ, 1 ασίστ)
[31]
Χρυσό Γάντι Flag of Germany.svg Μάνουελ Νόιερ Flag of Costa Rica.svg Κέιλορ Νάβας
Flag of Argentina.svg Σέρχιο Ρομέρο
[32]
Καλύτερος νέος παίκτης Flag of France.svg Πολ Πογκμπά Flag of the Netherlands.svg Μέμφις Ντεπάι
Flag of France.svg Ραφαέλ Βαράν
[33]
Ευ αγωνίζεσθαι Flag of Colombia.svg Κολομβία


Πειθαρχικά παραπτώματα

Τιμωρημένοι παίκτες:

Παίκτης Ομάδα Παράβαση Ποινή
Γιοάν Καμπάιγ Flag of France.svg Γαλλία Yellow card.svg Κίτρινη κάρτα στον 2ο αγώνα ενάντια στην Ελβετία (20 Ιουνίου) Δεν θα συμμετέχει στον αγώνα ενάντια στον Ισημερινό (25 Ιουνίου)
Κώστας Κατσουράνης Flag of Greece.svg Ελλάδα Κίτρινη κάρτα Κίτρινη κάρταΚόκκινη κάρτα Δεύτερη κίτρινη κάρτα στον αγώνα ενάντια στην Ιαπωνία (19 Ιουνίου) Δεν συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στην Ακτή Ελεφαντοστού (24 Ιουνίου)
Σούλεϊ Μουντάρι Flag of Ghana.svg Γκάνα Yellow card.svg Κίτρινη κάρτα στον αγώνα ενάντια στην Γερμανία (21 Ιουνίου) Δεν θα συμμετέχει στον αγώνα ενάντια στην Πορτογαλία (26 Ιουνίου)
Άντε Ρέμπιτς Flag of Croatia.svg Κροατία Κόκκινη κάρτα Κόκκινη κάρτα στον αγώνα ενάντια στο Μεξικό (23 Ιουνίου)
Άλεξ Σονγκ Flag of Cameroon.svg Καμερούν Κόκκινη κάρτα Κόκκινη κάρτα στον αγώνα ενάντια στην Κροατία (18 Ιουνίου)
Ντινιέ Ζοκορά Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού Yellow card.svg Κίτρινη κάρτα στον αγώνα ενάντια στην Κολομβία (19 Ιουνίου) Δεν συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στην Ελλάδα (24 Ιουνίου)


Χρηματικά έπαθλα

Το συνολικό χρηματικό έπαθλο για το τουρνουά επιβεβαιώθηκε από τη FIFA σε 576 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών των 70 εκατομμυρίων δολαρίων για τους εγχώριους συλλόγους), με μια αύξηση 37 τοις εκατό από το ποσό που είχε διατεθεί στο τουρνουά του 2010. Πριν από το τουρνουά, κάθε μία ομάδα από τις 32 συμμετέχουσες έλαβαν 1,5 εκατ. δολάρια για τα έξοδα προετοιμασίας. Τα χρηματικά έπαθλα διαμεμήθηκαν ως εξής:

8 εκατομμύρια $ – Σε κάθε ομάδα που αποκλείστηκε από την φάση των ομίλων (16 ομάδες)
9 εκατομμύρια $ – Σε κάθε ομάδα που αποκλείστηκε από την φάση των 16 (8 ομάδες)
14 εκατομμύρια $ – Σε κάθε ομάδα που αποκλείστηκε από τους προημιτελικούς (4 ομάδες)
20 εκατομμύρια $ – Στην ομάδα που κατέλαβε την 4η θέση
22 εκατομμύρια $ – Στην ομάδα που κατέλαβε την 3η θέση
25 εκατομμύρια $ – Στην ομάδα που κατέλαβε την 2η θέση
35 εκατομμύρια $ – Στην ομάδα που κατέλαβε την 1η θέση

Βαθμολογία των ομάδων
Αποτελέσματα των εθνικών ομάδων στο Μουντιάλ 2014
Πρωταθλήτρια
Φιναλίστ

3η θέση
4η θέση

Προημιτελικά
Φάση των 16

Φάση των ομίλων

Κ. Ομάδα Όμ. Αγ. Ν. Ι. Ή. ΤΥ ΤΚ ΔΤ Βαθ.
1η και 2η θέση
1 Flag of Germany.svg Γερμανία Ζ΄ 7 6 1 0 18 4 +14 19
2 Flag of Argentina.svg Αργεντινή ΣΤ΄ 7 5 1 1 8 4 +4 16
3η και 4η θέση
3 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Β΄ 7 5 2 0 15 4 +11 17
4 Flag of Brazil.svg Βραζιλία Α΄ 7 3 2 2 11 14 -3 11
Αποχώρησαν στους προημιτελικούς
5 Flag of Colombia.svg Κολομβία Γ΄ 5 4 0 1 12 4 +8 12
6 Flag of Belgium (civil).svg Βέλγιο Η΄ 5 4 0 1 6 3 +3 12
7 Flag of France.svg Γαλλία Ε΄ 5 3 1 1 10 3 +7 10
8 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα Δ΄ 5 2 3 0 5 2 +3 9
Αποχώρησαν στη φάση των 16
9 Flag of Chile.svg Χιλή Β΄ 4 2 1 1 6 4 +2 7
10 Flag of Mexico.svg Μεξικό Α΄ 4 2 1 1 5 3 +2 7
11 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Ε΄ 4 2 0 2 7 7 0 6
12 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη Δ΄ 4 2 0 2 4 6 –2 6
13 Flag of Greece.svg Ελλάδα Γ΄ 4 1 2 1 3 5 −2 5
14 Flag of Algeria.svg Αλγερία Η΄ 4 1 1 2 7 7 0 4
15 Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες Ζ΄ 4 1 1 2 5 6 −1 4
16 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία ΣΤ΄ 4 1 1 2 3 5 −2 4
Αποχώρησαν στη φάση των ομίλων
17 Ισημερινός Ισημερινός Ε΄ 3 1 1 1 3 3 0 4
18 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Ζ΄ 3 1 1 1 4 7 –3 4
19 Flag of Croatia.svg Κροατία Α΄ 3 1 0 2 6 6 0 3
20 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη ΣΤ΄ 3 1 0 2 4 4 0 3
21 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού Γ΄ 3 1 0 2 4 5 −1 3
22 Flag of Italy.svg Ιταλία Δ΄ 3 1 0 2 2 3 –1 3
23 Flag of Spain.svg Ισπανία Β΄ 3 1 0 2 4 7 −3 3
24 Flag of Russia.svg Ρωσία Η΄ 3 0 2 1 2 3 −1 2
25 Flag of Ghana.svg Γκάνα Ζ΄ 3 0 1 2 4 6 −2 1
26 Flag of England.svg Αγγλία Δ΄ 3 0 1 2 2 4 −2 1
27 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα Η΄ 3 0 1 2 3 6 −3 1
28 Flag of Iran.svg Ιράν ΣΤ΄ 3 0 1 2 1 4 −3 1
29 Flag of Japan.svg Ιαπωνία Γ΄ 3 0 1 2 2 6 −4 1
30 Flag of Australia.svg Αυστραλία Β΄ 3 0 0 3 3 9 −6 0
31 Flag of Honduras.svg Ονδούρα Ε΄ 3 0 0 3 1 8 −7 0
32 Flag of Cameroon.svg Καμερούν Α΄ 3 0 0 3 1 9 −8 0


Προετοιμασίες και κόστος

Οι εκτιμήσεις την παραμονή του τουρνουά υπολόγιζαν πως το κόστος για την κυβέρνηση της Βραζιλίας θα είναι 14 δισ. δολάρια, κάνοντας το, το πιο ακριβό Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται πως η ΦΙΦΑ θα δαπανήσει 2 δισ. δολάρια για τη διοργάνωση της τελικής φάσης, με τη μεγαλύτερη δαπάνη να είναι τα 576 εκατομμύρια δολάρια για τα χρηματικά έπαθλα.

Παρόλο που οι διοργανωτές αρχικά εκτιμούσαν το κόστος σε 1,1 δισ δολάρια, αναφέρεται πως 3,6 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν τελικά για τις εργασίες στα γήπεδα. Σε πέντε από τις επιλεγόμενες πόλεις κατασκευάστηκαν ολοκαίνουργια στάδια ειδικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ το Εστάντιο Νασιονάλ ντε Μπραζίλια στη πρωτεύουσα Μπραζίλια γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε, με τα υπόλοιπα έξι στάδια να ανακαινίζονται σε εκτεταμένο βαθμό.

Επιπλέον 3 δισ. ρεάλ (1.3 δις δολάρια, 960 εκατ. ευρώ με ισοτιμίες του Ιουνίου 2014) είχαν προβλεφθεί από την Βραζιλιάνικη κυβέρνηση για επένδυση σε έργα υποδομής κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 και μετά. Παρόλα αυτά, η ανεπιτυχής ολοκλήρωση πολλών από τα προτεινόμενα έργα προσκάλεσε δυσαρέσκεια μεταξύ κάποιων Βραζιλιανών.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει υποσχεθεί ότι 900 εκατ. δολάρια θα επενδυθούν σε δυνάμεις ασφαλείας και πως η διοργάνωση θα είναι "ένα από τα πιο προστατευμένα αθλητικά γεγονότα στην ιστορία".
Αντιδράσεις

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 δημιούργησε διάφορες αντιδράσεις, όπως διαδηλώσεις, μερικές από τις οποίες έλαβαν χώρα πριν καν ξεκινήσει η διοργάνωση. Αρκετές προσανατολίστηκαν γύρω από τη διαιτησία, με τους διεθνείς διαιτητές Γιουίτσι Νισιμούρα, Μίλοραντ Μάζιτς, Ενρίκε Όσες, Πήτερ Ο'Λίρι, Ραβσάν Ιρμάτωφ, Χάουαρντ Γουέμπ, ο Μάρκ Γκέιγκερ, Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο και τον βοηθό Ουμπέρτο Κλαβίχο να δέχονται κριτική για τις επιδόσεις τους. Επιπλέον, υπήρχαν διάφορα προβλήματα με την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων οκτώ θανάτων εργαζομένων και πυρκαϊάς κατά την κατασκευή, παραβιάσεων σε γήπεδα, μία ασταθή αυτοσχέδια σκάλα στο Στάδιο Μαρακανά, την κατάρρευση μονής σιδηροτροχιάς και την κατάρρευση μιας ατελούς αερογέφυρας στο Μπέλο Οριζόντε.[34][35][36][37][38] Η πιο σημαντική πειθαρχική υπόθεση ήταν αυτή του Ουρουγουανού επιθετικού Λουίς Σουάρες, μετά το δάγκωμα σε ιταλικό παίκτη κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.
Διαμαρτυρίες
Διαδηλώσεις.

Πριν από την τελετή έναρξης του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών FIFA 2013 στην Βραζιλία, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα έξω από τα γήπεδα, από ανθρώπους δυσαρεστημένους με το ποσό του δημοσίου χρήματος που δώθηκε για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA.[39] Τόσο η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ όσο και ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ υπέστησαν σοβαρές αποδοκιμασίες κατα τις ομιλίες τους στην τελετή έναρξης το 2013,[40] η οποία οδήγησε στην ανακοίνωση της FIFA ότι στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 δεν θα πραγματοποιούνταν ομιλίες.[41] Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα τόσο κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών όσο και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.[42][43][44][45][46]
Παραπομπές

«Financial report presented, Brazil 2014 slots & host countries decided». Fifa.com. 3 March 2011.
«Rio draw pits Spain against France». FIFA.com. 30 July 2011. Ανακτήθηκε στις 28 March 2013.
«Draw for World Cup qualifiers at Marina da Glória in Rio» (στα Portuguese). globoesporte.com. 8 December 2010. Ανακτήθηκε στις 21 January 2011.
«Barbarez: The World Cup is priceless». Fifa.com. 16 October 2013.
«Portugal climbs to 5th in FIFA Ranking». Goal.com. 28 November 2013.
World Cup seeds to be based on October world ranking - ESPN FC
«Referee trios and support duos appointed for 2014 FIFA World Cup». FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). 15 January 2014.
«Referees & assistant referees for the 2014 FIFA World Cup» (PDF). FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association).
«Referee designations for matches 1-4» (PDF). fifa.com. 10 June 2014.
FIFA match report
Σέμπρος, Φώντας. «Με Μπενζεμά και goal-line technology». sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2014.
[url=http://www.newsbeast.gr/mundial/arthro/690771/oi-treis-podosfairikes-kainotomies-pou-tha-efarmostoun-sto-moudial/ «Οι τρεις ποδοσφαιρικές καινοτομίες που θα εφαρμοστούν στο Μουντιάλ»] Check |url= value (βοήθεια). newsbeast.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2014.
Jelmayer, Rogerio (20 Ιουνίου 2014). «Brazilian Court Orders World Cup to Give Players Cooling Breaks». wsj.com.
Sale, Charles (22 Μαΐου 2014). «ITV will not cash in and show commercials during World Cup drinks break» (στα Αγγλικά). daiymail.co.uk.
«First official World Cup 'cooling break' taken in Holland v Mexico match» (στα Αγγλικά). guardian.co.uk. 29 Ιουνίου 2014.
«Η επίσημη μπάλα του Μουντιάλ της Βραζιλίας». coppa.gr. Ανακτήθηκε στις 27 May 2013.[νεκρός σύνδεσμος]
«FIFA's Inspection Report» (PDF). Ανακτήθηκε στις 9 October 2011.
«Estádio Nacional Mané Garrincha». FIFA.com. Ανακτήθηκε στις 14 de junho de 2013. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
«Estadio do Maracana - Rio De Janeiro». fifa.com. Ανακτήθηκε στις 2 June 2013.
«Fifa admite adotar nome Mané Garrincha em estádio de Brasília na Copa». Copadomundo.uol.com.br. Ανακτήθηκε στις 2013-06-20.
«Estadio Castelao - Fortaleza». Fifa.com. Ανακτήθηκε στις 2013-06-20.
«Site oficial do Sport Club Internacional - Projeto Gigante Para Sempre». Internacional.com.br. Ανακτήθηκε στις 25 May 2013.
«Arena Fonte Nova - Salvador Stadium». Fifa.com. 1951-01-28. Ανακτήθηκε στις 2013-06-20.
«Key issues addressed at Brasilia meeting». fifa.com. 28 June 2012.
«Final Draw». FIFA.com. Ανακτήθηκε στις 15 October 2013.
«Pot 1 seeds set for Brazil 2014 draws». FIFA. 17 October 2013. Ανακτήθηκε στις 23 November 2013.
«Draw procedures approved». FIFA. 3 December 2013. Ανακτήθηκε στις 3 December 2013.
«2014 FIFA World Cup – Awards». FIFA.com.
«Messi heralded as Brazil 2014's best». FIFA.com. 13 Ιουλίου 2014.
«adidas Golden Ball candidates announced». FIFA.com. 11 Ιουλίου 2014.
«Messi, Neuer heralded as Brazil 2014's best». FIFA.com. 13 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2014.
«Finalists in contention for Golden Glove». FIFA. 11 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2014.
«Depay, Pogba and Varane make up Hyundai Young Player Award shortlist». FIFA. 11 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2014.
«Factbox: Timeline of deaths, accidents at Brazil's World Cup stadiums». http://www.reuters.com/. Reuters. Ανακτήθηκε στις 29 June 2014. Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
«Brazil World Cup: seventh worker dies on stadium construction». http://www.theguardian.com/us. Associated Press. Ανακτήθηκε στις 29 June 2014. Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
«Brazil World Cup 2014: Eighth death at football stadiums». http://www.bbc.com/news/. BBC News. Ανακτήθηκε στις 29 June 2014. Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
Tony Jimenez, Andrew. «Soccer-Cuiaba fire adds to Brazil's World Cup woes». http://sports.yahoo.com/. Reuters. Ανακτήθηκε στις 29 June 2014. Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
«Fatal accident on flagship Sao Paulo monorail». BBC News. 9 June 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 July 2014. Ανακτήθηκε στις 5 July 2014.
Reuters (15 June 2013). «Brazil Beats Japan, Protests Spoil Confederations Cup Opening Day». Voice of America. Brasilia: Federal government of the United States. Ανακτήθηκε στις 16 June 2013.
Peck, Brooks (29 May 2013). «Sepp Blatter, Brazil president Dilma booed at Confederations Cup opening ceremony». Sports.yahoo.com. Ανακτήθηκε στις 16 June 2013.
«Fifa scraps speeches to avoid protest». BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 12 March 2014.
«Confed Cup protests continue». ESPN. 17 June 2013.
«Police clashes at start of Brazil Confederations Cup final». BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 1 July 2013.
«Strikes, violent protests hit Brazil ahead of World Cup». CNN. 16 May 2014.
«17 Pictures Of Shocking Violence As Police 'Open Live Fire' On Anti-Fifa Protesters». Huffington Post. 16 June 2014.

«Brazilian police fire tear gas at World Cup protesters; CNN employees injured by anti-riot weapons». CNN. 12 June 2014.

Πηγές

Επίσημη ιστοσελίδα της CBF
18 στάδια της Βραζιλίας
Mundial 2014 - Ειδήσεις[νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

2014 FIFA World Cup, επίσημος ιστότοπος της διοργάνωσης.
Τα Γήπεδα του Παγκόσμιου Κυπέλλου, φωτογραφικό αφιέρωμα στον ιστότοπο της εφημερίδας «Η Καθημερινή», 10 Ιουνίου 2014.
ΜΟΥΝΤΙΑΛ | Ειδήσεις - Νέα, στο in.gr.


Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

Προκριματικά
19301 1934 1938 1950 1954 1958 1962 1966 1970 1974 1978 1982 1986 1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018
Ακυρώθηκαν λόγω Β' Π.Π.
1942 1946
1 Δεν πραγματοποιήθηκαν προκριματικά και οι ομάδες συμμετείχαν μόνο με πρόσκληση.

Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News