Γουσταύος Φλάτοβ


Οι Άλφρεντ και Γουσταύος Φλάτοβ σε Γερμανικό γραμματόσημο

Ο Γουσταύος Φλάτοβ στην ελληνική βιβλιογραφία γνωστός και σαν Φλάτοου (Gustav Felix Flatow) (Berent Δυτικής Πρωσίας 7 Ιανουαρίου 1875 - Τερεζίενσταντ 29 Ιανουαρίου 1945) ήταν Γερμανός γυμναστής και ολυμπιονίκης.

Ο Γουσταύος αποφοίτησε από το σχολείο το 1890 και το 1893 γράφτηκε σε εμπορική σχολή στο Βερολίνο, από το 1893 ήταν αθλητής του συλλόγου Turnverein 1850. Πήρε μέρος στους Α' Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα στην γυμναστική. Κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια με την εθνική ομάδα της Γερμανίας στο ομαδικό του δίζυγου και του μονόζυγου. Το 1899 εγκατέλειψε τον αθλητισμό για να ασχοληθεί με το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας που είχε ανοίξει την " Texilfirma ".

Το 1933 το Ναζιστικό καθεστώς κατάσχεσε την περιουσία του επειδή ήταν Εβραίος και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη Ολλανδία . Το 1940 με την κατάληψη της Ολλανδίας από τον Γερμανικό στρατό συνελήφθη και στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίενσταντ στην Βοημία όπου και πέθανε το 1945.

Το 1997 η πόλη του Βερολίνου τίμησε τον Γουσταύο μαζί με τον ξάδελφο του επίσης ολυμπιονίκη το 1896 Άλφρεντ δίνοντας το όνομα τους σε δρόμο κοντά στο ολυμπιακό χωριό και σε γυμναστήριο της πόλης. Επίσης τα Γερμανικά ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημο με την μορφή τους.

Πηγές

* International Jewish Sports Hall of Fame [1]

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License