ART

 

.

Η YG Entertainment (κορεατικά: YG 엔터테인먼트, RR: YG enteoteinmeonteu) είναι νοτιοκορεατική εταιρεία ψυχαγωγίας, που ιδρύθηκε το 1996, από τον Γιανγκ Χιον-σοκ. Κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας, υπάρχει μία δισκογραφική εταιρεία, ένα γραφείο ταλέντων, μία εταιρεία μουσικής παραγωγής και διανομής, ενώ αναλαμβάνει διοργανώσεις όπως ζωντανές συναυλίες. Η εταιρεία, επίσης, διαθέτει πλήθος θυγατρικών εταιρειών, όπως η YG PLUS, η YGX, YG Golf Academy, η 3geori Butchers, η Shining Star Culture και η The Black Label, που μάλιστα δε, μεταξύ άλλων, έχει μπει και στη βιομηχανία του ρουχισμού και του αθλητισμού, όπως το γκολφ.[2] Ο ιδρυτής της εταιρείας, είναι μία από τις διασημότερες φιγούρες της ποπ κουλτούρας της Νότιας Κορέας, όντας μέλος των πρωτοπόρων Seo Taiji and Boys.[3][4]

Η εταιρεία έχει συμβόλαια, με μερικούς από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της νοτιοκορεατικής μουσικής σκηνής, όπως οι Jinusean, οι Big Bang, η Dara, οι AKMU, οι Winner, οι iKon, οι Sechs Kies, οι Blackpink και οι Treasure, καθώς και με νοτιοκορεάτες δημοφιλείς ηθοποιούς όπως ο Γκανγκ Ντονγκ-ουόν, η Τσόι Τζι-όου, Τσα Σουνγκ-ουόν, η Λι Σιονγκ-κιονγκ και η Γου Ιν-να. Άλλοι αξιοσημείωτοι καλλιτέχνες, οι οποίοι, όμως, βρίσκονται στις θυγατρικές της είναι η Somi και η Anda. Ενώ πρώην δημοφιλείς καλλιτέχνες που είχα μαζί τους συμβόλαιο είναι οι Epik High, η Gummy, η Παρκ Μπομ, οι 2NE1, ο Psy και η CL.

Η εταιρεία έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2012, μετά την μεγάλη επιτυχία του Psy, Gangnam Style, το οποίο έγινε και viral παγκοσμίως.[5] Οι καλλιτέχνες που βρίσκονται σε αυτήν την εταιρεία είναι περιφραστικά γνωστοί ως YG Family. Παρόλα αυτά, η πρώτη της μεγάλη επιτυχία στη χώρα, ήρθε το 2003, με τον Seven, ο οποίος ήταν και το πρώτο της "είδωλο",[6] ο οποίος ήταν και ο λόγος που η εταιρεία άρχισε να πουλάει και στο εξωτερικό.[7] Ενώ το 2006, άρχισε να γίνεται μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ψυχαγωγίας της Νότιας Κορέας, με τους Big Bang, οι οποίοι θεωρούνται το πιο επιτυχημένο ανδρικό συγκρότημα παγκοσμίως.[8] Η εταιρεία, επίσης, διάγει και φιλανθρωπικό έργο, δίνοντας 100 γουόν από κάθε δίσκο της που πουλιέται και το 1% από άλλα προϊόντα, καθώς και 1.000 γουόν, από κάθε εισιτήριο που αγοράζεται για συναυλία.[9]
Παραπομπές

«YG Entertainment Major Stockholders».
Song, Su-hyun (15 Αυγούστου 2016). «[KOSDAQ Star] Strong Japanese partner to defend YG from THAAD risk». The Korea Herald. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2016.
Kim, JiYeon (19 Μαΐου 2012). «KPOP NEWS - The History of Yang Hyun Suk and YG: From ′Boy′ to ′CEO′ (Pt. 1)». Mwave. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2016.
«YG is different». The Korea Times. 17 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2016.
«The world's first global Korean pop star». 4Music.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2012.
Lee, Nancy (21 Μαρτίου 2013). «KPOP NEWS - [K-Pop Battle] Se7en vs. Rain». Mwave. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2016.
«K-Pop Idols And The Formidable American Debut - KultScene». KultScene (στα Αγγλικά). 21 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2016.
«Big Bang's Global Influence: How to Build a Boy Band That Lasts». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015.
«YG Entertainment donates $160,000 USD to charity». Allkpop. 28 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2014.

Εγκυκλοπαίδεια Οικονομίας

Εγκυκλοπαίδεια Νότια Κορέας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License