ART

.

Η τυπική βαρύτητα ή τυπική επιτάχυνση της ελεύθερης πτώσης, που συνήθως συμβολίζεται με ɡ0 ή ɡn, είναι η ονομαστική επιτάχυνση της βαρύτητας ενός αντικειμένου στο κενό και κοντά στην επιφάνεια της Γης (ως βαρυτικό πρότυπο). Καθορίστηκε από τα καθιερωμένα (ISO_80000-3) ως 9,80665 m/s2 ακριβώς, ή περίπου 35,30394 (km/h)/s (≈32,174 ft/s2 ή ≈21,937 mph/s). Η τιμή αυτή καθορίστηκε από την 3η Γενική Διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών το 1901 (CR 70) και χρησιμοποιείται για να καθορίσει το πρότυπο ή τυπικό βάρος ενός αντικειμένου ως το γινόμενο της μάζας του και αυτής της ονομαστικής επιτάχυνσης.[1][2] Η επιτάχυνση ενός σώματος κοντά στην επιφάνεια της Γης οφείλεται στις συνδυασμένες επιδράσεις της βαρύτητας και της φυγοκεντρικής επιτάχυνσης από την περιστροφή της Γης (η οποία όμως είναι αρκετά μικρή και συχνά αγνοείται από τις περισσότερους εφαρμογές). Η συνολική (φαινομενική βαρύτητα) είναι περίπου 0,5 τοις εκατό μεγαλύτερη στους πόλους αντί στον ισημερινό.

Συμβολισμός

Παρόλο που το σύμβολο ɡ χρησιμοποιείται ορισμένες φορές για την τυπική βαρύτητα, το σύμβολο ɡ (χωρίς πρόθεμα) μπορεί επίσης να σημαίνει την τοπική επιτάχυνση λόγω της τοπικής βαρύτητας και της φυγόκεντρης επιτάχυνσης, η οποία ποικίλλει ανάλογα με τη θέση του αντικειμένου στη Γη (βλ. Γήινη βαρύτητα). Το σύμβολο ɡ δεν πρέπει να συγχέεται με το G, την βαρυτική σταθερά, ή το g, που είναι το σύμβολο του γραμμαρίου. Το σύμβολο ɡ χρησιμοποιείται επίσης ως μονάδα για οποιασδήποτε μορφής επιτάχυνση, έχοντας την τιμή που ορίζεται ανωτέρω.


Τιμή

Η τιμή του ɡ0 που ορίζεται ανωτέρω, είναι μια ονομαστική τιμή μεσαίας κατηγορίας στη Γη, αρχικά με βάση την επιτάχυνση ενός σώματος σε ελεύθερη πτώση στο επίπεδο της θάλασσας σε ένα γεωδαιτικό πλάτος 45°. Παρά το γεγονός ότι η πραγματική επιτάχυνση της ελεύθερης πτώσης στη Γη ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία, το παραπάνω πρότυπο σχήμα χρησιμοποιείται πάντα για μετρολογικούς σκοπούς (η πραγματική μέση επιτάχυνση στη στάθμη της θάλασσας της Γης είναι ελαφρώς μικρότερη).


Μετατροπές

Παραπομπές

The international system of units (SI) (2008 έκδοση). United States Department of Commerce, NIST Special Publication 330, σελ. 29 & 57.
The International System of Units (SI) (8η έκδοση). Bureau international des poids et mesures. 2006, σελ. 142-143. ISBN 92-822-2213-6.

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License