ART

Πείραμα Stern-Gerlach
αγγλικά : Stern-Gerlach experiment
γαλλικά :
γερμανικά :

Με τη βοήθεια του πειράματος Stern-Gerlach του 1922, οι φυσικοί Otto Stern και Walther Gerlach παρατήρησαν την κβαντικοποίση της γωνιακής ορμής για πρώτη φορά. Το πείραμα Stern-Gerlach είναι ένα θεμελιώδες πείραμα στη φυσική και χρησιμοποιείται για να εξηγήσει αυτό το κβαντικό μηχανικό φαινόμενο, το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατανοητό στο πλαίσιο της κλασικής φυσικής.

Stern-Gerlach experiment svg

Μια δέσμη (ηλεκτρικά ουδέτερων) ατόμων αργύρου πετά μέσα από το κενό μεταξύ των πόλων ενός μαγνήτη σε κενό. Το μαγνητικό πεδίο είναι πολύ ανομοιογενές στην κατεύθυνση κατά μήκος της δέσμης. Αφού η δέσμη περάσει από το μαγνητικό πεδίο, τα άτομα αργύρου εναποτίθενται σε γυάλινη πλάκα. Το αποτέλεσμα είναι δύο ξεχωριστά σημεία, δηλαδή, το μαγνητικό πεδίο χωρίζει τη δέσμη σε δύο ξεχωριστές δέσμες.

Το άτομο έχει μαγνητική διπολική ροπή μ ενός συγκεκριμένου μεγέθους, στο οποίο στο ανομοιογενές πεδίο B δρα μια δύναμη. Η μαγνητική ροπή προέρχεται από τη γωνιακή ορμή S του ατόμου και είναι παράλληλη με αυτό. Η γωνιακή ορμή με τον κβαντικό αριθμό ½ έχει μόνο τις επιλογές ρύθμισης - ℏ / 2 ή + ℏ / 2 στην κατεύθυνση z. Στην κλασική εικόνα αυτό αντιστοιχεί σε μια φορτισμένη σφαίρα που περιστρέφεται με την ίδια ταχύτητα περιστροφής προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Σύμφωνα με την κλασική μηχανική, το διάνυσμα γωνιακής ορμής θα μπορούσε να σχηματίσει οποιαδήποτε γωνία με τον άξονα.

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License