ART

Ομοιόμορφη επιτάχυνση
αγγλικά : Uniform acceleration
γαλλικά :
γερμανικά :


Η ομοιόμορφη ή σταθερή επιτάχυνση είναι ένας τύπος κίνησης στον οποίο η ταχύτητα ενός αντικειμένου αλλάζει κατά ίσο ποσό σε κάθε ίση χρονική περίοδο.

Ένα συχνά αναφερόμενο παράδειγμα ομοιόμορφης επιτάχυνσης είναι αυτό ενός αντικειμένου σε ελεύθερη πτώση σε ένα ομοιόμορφο βαρυτικό πεδίο. Η επιτάχυνση ενός πτώματος σώματος απουσία αντιστάσεων στην κίνηση εξαρτάται μόνο από την ισχύ του βαρυτικού πεδίου g (ονομάζεται επίσης επιτάχυνση λόγω βαρύτητας). Με το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα, η δύναμη \( {\displaystyle \mathbf {F_{g}} } \) που ενεργεί πάνω σε ένα σώμα δίνεται από:

\( {\displaystyle \mathbf {F_{g}} =m\mathbf {g} } \)

Λόγω των απλών αναλυτικών ιδιοτήτων της περίπτωσης σταθερής επιτάχυνσης, υπάρχουν απλοί τύποι που σχετίζονται με την μετατόπιση, τις αρχικές και εξαρτώμενες από το χρόνο ταχύτητες, και την επιτάχυνση με τον χρόνο που έχει παρέλθει:

\( {\displaystyle \mathbf {s} (t)=\mathbf {s} _{0}+\mathbf {v} _{0}t+{\tfrac {1}{2}}\mathbf {a} t^{2}=\mathbf {s} _{0}+{\frac {\mathbf {v} _{0}+\mathbf {v} (t)}{2}}t} \)
\( {\displaystyle \mathbf {v} (t)=\mathbf {v} _{0}+\mathbf {a} t} \)
\( {\displaystyle {v^{2}}(t)={v_{0}}^{2}+2\mathbf {a\cdot } [\mathbf {s} (t)-\mathbf {s} _{0}]} \)

όπου

είναι ο χρόνος που πέρασε,
\( \mathbf {s} _{0} \) είναι η αρχική μετατόπιση από την προέλευση,
\( {\displaystyle \mathbf {s} (t)} \) είναι η μετατόπιση από την προέλευση τη στιγμή t,
\( \mathbf {v} _{0} \) είναι η αρχική ταχύτητα,
\( \mathbf {v} (t) \) είναι η ταχύτητα στο χρόνο t και
\( \mathbf {a} \) είναι ο ομοιόμορφος ρυθμός επιτάχυνσης.

Συγκεκριμένα, η κίνηση μπορεί να διαχωριστεί σε δύο ορθογώνια μέρη, το ένα με σταθερή ταχύτητα και το άλλο σύμφωνα με τις παραπάνω εξισώσεις. Όπως έδειξε το Galileo, το καθαρό αποτέλεσμα είναι η παραβολική κίνηση, η οποία περιγράφει, π.χ. g., η τροχιά ενός βλήματος σε κενό κοντά στην επιφάνεια της Γης.

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License