ART

Απόλυτη θεωρία
αγγλικά : Absolute theory
γαλλικά :
γερμανικά :

Στη φιλοσοφία, η απόλυτη θεωρία (ή ο Απολυτισμός) [1] αναφέρεται συνήθως σε μια θεωρία που βασίζεται σε έννοιες (όπως η έννοια του διαστήματος) που υπάρχει ανεξάρτητα από άλλες έννοιες και αντικείμενα. Η απόλυτη άποψη υποστηρίχθηκε στη φυσική από τον Isaac Newton. [1] Είναι μια από τις παραδοσιακές απόψεις του χώρου μαζί με τη σχεσιακή θεωρία και την καντιανή θεωρία. [2]

Θεωρία

Η απόλυτη θεωρία υποστηρίζει ότι ο χώρος είναι μια ομοιογενής δομή με μια ανεξάρτητη ύπαρξη και είναι ανεξάρτητη από άλλα πράγματα. [2] Τα Νευτώνια επιχειρήματα αυτής της θεωρίας, ιδιαίτερα εκείνα που σχετίζονται με την οντολογική κατάσταση του χώρου και του χρόνου, είχαν σχέση με την ύπαρξη του Θεού μέσω των εννοιών του απόλυτου χώρου και του απόλυτου χρόνου. [3] Προτάθηκε ότι το σύμπαν ήταν πεπερασμένο σε έκταση και λέγεται ότι ξεκίνησε στον χρόνο. [3] Επιπλέον, υπάρχει χώρος πριν από το σώμα ή την ύλη που το καταλαμβάνει και θεωρήθηκε ότι το σύμπαν - ως πεπερασμένο υλικό - βρίσκεται απλώς μέσα σε αυτό. [4]

Εκτός από τον Νεύτωνα, η θεωρία προωθήθηκε επίσης από τους οπαδούς του κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, όπως ο Σάμουελ Κλαρκ και ο Ρότζερ Κότς. [5]

Σχετικές θεωρίες

Μια απόλυτη θεωρία είναι το αντίθετο μιας σχεσιακής θεωρίας. [6] Ο Gottfried Wilhelm Leibniz, ο κύριος υποστηρικτής της σχεσιακής θεωρίας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απόλυτος χώρος και χρόνος. [4] Υποστήριξε ότι ο χώρος δεν είναι ανεξάρτητος ούτε ένα δοχείο της ύλης που το καταλαμβάνει, εξηγώντας ότι τα φυσικά αντικείμενα ή οι δυνάμεις ταξινομούνται χωρικά και ότι ο χώρος είναι απλώς ένα σύστημα σχέσεων. [4] Σύμφωνα με τη σχεσιακή θεωρία, χωρίς αντικείμενα, δεν υπάρχει χώρος.

Η ίδια η θεωρία του χώρου του Martin Heidegger αντιτίθεται επίσης στην απόλυτη θεωρία με την κριτική του ότι βασίζεται στη μεταφυσική διχοτομία διαχωρισμένου υποκειμένου και αντικειμένου. [2] Ο στοχαστής υποστήριξε ότι αυτή η φύση εμποδίζει την απόλυτη θεωρία να εξηγεί την πραγματική φύση του χώρου.

Δείτε επίσης

Απόλυτος χώρος και χρόνος

βιβλιογραφικές αναφορές

"Absolute and Relational Theories of Space and Motion" (Stanford Encyclopedia of Philosophy)
Bachelard, Jerome (2014). Governance Reform in Africa: International and Domestic Pressures and Counter-Pressures. Oxon: Routledge. p. 18. ISBN 978-1-134-69855-4.
Khamara, Edward J. (2006). Space, Time, and Theology in the Leibniz-Newton Controversy. Piscataway, NJ: Transaction Books. p. 6. ISBN 978-3-11-032830-1.
Thomson, Garrett (2012-05-21). Bacon to Kant: An Introduction to Modern Philosophy, Third Edition. Long Grove, Illinois: Waveland Press. p. 106. ISBN 978-1-4786-1045-8.
Buroker, J. V. (1981). Space and Incongruence: The Origin of Kant’s Idealism. Dordrecht: Springer Science & Business Media. p. 8. ISBN 9789048183630.
"Absolute and Relational Theories of Space and Motion" (Stanford Encyclopedia of Philosophy)

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License