ART

Το Wikiloc είναι ένας ιστότοπος, που δημιουργήθηκε το 2006, και προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε ίχνη GPS και σημεία ενδιαφέροντος που μπορούν να ανεβάσουν και να μοιραστούν τα μέλη (με δωρεάν εγγραφή) για διάφορες δραστηριότητες στη φύση, όπως η πεζοπορία και η ποδηλασία.[1] H κοινότητα χρηστών μπορεί να δημιουργήσει, να δεί, να εκτυπώσει και να κατεβάσει τις διαδρομές στο GPS, ώστε να τις μοιραστεί.[2]

Είναι μία συνδυαστική διαδικτυακή εφαρμογή η οποία εμφανίζει διαδρομές χρησιμοποιώντας τους Χάρτες Google, OpenStreetMap, OpenCycleMap και άλλα χαρτογραφικά εργαλεία. Η υπηρεσία είναι επίσης διαθέσιμη στο Google Earth.[3] Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ελεύερο λογισμικό, όπως το GNU/Linux, Apache Software και άλλα.[4] Υπάρχουν εφαρμογές για κινητά Android και iPhone.[5] Η ιστοσελίδα έχει περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια μέλη, προσφέρεται σε πολλές γλώσσες και έχει περισσότερα από 15 εκατομμύρια διαδρομές για δεκάδες δραστηριότητες (πεζοπορία, ποδηλασία, ιστιοπλοΐα, ιππασία, καταδύσεις, αλεξίπτωτο πλαγιάς και ούτω καθεξής) σε πολλές χώρες και περιοχές.[6] Τα μέλη, κατά τη δημιουργία της διαδρομής τους, μπορούν να συμπεριλάβουν πληροφορίες όπως η διάρκεια, η ακριβής τοποθεσία, ενδιαφέροντα σημεία, φωτογραφίες, απόσταση, δυσκολία κ.ά. Οι υπόλοιποι χρήστες μπορούν να σχολιάσουν και να προσθέσουν πληροφορίες σε κάθε καταχώρηση. Επίσης, λειτουργεί ένα φόρουμ, όπου η κοινότητα μελών μπορεί να συζητά σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει, νέες ιδέες, προτάσεις για βελτιώσεις και άλλα.[7]
Ιστορία

Η ιστοσελίδα ξεκίνησε από τον καταλανό Jordi L. Ramot, μηχανικό πληροφορικής και οπαδό των αθλημάτων στη φύση, όπως το τρέξιμο, το σκι και η ορεινή ποδηλασία. Ο Καταλανός Jordi L. Ramot ξεκίνησε την ιστοσελίδα το 2006, όπου ανέβαζε φωτογραφίες των μονοπατιών που επισκεπτόταν σε μία ιστοσελίδα και κάποιοι φίλοι του είχαν κάνει εγγραφή. Επισκεπτόταν τοπικές βιβλιοθήκες και αρχεία όπου αναζητούσε χαρτογραφικό υλικό το οποίο συμπεριλάμβανε στην ιστοσελίδα του. Αργότερα τον ίδιο χρόνο, κερδίζει ένα βραβείο καλύτερης συνδυαστικής διαδικτυακής εφαρμογής από την Google Maps, η οποία ξεκινά να δραστηριοποιείται στην Ισπανία.Το ξεκίνημα της Google Μaps επέτρεψε την απλοποίηση της διαδικασίας κωδικοποίησης και την διεύρυνση της ιστοσελίδας. Το 2008 πραγματοποιείται συμφωνία με την Google Earth να εμφανίζονται οι διαδρομές του Wikiloc ως προεπιλεγμένο στρώμα, η οποία όμως δεν ανανεώνεται το 2019. Η ιστοσελίδα έχει κερδίσει διάφορα βραβεία, όπως το Geotourism Challenge από το National Geographic και την Ashoka Changemakers (2009), το "Dynamism in services" από το Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols (2010), βραβείο από την Ισπανική Γεωγραφική Εταιρεία (Spanish Geographic Society) το 2013, και άλλα. [8] To 2011 δημιουργείται η εφαρμογή για iPhone και το 2012 για Android. To 2012 οι καταχωρήσεις των μελών αφορούν 40 διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων στη φύση. Τα επόμενα χρόνια, η συμμετοχή των μελών αυξάνεται από 200.000 μέλη το 2010 σε πάνω από 5 εκατομμύρια μέλη το 2019.
Το Wikiloc ως ψηφιακό κοινό

Τα ψηφιακά κοινά ανήκουν στην κατηγορία των άυλων ή πνευματικών ή πληροφοριακών κοινών.

Σύμφωνα με την Mayo Fuster Morell, τα ψηφιακά κοινά ορίζονται ως "πόροι πληροφόρησης και γνώσης που δημιουργούνται συλλογικά και ανήκουν ή μοιράζονται μεταξύ μιας κοινότητας και που τείνουν να είναι μη αποκλειστικοί, δηλαδή να είναι (γενικά ελεύθεροι) διαθέσιμοι σε τρίτους. Έτσι, είναι προσανατολισμένοι να ευνοούν τη χρήση και την επαναχρησιμοποίηση, αντί να ανταλλάσσονται ως εμπόρευμα. Επιπλέον, η κοινότητα των ανθρώπων που τους κατασκευάζει μπορεί να παρεμβαίνει στη διακυβέρνηση των διαδικασιών αλληλεπίδρασης τους και στις διαμοιραζόμενες πηγές τους".[9]

Το Wikiloc ανήκει στα ψηφιακά κοινά καθώς η πληροφορία συγκεντρώνεται από μία κοινότητα μελών, η πρόσβαση είναι ελεύθερη, δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα και μέσω του φόρουμ τα μέλη μπορούν να κάνουν προτάσεις πάνω στον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής και της ιστοσελίδας.

Ο διαμοιρασμός της πληροφορίας σχετικά με ενδιαφέρουσες διαδρομές και μονοπάτια για διαφορετικές δραστηριότητες πραγματοποιείται από ομότιμους δημιουργούς (peers), οι οποίοι "χωρίς να υπάρχει κεντρικός συντονισμός, οι ομότιμοι δημιουργοί (peers) μοιράζονται άυλους πόρους, όπως την πληροφορία και τη γνώση, ανάλογα με τις ανάγκες τους και προσφέρουν στην κοινή δημιουργία ανάλογα με τις ικανότητές τους."[10] Η διακυβέρνησή τους δεν είναι ομότιμη καθώς υπάρχει ιεραρχική κατανομή των θέσεων εργασίας και, επομένως, αποτελεί υβριδική επιχείρηση με στοιχεία της ομότιμης παραγωγής (peer production).
Αναφορές

«About - Wikiloc». www.wikiloc.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2020.
Molist, Merce (2008-10-01). «El sitio español de rutas Wikiloc entra en Google Earth» (στα es). El País. ISSN 1134-6582. Ανακτήθηκε στις 2020-05-18.
Molist, Merce (2008-10-01). «El sitio español de rutas Wikiloc entra en Google Earth» (στα es). El País. ISSN 1134-6582. Ανακτήθηκε στις 2020-05-18.
Kouimtsidis, Dimitris (23 Φεβρουαρίου 2020). «Spanish app Wikiloc revolutionising the hiking world». Olive Press News Spain (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2020.
«Wikiloc | Trails of the World». Wikiloc | Trails of the World (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2020.
Kouimtsidis, Dimitris (23 Φεβρουαρίου 2020). «Spanish app Wikiloc revolutionising the hiking world». Olive Press News Spain (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2020.
«Wikiloc's Forum • Index page». www.wikiloc.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2020.
«About - Wikiloc». www.wikiloc.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2020.
Frischmann, Brett M.,· Madison, Michael J., 1961-. Governing knowledge commons. Oxford. ISBN 978-0-19-997203-6. 876680626.CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
«Ομότιμη Παραγωγή: Ενας νέος κόσμος, όπως τον γνωρίζουμε από παλιά». Το Περιοδικό. 28 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2020.

Εγκυκλοπαίδεια Πληροφορικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License