ART

 

.

Ένα Σύστημα Διαχείρισης Αποθήκης (Warehouse Management System-WMS) είναι ένα λογισμικό το οποίο προορίζεται για την οργάνωση μιας αποθήκης και κατ' επέκταση την εξασφάλιση της αποτελεσματικής και ομαλής λειτουργίας της. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει την διαχείριση των καθημερινών εργασιών μιας αποθήκης, από τη στιγμή που εισέρχονται τα αγαθά σε αυτή μέχρι τη στιγμή που θα φύγουν. Το σύστημα WMS αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς προσφέρει σε πραγματικό χρόνο μια πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση της αποθήκης, όπως την ποσότητα αποθεμάτων, το σημείο που βρίσκεται το κάθε αγαθό μέσα στον αποθηκευτικό χώρο και το σημείο στο οποίο θα γίνει η δια μετακίνησή τους.
Ιστορική εξέλιξη

Τα παλιά τα χρόνια η παρακολούθηση των αποθεμάτων γινόταν με την χρήση χειρόγραφων εγγράφων και βιβλίων. Σε μεγάλες, όμως επιχειρήσεις, όπου διαχειρίζονταν μεγάλο όγκο προϊόντων, η χρήση αυτής της μεθόδου ήταν αρκετά χρονοβόρα και εγκυμονούσε ο κίνδυνος να γίνουν λάθη στις ενημερώσεις. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός λογισμικού, που θα πραγματοποιεί όλες αυτές τις δραστηριότητες γρήγορα και χωρίς σφάλματα. Οι πρώτες προσπάθειες για την δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος ξεκίνησαν το 1932 στο Harvard Business School, βασιζόμενες κυρίως σε μηχανικά συστήματα, τα οποία ήταν εξαιρετικά περίπλοκα και ακριβά. Οι έρευνες συνεχίστηκαν, μέχρι που το 1975 εμφανίστηκαν τα πρώτα συστήματα διαχείρισης αποθηκών, το οποία παρείχαν μόνο βασικές λειτουργίες, όπως η διαχείριση των θέσεων αποθήκευσης. Την σημερινή εποχή, τα WMS μπορεί να είναι αρκετά πολύπλοκα, μέχρι που να χρειάζεται και εξειδικευμένο προσωπικό για την χρήση τους.
Σκοπός

Οι εφαρμογές WMSs αναπτύχθηκαν με σκοπό να διευκολύνουν τις λειτουργίες μιας αποθήκης ή κέντρου διανομής. Συγκεκριμένα, με την χρήση αυτών των συστημάτων όχι μόνο μειώνονται τα λάθη που γίνονται κατά την επεξεργασία μιας παραγγελίας, αλλά παρέχονται, επίσης, σημαντικές πληροφορίες για τον πελάτη ή την αποθήκη μέσα σε πραγματικό χρόνο. Εκτός αυτών, οι υπάλληλοι είναι περισσότερο παραγωγικοί, καθώς υπάρχουν προτεραιότητες και μεγιστοποιείται η διαθεσιμότητα του χώρου, αφού επιλέγεται ο σωστός χώρος αποθήκευσης.
Τύποι συστημάτων WMS

Τα WMS χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τις λειτουργίες που προσφέρουν.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα Basic WMSs, τα οποία υποστηρίζουν μόνο τον έλεγχο των αποθεμάτων και της τοποθέτησης τους στο σωστό αποθηκευτικό χώρο. Ένα τέτοιο σύστημα καθορίζει την θέση αποθήκευσης των προϊόντων, η αναγνώριση των οποίων γίνεται με συστήματα σάρωσης, και επίσης καταγράφει και προετοιμάζει τις οδηγίες για την προετοιμασία της παραγγελίας.

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα Advanced WMSs, τα οποία προσφέρουν τις λειτουργίες των Basic WMSs, αλλά επιπλέον προγραμματίζουν την κατανομή των πόρων και συγχρονίζουν τη ροή των προϊόντων στην αποθήκη.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν τα Complex WMSs, οποία παρέχουν πληροφορίες, όπως για τη θέση κάθε προϊόντος, την κατεύθυνση του και τον λόγο της κατεύθυνσης αυτής. Με αυτό τον τύπο συστήματος, σε κάθε αποθήκη χρησιμοποιούνται διαφορετικές στρατηγικές, ενώ επίσης προσφέρονται επιπρόσθετες λειτουργίες, όπως είναι ο προγραμματισμός μεταφοράς, ο προγραμματισμός dock door, value added logistics planning.
Πηγή

https://repository.kallipos.gr/bitstream/11419/1487/2/Κεφάλαιο%204.pdf

Εγκυκλοπαίδεια Πληροφορικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License