ART

 

.

Ο φυσικός υπολογισμός,[1][2] είναι μια ορολογία που εισήχθη για να περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες μεθόδων: 1) αυτές που εμπνέονται από τη φύση για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών επίλυσης προβλημάτων. 2) αυτά που βασίζονται στη χρήση υπολογιστών για τη σύνθεση φυσικών φαινομένων. και 3) εκείνα που χρησιμοποιούν φυσικά υλικά (π.χ. μόρια) για τον υπολογισμό. Τα κύρια πεδία έρευνας που συνθέτουν αυτούς τους τρεις κλάδους είναι τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, οι εξελικτικοί αλγόριθμοι, η νοημοσύνη σμήνους, τα τεχνητά ανοσοποιητικά συστήματα, η γεωμετρία φράκταλ, η τεχνητή ζωή, ο υπολογισμός DNA και ο κβαντικός υπολογισμός, μεταξύ άλλων.

Τα υπολογιστικά παραδείγματα που μελετήθηκαν από τους φυσικούς υπολογιστές προέρχονται από φυσικά φαινόμενα τόσο διαφορετικά όπως η αυτο-αντιγραφή, η λειτουργία του εγκεφάλου, η δαρβινική εξέλιξη, η ομαδική συμπεριφορά, το ανοσοποιητικό σύστημα, οι καθοριστικές ιδιότητες των μορφών ζωής, οι κυτταρικές μεμβράνες και η μορφογένεση. Εκτός από το παραδοσιακό ηλεκτρονικό υλικό, αυτά τα υπολογιστικά παραδείγματα μπορούν να εφαρμοστούν σε εναλλακτικά φυσικά μέσα όπως βιομόρια (DNA, RNA) ή συσκευές κβαντικής υπολογιστικής παγιδευμένου ιόντος.

Αντίστοιχα μπορεί κανείς να δει τις διαδικασίες που συμβαίνουν στη φύση ως επεξεργασία πληροφοριών. Τέτοιες διαδικασίες περιλαμβάνουν αυτοσυναρμολόγηση, αναπτυξιακές διεργασίες, δίκτυα ρύθμισης γονιδίων, δίκτυα αλληλεπίδρασης πρωτεΐνης-πρωτεΐνης, δίκτυα βιολογικής μεταφοράς (ενεργητική μεταφορά, παθητική μεταφορά) και συγκρότηση γονιδίων σε μονοκύτταρους οργανισμούς. Οι προσπάθειες για την κατανόηση των βιολογικών συστημάτων περιλαμβάνουν επίσης τη μηχανική των ημι-συνθετικών οργανισμών και την κατανόηση του ίδιου του σύμπαντος από την άποψη της επεξεργασίας πληροφοριών. Πράγματι, προωθήθηκε ακόμη και η ιδέα ότι οι πληροφορίες είναι πιο θεμελιώδεις από την ύλη ή την ενέργεια. Η θέση Zuse-Fredkin, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, δηλώνει ότι ολόκληρο το σύμπαν είναι ένα τεράστιο κυψελοειδές αυτόματο που ενημερώνει συνεχώς τους κανόνες του.[3][4] Πρόσφατα έχει προταθεί ότι ολόκληρο το σύμπαν είναι ένας κβαντικός υπολογιστής που υπολογίζει τη δική του συμπεριφορά.[5] Το σύμπαν/φύση ως υπολογιστικός μηχανισμός αντιμετωπίζεται με,[6] την εξερεύνηση της φύσης με τη βοήθεια των ιδεών της υπολογισιμότητας και [7] τη μελέτη των φυσικών διεργασιών ως υπολογισμούς (επεξεργασία πληροφοριών).

Εγκυκλοπαίδεια Πληροφορικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License