ART

 

\( \require{mhchem} \)

.

Το τρυβλίο καλλιέργειας Πέτρι, ή απλά τρυβλίο Πέτρι (ακόμη, τρυβλίο Πετρί), είναι ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών. Οφείλει το όνομά του στο Γερμανό βακτηριολόγο Γιούλιους Ρίχαρντ Πέτρι (Julius Richard Petri, αναφερόμενο και ως Τζούλιους Ρίτσαρντ Πέτρι) ο οποίος το επινόησε όσο εργαζόταν ως βοηθός του Ρόμπερτ Κοχ, μεταξύ του 1877 και του 1879.

Στα τρυβλία Πέτρι τοποθετείται θρεπτικό υλικό στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα κύτταρα που θα καλλιεργηθούν. Σαν βάση του θρεπτικού υλικού τοποθετείται υγρό άγαρ, το οποίο στην συνέχεια στερεοποιείται. Τα δισκία τοποθετούνται σε ειδικούς φούρνους εκκόλαψης και πάνω τους σχηματίζονται αποικίες μικροοργανισμών με μορφή κηλίδων πάνω στο λείο θρεπτικό υλικό.

Το τρυβλίο Πέτρι χρησιμοποιείται και στα εργαστήρια χημείας. Σε αυτά περιλαμβάνει βάση και καπάκι και η κύρια χρήση του είναι η φύλαξη ταινιών διηθητικού χαρτιού στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αντιδραστήρια.
Μικροβιολογία

Το τρυβλίο γεμίζεται μερικώς με θερμό υγρό άγαρ που περιέχει και ένα μείγμα συγκεκριμένων συστατικών όπως θρεπτικές ουσίες, άλατα, υδατάνθρακες, χρωστικές, δείκτες, αμινοξέα και αντιβιοτικά. Κατόπιν, καθώς το άγαρ ψύχεται και στερεοποιείται, το τρυβλίο είναι έτοιμο να δεχθεί ένα μικρόβιο (δείγμα). Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «εμβολιασμός» ή «επιμετάλλωση».
Άλλες Χρήσεις

Τα τρυβλία Πέτρι χρησιμοποιούνται επίσης για καλλιέργεια ευκαρυωτικών κυττάρων σε υγρό ή με τη χρήση στερεού άγαρ. Τα κενά-άδεια τρυβλία Πέτρι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παρατήρηση της φυτικής βλάστησης ή την συμπεριφορά των μικρών ζώων (π.χ. εντόμων). Μία άλλη χρήση είναι η ξήρανση ρευστών σε έναν φούρνο ή πιο απλά η μεταφορά και αποθήκευση κάποιων δειγμάτων σε εργαστήρια.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Πανεπιστήμιο Πατρών Όργανα εργαστηρίου χημείας

Εγκυκλοπαίδεια Χημείας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License