ART

 

.

Με τον ελληνικό και διεθνή πλέον όρο βιογένεση (biogenesis) φέρεται στη Βιολογία η γενική αρχή (αξίωμα) ότι η ζωή εξαπλώνεται μόνο από την υπάρχουσα ζωή σε αντίθεση με την αναξιόπιστη πεποίθηση (πλάνη) που είχε παλαιότερα αναπτυχθεί, περί της αβιογένεσης, από τον Ιταλό Λάζαρο Σπαλατζάνι, που υποστήριζε ότι είναι δυνατόν ζωντανοί οργανισμοί κάτω από ορισμένες συνθήκες να δημιουργηθούν από άψυχα αντικείμενα.

Η αρχική διατύπωση της αρχής της βιογένεσης δεν ήταν και τόσο ορθή αφού θεωρούσε πως οι διάφοροι οργανισμοί μπορούσαν μεν να δημιουργήσουν παρόμοιους μ' αυτούς οργανισμούς αλλά μόνο όταν και όπου συμβαίνει εναλλαγή γενεών. Έτσι η βιογένεση έφτασε τελικά να σημαίνει πως ένα είδος δημιουργεί παρόμοιο είδος όταν και εφόσον οι γεννήτορες είναι όμοιοι.


Ιστορία

Το λατινογενές αξίωμα της βιογένεσης: omne vivum ex vivo (= παν ζων εκ ζώντος) πρωτοδιατυπώθηκε από τον Ρίχαρντ Χέρτβιχ, (Hertwig), όμως αποδείχθηκε λανθασμένο από τον Παστέρ. Παρά ταύτα το αξίωμα της βιογένεσης που αντιτίθεται τις θεωρίες της αυτόματης γένεσης και της αβιογένεσης συνεχίζει μεν να ισχύει σήμερα πλην όμως δεν μπορεί να επεκταθεί σε παλαιότερες γεωλογικές περιόδους που δεν υπήρχε ακόμη ζωή και οι τότε επικρατούσες φυσικοχημικές συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές.
Βιολογική Επιστήμη και Κοσμοβιογένεση

Η Βιογένεση, εκτός από το παραπάνω αξίωμα της ζωής ως έννοια, αποτελεί και ιδιαίτερο επιστημονικό κλάδο της Βιολογίας που κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης έχει την ανασύσταση των φυσικών και χημικών συνθηκών που κυριάρχησαν στη δημιουργία της ζωής στη Γη. Η αστροβιογένεση ή κοσμοβιογένεση εξερευνά πειραματικά σενάρια βιοχημικής εξέλιξης βάση αστρονομικών δεδομένων. Η ευτυχής σύμπτωση εξέλιξης (serendipitous evolution) μελετά χημικές σούπες κι άπειρες τυχαίες φυσικές απόπειρες βιοπεριπλοκότητας που εντείνονται όταν εκτίθενται στις πραγματικές κοσμικές συνθήκες συνυπολογίζοντας τον άπλετο χρόνο.



Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License