ART

 

EVENTS

Η Ταξινομία του Λινναίου (Κάρολος Λινναίος, Σουηδός βοτανολόγος) είναι ένα σύστημα ταξινόμησης που χρησιμοποιείται ευρέως στις βιολογικές επιστήμες. Αρχικά αναπτύχθηκε από τον βοτανολόγο Κάρολο Λινναίο τον 18ο αιώνα. Η ταξινομία του Λινναίου, ταξινομεί τους ζωντανούς οργανισμούς ιεραρχικά ξεκινώντας από τα βασίλεια.

  • Βασίλειο
  • Συνομοταξία
    • Υποσυνομοταξία
  • Ομοταξία
    • Υφομοταξία
  • Τάξη
  • Οικογένεια
  • Γένος
  • Είδος
    • Υποείδος

Παράδειγμα ταξινόμησης: άνθρωποι

Σαν παράδειγμα θα δούμε την ταξινόμηση του σύγχρονου ανθρώπου με βάση την ταξινομία του Λινναίου:

Βασίλειο: Ζώα (όλα τα ζώα που είναι ετερότροφα)
Συνομοταξία: Χορδωτά (όλα τα ζώα με νωτιαία χορδή)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (όλα τα σπονδυλωτά, i.e., με σπονδυλική στήλη)
Ομοταξία: Θηλαστικά (όλα τα σπονδυλωτά, τα θηλυκά των οποίων θηλάζουν τα νεογνά τους)
Υφομοταξία: Θηρία (τα θηλαστικά που τρέφουν τα μικρά τους δια μέσου του πλακούντα)
Τάξη: Πρωτεύοντα (θηλαστικά με πέντε δάχτυλα, τρισδιάστατη όραση, και μεγάλο εγκέφαλο)
Οικογένεια: Ανθρωποειδή (όλα τα ανθρωποειδή του παρόντος και του παρελθόντος)
Γένος: Homo (δίποδα πρωτεύοντα; 'άνθρωπος')
Είδος: Homo sapiens (ανθρώπινο γένος; 'άνθρωπος ο σοφός')
Υποείδος: Homo sapiens sapiens

Ονοματολογία

Η βάση της ταξινομίας του Λινναίου είναι αυτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναπτυχθεί ένα απλό και πρακτικό σύστημα που θα καταχωρήσει τα διαφορετικά είδη των ζωντανών οργανισμών. Η σημαντικότερη όψη αυτού είναι η γενική χρήση της διώνυμης ονοματολογίας, το συνδυασμό του ονόματος του γένους και του ονόματος του είδους(στο παράδειγμα μας 'sapiens'), που προσδιορίζει την ταυτότητα κάθε είδους οργανισμού. Στο παράδειγμα μας, το ανθρώπινο γένος αναγνωρίζεται από το διώνυμο Homo sapiens. Κανένα άλλο είδος δεν μπορεί να έχει αυτό το διώνυμο. Με αυτό τον τρόπο, κάθε είδος έχει ένα μοναδικό και μόνιμο όνομα (σε σύγκριση με τα κοινά ονόματα που διαφέρουν από τόπο σε τόπο και από γλώσσα σε γλώσσα). Αυτή η μοναδικότητα και μονιμότητα είναι φυσικά, ένα αποτέλεσμα αποδοχής από τους ασχολούμενους με στην συστηματική (ειδικευμένους βιολόγους στην ταξινομία).
Μεταγενέστερες εξελίξεις

Με το πέρασμα των χρόνων, η κατανόηση μας για τις σχέσεις μεταξύ των ζωντανών οργανισμών άλλαξε. Η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν η εκτεταμένη αποδοχή της εξέλιξης σαν ένα μηχανισμό της βιολογικής ποικιλίας και του σχηματισμού των ειδών. Μετά απο αυτό, έγινε γενικά κατανοητό ότι οι ταξινομήσεις πρέπει ν α απεικονίζουν την φυλογένια των οργανισμών, όπου κάθε ομάδα ταξινόμησης πρέπει να προέρχεται από μια μοναδική προγονική μορφή. Σε μερικά συστήματα είναι γενικά ενθαρρυντικό ότι οι ομάδες ταξινόμησης πρέπει να είναι αυστηρά μονοφυλετικά, αλλά αυτή η ιδέα είναι αμφισβητήσιμη.

Αρχικά, ο Λινναίος ίδρυσε τρία βασίλεια στο βασικό του δομή, δηλαδή τα Φυτά, τα Ζώα και μια επιπρόσθετη ομάδα για τα Ορυκτά, η οποία εγκαταλείφθηκε. Από τότε, πολλές μορφές ζωής μετακινήθηκαν σε τρία νέα βασίλεια: τα Μονήρη, οι προκαρυώτες (π.χ., βακτήρια), Πρώτιστα, για τα πρωτόζωα και τα περισσότερα φύκια, και οι Μύκητες. Η δομή αυτών των πέντε βασιλείων είναι ακόμα μακριά από το φυλογενετικό ιδεώδες και έχει αντικατασταθεί στη σύγχρονη ταξινόμηση από τρεις τομείς: Βακτήρια και Αρχαία, για τους προκαρυώτες, και τους Ευκαρυώτες. Αυτή η αλλαγή έγινε με την ανακάλυψη των αρχαίων.
Δείτε επίσης

Ταξινομία
Συστηματική ταξινόμηση
Διώνυμη ονοματολογία
Κάρολος Λινναίος
Συστηματική

Εξωτερικοί συνδέσμοι

Διεθνής κώδικας βοτανικής ονοματολογίας (Saint Louis Code), Ηλεκτρονική έκδοση
Δένδρο της Ζωής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News