ART

 

.

Ο βάτραχος είναι ένα από τα γνωστότερα αμφίβια. Μαζί με τους φρύνους αποτελεί την τάξη των άνουρων αμφίβιων. Το γένος των βατράχων ανήκει στην τάξη των ανούρων, που υπάγεται στα αμφίβια. Τα πιο συνηθισμένα είδη βατράχου στην Ελλάδα είναι ο βάτραχος ο πράσινος και ο βάτραχος ο κοινός. Βόρτακος είναι ο βάτραχος στην Κυπριακή διάλεκτο ( http://www.pardalilexi.gr/words.php?id=9507). Επίσης η λέξη βορτακόντυμα αναφέρεται στα πράσινα φύκια του γλυκού νερού.

Αυστραλιανός πράσινος δενδροβάτραχος (Λιτόρια η κυανή - Litoria caerulea)

Βάτραχος
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Early Triassic-Recent, Πρότυπο:Fossil range
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Αμφίβια (Amphibia)
Υφομοταξία: Λισσαμφίβια (Lissamphibia)
Τάξη: Άνουρα (Anura)
Native distribution of frogs (in green)
Suborders

Archaeobatrachia
Mesobatrachia
Neobatrachia


Μορφολογία

Το σώμα του βατράχου μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη: στο κεφάλι και τον κορμό. Το κεφάλι έχει σχήμα τριγωνικό και μπροστά υπάρχει το στόμα, που φτάνει μέχρι τ' αυτιά. Τα μάτια του βατράχου, αντίθετα από του ανθρώπου, έχουν αναπτυγμένο το κάτω βλέφαρο. Το χρώμα του σώματος των βατράχων είναι από ανοιχτό μέχρι και σκούρο καστανό και στην κοιλιά κιτρινωπό. Ο βάτραχος όμως, όπως και ο χαμαιλέοντας, μπορεί να αλλάζει χρώμα και να προσαρμόζεται καλύτερα στο περιβάλλον του, και έτσι να αποφεύγει τους εχθρούς του. Το δέρμα του είναι λείο και καλυμμένο με βλέννα.

Το μέγεθος του βατράχου ποικίλει ανάλογα με το είδος του. Το μικρότερο είναι το κουβανικό είδος Sminthillus limbatus, του οποίου τα ενήλικα άτομα δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 12 χιλιοστά. Το μεγαλύτερο είδος είναι ο αφρικάνικος βάτραχος Γολιάθ, με μήκος 30 εκατοστά περίπου. Τα παραπάνω μήκη αναφέρονται σε μέτρηση με τα πόδια μαζεμένα στο κυρίως σώμα του βατράχου.

Οι βάτραχοι κοάζουν, όταν είναι σε περίοδο αναπαραγωγής, αλλά και σ' όλες τις εποχές του χρόνου, κυρίως το βράδυ, όταν η ατμόσφαιρα είναι υγρή. Η φωνή του βάτραχου λέγεται "κόασμα" ή "κοασμός" το δε ρήμα "κοάζω" επί ανθρώπων: μιμούμαι τη φωνή του βάτραχου (κοάξ-κοάξ).

Σπουδαιότεροι εχθροί του βατράχου είναι τα φίδια, οι πελαργοί, οι γερανοί και άλλα πουλιά. Εχθρός του βατράχου είναι και ο άνθρωπος, γιατί σε μερικά μέρη της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία) τα πόδια του βατράχου θεωρούνται εκλεκτός μεζές.

Οι βάτραχοι εύκολα γίνονται πειραματόζωα των εργαστηρίων, γιατί και η διατροφή τους είναι εύκολη αλλά και το σώμα τους, αν και διαφέρει από το σώμα του ανθρώπου, παρουσιάζει βασικά την ίδια κατασκευή και ίδιες φυσιολογικές λειτουργίες. Έτσι τα συμπεράσματα από τις έρευνες στους βατράχους μπορούν να επεκταθούν και στο ανθρώπινο σώμα.

Η αναπαραγωγή των βατράχων γίνεται κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Οι βάτραχοι τρέφονται κυρίως με σκουλήκια και έντομα, που τα πιάνουν με τη βοήθεια της γλώσσας τους που είναι μακριά.
Κατανομή

Ο βάτραχος, λόγω της κατάλληλης μορφολογικής προσαρμογής του έχει καταφέρει να εξαπλωθεί στα περισσότερα μέρη της Γης. Στις μέρες μας, υπάρχουν πάνω από 2.000 διαφορετικά είδη βατράχων στον πλανήτη.

Οι βάτραχοι ζουν κοντά ή μέσα στα νερά των ποταμών και των λιμνών. Τα πίσω πόδια του βατράχου είναι μεγαλύτερα και πιο αναπτυγμένα και ανάμεσα στα δάχτυλα έχουν μεμβράνη. Έτσι ο βάτραχος μπορεί να κολυμπάει πολύ καλά, όταν βρίσκεται στο νερό και να μετακινείται με πηδήματα, όταν είναι στην ξηρά.

Ακόμα υπάρχουν είδη βατράχων που ζουν στην ξηρα. Τους βρίσκουμε συνήθως σε χωράφια ή ακόμα σε εκτάσεις με γρασίδι. Η περιοδος αναπαραγωγής τους είναι οι ίδια με εκείνων που ζουν σε ποτάμια ή λίμνες (Μάρτης και Απρίλης) και κατατάσσονται στην κατηγορία των άνουρων αμφιβίων

Acris crepitans

Adelotus brevis

Agalychnis callidryas

Alytes obstetricans

Anotheca spinosa

Aplastodiscus albosignatus

Aplastodiscus callipygius

Aplastodiscus cochranae

Atelopus zeteki

Bombina bombina

Bombina orientalis

Bombina variegata

Ceratophrys cornuta

Clinotarsus curtipes

Cochranella euknemos

Conraua goliath

Dendrobates azureus

Dendropsophus elianeae

Dendropsophus nanus

Dermatonotus muelleri

Discoglossus pictus

Dyscophus antongilii

Dyscophus guineti

Elachistocleis ovalis

Fejervarya limnocharis

Haddadus binotatus

Hemiphractus fasciatus

Hyla savignyi

Hylarana malabarica

Hylarana temporalis

Hyloscirtus palmeri

Indirana semipalmata

Leiopelma hochstetteri

Leptodactylus albilabris

Limnodynastes dumerilii

Litoria caerulea

Lyciasalamandra luschani

Mantella aurantiaca

Nasikabatrachus sahyadrensisi

Pelobates cultripes

Pelobates fuscus

Pelodytes punctatus

Pelophylax cretensis

Phyllomedusa bicolor

Phyllomedusa boliviana

Phyllomedusa sauvagii

Phyllomedusa vaillantii

Ptychadena mascareniensis

Rana aurora

Rana basaltica

Rana boylii

Rana catesbeiana

Rana grylio

Rana iberica

Rana latastei

Rana virgatipes

Scaphiopus couchii

Scaphiopus holbrookii

Scinax alter

Scinax berthae

Scinax nasicus

Scinax perereca

Scinax rizibilis

Spea hammondii

Spea multiplicata

Sphaenorhynchus surdus

Trachycephalus dibernardoi

Trachycephalus mesophaeus

Xenopus laevis


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ερπετά και Αμφίβια της Ελλάδας

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License