- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο ιερέας Γκεόργκι Απολλόνοβιτς Γκαπόν (Гео́ргий Аполло́нович Гапо́н, 17 Φεβρουαρίου 1870 - 10 Απριλίου 1906) ήταν ο οργανωτής και επικεφαλής της διαδήλωσης εργατών τον Ιανουαρίου του 1905 στην Αγία Πετρούπολη που καταπνίχτηκε στο αίμα από τον τσαρικό στρατό. Αργότερα όμως αποκαλύφθηκε ότι συνεργαζόταν με την Οχράνα, την μυστική αστυνομία του τσαρικού καθεστώτος και δολοφονήθηκε.
Βιογραφικό

Ο Γκεόργκι Γκαπόν γεννήθηκε στην περιοχή της Πολτάβα, στην Ουκρανία και ήταν γιος Ουκρανών χωρικών. Αφού χήρεψε, το 1898, εγκαταστάθηκε στην Αγία Πετρούπολη όπου αποφοίτησε από τη θεολογική ακαδημία το 1902.

Το 1904 ίδρυσε την Συνέλευση των Ρώσων εργατών στα εργοστάσια της Αγίας Πετρούπολης, η οποία ελεγχόταν από την αστυνομία της Αγίας Πετρούπολης και την Οχράνα και στην οποία μόνο Ρώσοι Ορθόδοξοι μπορούσαν να γίνουν μέλη. Σύντομα η οργάνωση απέκτησε δώδεκα παρακλάδια και είχε γύρω στα 8,000 μέλη ενώ έγιναν και προσπάθειες να επεκταθούν οι δραστηριότητές της στο Κίεβο και στην Μόσχα. Γενικότερα ο Γκαπόν διακήρυττε την πίστη του στον τσάρο και στην εκκλησία.

Τον Ιανουάριο του 1905 έγιναν απεργίες στην Αγία Πετρούπολη με διάφορα αιτήματα και στις 22 Ιανουαρίου ο Γκαπόν οργάνωσε ένα συλλαλητήριο εργατών με σκοπό να φτάσουν στα ανάκτορα και να υποβάλλουν στον τσάρο αναφορά με τα αιτήματά τους. Η διαδήλωση όμως χτυπήθηκε από το στρατό με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι ο δε Γκαπόν κατάφερε να σωθεί από τα πυρά του στρατού με τη βοήθεια του Ρούτενμπεργκ. Η ημέρα εκείνη έμεινε γνωστή ως Ματωμένη Κυριακή.

Μετά τα γεγονότα της 22ας Ιανουαρίου ο Γκαπόν αναθεμάτισε τον Τσάρο και κάλεσε τους εργάτες να αναλάβουν δράση κατά του καθεστώτος. Λίγο αργότερα διέφυγε στο εξωτερικό μαζί με τον Rutenberg και βρήκε καταφύγιο σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όπου τους υποδέχτηκαν ο Γκεόργκι Πλεχάνωφ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και ο Πιότρ Κροπότκιν αλλά και οι Γάλλοι σοσιαλιστές ηγέτες Ζαν Ζωρές και Ζωρζ Κλεμανσό. Προς το τέλος της ίδιας χρονιάς ο Γκαπόν επέστρεψε στη Ρωσία και αποκατέστησε τις επαφές του με την Οχράνα.
Ο Γκαπόν νεκρός

Μετά την επιστροφή του στη Ρωσία, ο Γκαπόν αποκάλυψε στον Rutenberg ότι είχε επαφές με την αστυνομία και προσπάθησε να τον στρατολογήσει και αυτόν λέγοντας του ότι η συνεργασία με την αστυνομία ήταν προς όφελος των συμφερόντων των εργατών. Στις 26 Μαρτίου του 1906 ο Γκαπόν συναντήθηκε με τον Ρούτενμπεργκ σε ένα σπίτι έξω από την Αγία Πετρούπολη όπου ένα μήνα αργότερα βρέθηκε απαγχονισμένος.

Ο Ρούτενμπεργκ είχε αναφέρει όσα του είχε είπε ο Γκαπόν στους επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού κόμματος Έβνο Άζεφ (ο οποίος ήταν και αυτός μυστικός αστυνομικός) και στον Μπορίς Σαβίνκοφ. Κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Γκαπόν μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος παρακολουθούσαν τη συζήτηση τους από διπλανό δωμάτιο και όταν ο ιερέας επανέλαβε στον Ρούτενμπεργκ την πρόταση για συνεργασία με την μυστική αστυνομία ο τελευταίος τους κάλεσε στο δωμάτιο και στη συνέχεια αποχώρησε. Όταν επέστρεψε ο Γκαπόν ήταν νεκρός. Πάντως ο Ρούτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι ο Γκαπόν καταδικάστηκε από το δικαστήριο των συντρόφων.
Παραπομπές

Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) BnF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb10469990j. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015.

Ρώσοι

Εγκυκλοπαίδεια Ρωσίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News