ART

 

.


Ο Ιακώβ, (εβρ. יַעֲקֹב) υπήρξε Πατριάρχης του Ισραήλ και πρόγονος του Ιωσήφ του μνήστορα και νομικά του Ιησού Χριστού. Ήταν γιος του Πατριάρχη Ισαάκ, μικρότερος αδελφός του Ησαύ, πατέρας 12 γιων οι οποίοι έγιναν προπάτορες των 12 φυλών του Ισραήλ. (Γένεση κεφ.25-49)


Γενικά

Σύμφωνα με την θεόπνευστη Παλαιά Διαθήκη ο Ιακώβ φέρεται να έζησε περίπου τον 18ο αι. π.Χ. Ήταν ο δεύτερος γιος του Ισαάκ και της Ρεβέκκας και είχε έναν δίδυμο αδερφό, τον Ησαύ, ο οποίος γεννήθηκε λίγο πριν απ' αυτόν. Κατά την γέννα κρατούσε στο χέρι του την φτέρνα του Ησαύ. Ήταν ο αγαπητός γιος της μητέρας του, σε αντίθεση με τον αδερφό του που ήταν ο αγαπητός γιος του πατέρα του. Έτσι με την προτροπή της μητέρας του Ρεβέκκας και υπό την ανοχή του Γιαχβέ, κατόρθωσε εξαπατώντας και τον αδελφό του αλλά και τον πατέρα του να αποσπάσει τα πρωτοτόκια από τον αδερφό του και να λάβει αντ΄ αυτού την ευχή του πατέρα του.

Μετά από αυτή την απάτη η Ρεβέκκα, που φοβήθηκε αντίποινα, τον συμβούλεψε να φύγει από το σπίτι και να πάει στην Χαράν όπου έμεναν συγγενείς τους. Ο Ιακώβ έμεινε εκεί και υπηρετούσε τον Λάβαν, θείο του και αδερφό της μητέρας του. Μετά από θητεία επτά ετών ζήτησε από τον θείο του την εξαδέλφη του Ραχήλ για γυναίκα. Αντί όμως αυτής ο Λάβαν εξαπατώντας κι αυτός με τη σειρά του τον Ιακώβ, την πρώτη νύκτα του έστειλε την κόρη του Λεία που ήταν μεγαλύτερη σε ηλικία και άσχημη. Μετά από άλλα επτά χρόνια θητείας ο Ιακώβ εγκατέλειψε εν ζωή τη Λεία και πήρε την Ραχήλ. Εκτός από την Λεία και την Ραχήλ, ο Ιακώβ συνευρέθη ερωτικά και με άλλες δυο γυναίκες, την Ζελφά, και την Βαλλά, οι οποίες ήταν ετεροθαλείς αδερφές των δύο γυναικών του, που συζούσαν μαζί ως υπηρέτριες αυτών. Η δε Βαλλά ήταν επιπλέον και νύφη του που είχε λάβει σύζυγο ο πρωτότοκος γιος του. Από τις τέσσερις αυτές γυναίκες απέκτησε δώδεκα γιους.
Μετά από άλλα έξι χρόνια επέστρεψε με την οικογένειά του στην Χαναάν. Η γυναίκα του η Ραχήλ είχε πάρει μαζί της κρυφά το οικογενειακό είδωλο του θεού. Την νύχτα πριν ξαναειδωθεί με τον Ισαύ ένας άγγελος παρουσιάστηκε και πάλεψε με τον Ιακώβ στην όχθη του ποταμού Nahr ez-Zarqa όλη την νύχτα χωρίς να μπορεί να τον νικήσει. Τα ξημερώματα ο Ιακώβ ζήτησε από τον άγγελο την ευχή του για να τον απελευθερώσει και να τον αφήσει να φύγει. Ο άγγελος του έδωσε την ευχή του και τον ονομάτισε Ισραήλ που σημαίνει Πολεμιστής του Θεού, αφού δεν τον νικάει ούτε θεός ούτε άνθρωπος. Ο Ιακώβ είναι ο τελευταίος άνθρωπος της Παλαιάς Διαθήκης που είχε σωματική επαφή με τον Θεό (εβρ. אֵל, El), αφού αργότερα ούτε ο Μωυσής, αλλά ούτε και ο Δαβίδ δεν είχαν αυτήν την τιμή. Την άλλη μέρα ο Ιακώβ συνάντησε τον Ησαύ και συμφιλιώθηκε μαζί του.

Τέκνα του Ιακώβ

Σύμφωνα με την Γένεση (Γεν 29,31-30,24) ο Ιακώβ απέκτησε τους ακόλουθους γιους:

εκ της Λείας τους: Ρουβήν, Συμεών, Λευί, Ιούδα, Ισσάχαρ και Ζαβουλών.
εκ της Βαλλά (υπηρέτριας της Ραχήλ και νύφη του) τους: Δαν και Νεφθαλί.
εκ της Ζελφά (υπηρέτριας της Λείας) τους: Γαδ και Ασήρ.
εκ δε της Ραχήλ τους: Ιωσήφ και Βενιαμίν.

Εκτός από γιους ο Ιακώβ φέρεται ν΄ απέκτησε και κόρες, πλην όμως δεν αναφέρονται ούτε ονομαστικά, αλλά ούτε και αριθμητικά εκτός από μία, την Δείνα, που απέκτησε με την Λεία και που υπήρξε κατά τις γραφές θύμα βιασμού.

Esau and Jacob (sale of primogeniture), Luca Giordano

Jacob's Dream, James Thornhill

Isaac Blessing Jacob, Nicolas-Guy Brenet

Jacob blesses the sons of Joseph, Jan Victors

Jacob's Dream, Ferdinand Bol

Jacob Wrestling with the Angel, Luca Giordano


Jacob Wrestling with the Angel, Odilon Redon


Jacob Wrestling with the Angel, Odilon RedonJacob's Dream

Jacob's Dream, Jusepe de Ribera


The blind Isaac blesses Jacob, Jusepe de Ribera

Jacob's Dream, Henry Aldegrever

God the Father Appearing to Jacob, Giovanni Benedetto Castiglione


Jacob Blessing Ephraim and Manasseh , Benjamin West

Jacob and Rachel at the well, Pedro Orrente (workshop)

Jacob at the well, Pedro Orrente (workshop)


Jacob sees the bloody skirt, Rembrandt Harmensz. van Rijn


Jacob sleeps, Rembrandt Harmensz. van Rijn


Jacob falls to the ground unconscious, Rembrandt Harmensz. van Rijn


Jacob and Rachel listen to Joseph, Rembrandt Harmensz. van Rijn


Jacob is welcomed by Laban, Rembrandt Harmensz. van Rijn


Jacob's prayer, Rembrandt Harmensz. van Rijn


Jacob's death, Rembrandt Harmensz. van Rijn


Jacob's Dream, Rembrandt Harmensz. van Rijn


Jacob's Dream, Rembrandt Harmensz. van Rijn


Jacob's Dream, Rembrandt Harmensz. van Rijn


Jacob and Rachel at the Well, Agostino Carracci


Jacob touts for Rachel, Friedrich Overbeck


Παραπομπές

Ματ. 1:1-16
Λου. 3:23-38
Γένεση
κεφ. 25 τα "πρωτοτόκια"
κεφ. 27 η ευλογία του Ισαάκ
κεφ. 27 το όνειρο της Βαιθήλ
κεφ. 29-31 Ιακώβ και Λάβαν
κεφ. 32 η πάλη με το Θεό
κεφ. 35 η υπόσχεση
κεφ. 44 ταξίδι στην Αίγυπτο
κεφ. 49 η πατρική ευλογία.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Jakob (Patriarch) της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εγκυκλοπαίδεια Ισραήλ

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License