EVENTS

 

.

Ο Αμπού αλ-Κασίμ Μαχμούντ Ομάρ ιμπν αλ-Ζαμαχσαρί, γνωστός ευρέως ως αλ-Ζαμαχσαρί (στα περσικά: محمود زمخشری‎), επίσης γνωστός ως Τζαρ Αλλάχ (αραβικά για τη φράση "Γείτονας του Θεού") (18 Μαρτίου 1075 – 12 Ιουνίου 1144), ήταν μεσαιωνικός Μουσουλμάνος λόγιος περσικής προέλευσης,[6][7][8][9] που συμμετείχε στο Μουταζιλιτικό θεολογικό δόγμα. Γεννήθηκε στη Χορασμία, αλλά έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη Μπουχάρα, τη Σαμαρκάνδη και τη Βαγδάτη. Ήταν μια μεγάλη αυθεντία της αραβικής γλώσσας, καθώς και ορθολογιστής θεολόγος.[10]
Βιογραφία

Ο Αλ-Ζαμαχσαρί γεννήθηκε στο Ζαμαχσάρ της Χορασμίας, την Τετάρτη 27 Ρατζάμπ, 467 Ε.Ε. ή 18 Μαρτίου 1075. Έγινε διάσημος μελετητής της Μουταζιλιτικής σχολής του Ισλάμ.[11] Χρησιμοποιούσε τα περσικά για κάποια δουλειά του, αν και ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αραβικής γλώσσας, καθώς και αντίπαλος του κινήματος Σουουμπίγια.[12] Αφού έχασε ένα από τα πόδια του από ένα κρυοπάγημα, κουβαλούσε μια συμβολαιογραφική δήλωση που έγραφε ότι το πόδι του έλειπε λόγω ατυχήματος, και δεν είχε συμβεί λόγω νομικού ακρωτηριασμού για οποιοδήποτε έγκλημα.[13]

Είναι περισσότερο γνωστός για το Αλ-Κασσαάφ, καταλυτικό σχόλιο για το Κοράνι. Το σχόλιο είναι γνωστό για τη βαθύ γλωσσική ανάλυση των στίχων, ωστόσο, έχει επικριθεί για την ένταξη των Μουταζιλιτικών φιλοσοφικών απόψεων.[14]

Για πολλά χρόνια έμεινε στη Μέκκα, για την οποία έγινε γνωστός ως Τζαρ-Αλλάχ ("Γείτονας του Θεού"). Έπειτα, επέστρεψε στην Χορασμία, όπου και πέθανε το 1144 στην πρωτεύουσα Γκοργκάν (στην σημερινή επαρχία Γκουλεστάν στο βορειοανατολικό Ιράν).

Σπούδασε στη Μπουχάρα και τη Σαμαρκάνδη , ενώ απολάμβανε τη συντροφιά των νομικών της Βαγδάτης.
Θάνατος

Ο Αλ-Ζαμαχσαρί πέθανε τη νύχτα της Δευτέρας 8 Ζουλχιτζά 538 Ε.Ε., ή 12 Ιουνίου 1144.
Έργα

Είναι ο συγγραφέας για πάνω από πενήντα βιβλία,[15] Η φήμη του Ζαμαχσαρί ως μελετητής στηρίζεται στο σχόλιο του για το Κοράνι. Παρά τη Μουταζιλιτική θεολογία του ήταν διάσημο μεταξύ των μελετητών.

Τα έργα περιλαμβάνουν:

Αλ-Κασσαάφ ("Αποκαλυπτής", αραβικά: کشاف — Ένα ταφσίρ του Κορανίου)[16], το οποίο είναι ένα από τα πιο σπουδαγμένα Κορανικά σχόλια, και το ίδιο έχει λάβει πάνω από 80 σχόλια.[17]
Ραμπί αλ-Αμπράρ
Ασάς αλ-Μπαλάγκα (αραβικά:اساس البلاغه) — Λογοτεχνία
Φασούλ-ουλ-Αχμπάρ
Φράιζ Νταρ-ιλμ Φαρίζ
Κιτάμπ-Φαστντάρ-Ναχρ
Μουατζάμ-ουλ-Χαντούντ
Μανχά Νταρουσούλ
Ντιουάν-ουλ-Ταμσίλ
Σαουαέρ-ουλ-Ισλάμ
Μουκαντιμάτ αλ-Αντάμπ[18] (مقدمه الادب, αραβοπερσικό λεξικό)
Κιτάμπ αλ-Αμκινάχ ούα αλ-Τζιμπάλ ούα αλ-Μιγιάχ (کتاب الامکنه والجبال والمیاه, Γεωγραφία)
Μουφασσάλ Ανμουζάτζ (مفصل انموذج, Νάχου: αραβική γραμματική)
και άλλα

Ζαμαχσαρί και Χορασμιακή γλώσσα

Το μεγαλύτερο μέρος από το σωζόμενο λεξιλόγιο της πλέον εκλειμμένης Ιρανικής Κουαρεσμιακής ή Χορασμιακής γλώσσας βρίσκεται με τη μορφή της διαγωνιακής στιλπνότητας σε όλο το ενιαία χειρόγραφο (γύρω στο 596/1200) του αραβοπερσικού λεξικού του Ζαμαχσαρί, του Μουκαντιμάτ αλ-αντάμπ (ο ίδιος ο Ζαμαχσαρί μπορεί να ήταν φυσικός ομιλητής). Κάποια άλλα χειρόγραφα από αυτό το έργο επίσης περιέχουν μερικές από αυτές τις στιλπνότητες. Έτσι, το Μουκαντιμάτ αλ-αντάπ είναι μια πολύ σημαντική πρωτογενή πηγή για τη μελέτη αυτής της εξαφανισμένης γλώσσας.
Δείτε επίσης

Κατάλογος Ιρανών επιστημόνων
Ισλαμικοί μελετητές

Παραπομπές

Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. 11930693X. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2015.
Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb131780364. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015.
Άαρον Σβαρτς: (Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Τσεχικά, Κροατικά, Τελούγκου) Open Library. OL5407035A. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb131780364. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015.
Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2015.
Jane Dammen MacAuliffe, Quranic Christians: An Analysis of Classical and Modern Exegesis,Cambridge University Press, 1991, pg 51
By Norman.
Encyclopedia Iranica, "The Chorasmian Language", D.N.Mackenzie
"Zamakhshari" in Encyclopedia of Islam, by C.H.M. Versteegh, Brill 2007.
Cyril Glassé and Huston Smith.
Hodgson, Marshall G.S (1977). The Venture of Islam Volume 2: The Expansion of Islam in the Middle Periods. USA: The University of Chicago Press. σελ. 308. ISBN 978-0-226-34684-7.
1911 Encyclopædia Britannica, volume 1, al-Zamakhshari
Samuel Marinus Zwemer, "A Moslem Seeker After God"
John Esposito, The Oxford Dictionary of Islam, pg. 346.
Kifayat Ullah, Al-Kashshaf: Al-Zamakhshari's Mu'tazilite Exegesis of the Qur'an, de Gruyter (2017), p. 24
Salaam Knowledge
Kifayat Ullah, Al-Kashshaf: Al-Zamakhshari's Mu'tazilite Exegesis of the Qur'an, de Gruyter (2017), p. 28

«Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2006. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2006.

Επίσης:

ZAMAKHSHARI. LoveToKnow 1911 Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια. © 2003, 2004 LoveToKnow.
1911 Encyclopedia.org
Fordham.edu

 Εγκυκλοπαίδεια Φιλοσοφίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License