- Art Gallery -

 

.

Η Όσε Μαρία Κλέβελαντ (νορβηγικά: Åse Maria Kleveland) είναι Σουηδο-Νορβηγή τραγουδίστρια και πολιτικός που γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1949 στη Στοκχόλμη. Τραγουδίστρια της φολκ στη Νορβηγία, διορίστηκε Υπουργός Πολιτισμού και Εκκλησιαστικών Ζητημάτων στη χώρα από το 1990 ως το 1996, αντιπροσωπεύοντας το Εργατικό Κόμμα κάτω από την πρωθυπουργία της Gro Harlem Brundtland. Υπήρξε επίσης πρόεδρος του Νορβηγικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου από το 2000 ως το 2006.

Aase Kleveland 17Mai Eidsvoll

Τον Ιούνιο του 2007 έγινε πρόεδρος του Human-Etisk Forbund, μίας Νορβηγικής ανθρωπιστικής οργάνωσης.
Προσωπική ζωή

Γεννημένη στη Σουηδία, μετακόμισε στη Νορβηγία το 1956. Σε μία συνέντευξή της το 1977 περιγράφει πως οι γονείς της μοιράζονταν ίσα τις εργασίες του σπιτιού και πως αυτή και ο σύζυγός της Svenolov Ehrén, ένας Σουηδός καλλιτέχνης, έκαναν επίσης το ίδιο.[1] Σήμερα, είναι παντρεμένη με τον σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Oddvar Bull Tuhus.

Η Κλέβαλαντ μιλάει άπταιστα Νορβηγικά, Σουηδικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ιαπωνικά και έχει σπουδάσει νομική.[2]


Μουσική καριέρα

Σαν τραγουδίστρια είναι γνωστή για την πολύ σκοτεινή της φωνή. Εκτός από το τραγούδι, επίσης παίζει κιθάρα και έχει συνθέσει τραγούδια ως συνθέτις - τραγουδίστρια. Εκτός από τη σόλο καριέρα της, υπήρξε μέλος του vispop συγκροτήματος με όνομα Ballade!.

Ξεκίνησε να παίζει κλασική κιθάρα στα οχτώ της χρόνια και δύο χρόνια αργότερα έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Η πρώτη της εμφάνιση ως τραγουδίστρια του vispop ήταν σε ένα σώου του Erik Bye όταν ήταν 13. Το πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε όταν ήταν 15 και ήταν μία απο τους πρωτοπόρους του είδους vispop, ενός μίγματος παραδοσιακής φολκ με ποπ μουσική. Αυτή της η πρωτοπορία οδήγησε σε υποχρεώσεις στο Παρίσι και για μια περίοδο έπρεπε να ανταποκρίνεται μεταξύ εμφανίσεων εκεί και παρουσίας στο σχολείο της στο Λίλαστρουμ, βόρεια του Όσλο. Στα 17 πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία στην Ιαπωνία που περιλάμβανε εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές και την κυκλοφορία τεσσάρων σινγκλ στα ιαπωνικά.[1]

Το 1966 εκπροσώπησε τη Νορβηγία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Γιουροβίζιον με το τραγούδι "Intet er nytt under solen" (Δεν υπάρχει τίποτα νέο κάτω από τον ήλιο), φτάνοντας στην τρίτη θέση. Σε αυτή της την εμφάνιση έσπασε την παράδοση που ήθελε τις γυναίκες συμμετέχουσες στο διαγωνισμό να εμφανίζονται με φορέματα.[3]

Το 1986 παρουσίασε τον πρώτο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον που διοργανώθηκε στη Νορβηγία, στο Μπέργκεν, ακολουθούμενη από τη νίκη της διοργάνωσης από τους Bobbysocks την προηγούμενη χρονιά. Από το 1979 ως το 1987 ήταν η ηγέτις της Νορβηγικής ομοσπονδίας μουσικών.


Παραπομπές

Efjestad, Einar (1977). «KJ spør, trubaduren Åse Kleveland svarer...!» (στα Norwegian). Kriminal Journalen (Oslo) 1977 (3): 10–11,45.
τελείωνε το δεύτερο τμήμα (2. avd.) του προγράμματος απόκτησης πτυχίου στη νομική το ακαδημαϊκό έτος 1976/77
1966 Eurovision contest notes

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License