ART

.

Ολλανδία Ολλανδία

Ολλανδία

Το Ρότερνταμ (ολλανδικά: Rotterdam) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ολλανδία (μετά το Άμστερνταμ). Βρίσκεται στην επαρχία της Νότιας Ολλανδίας. Η πόλη διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη και μέχρι πρόσφατα το μεγαλύτερο λιμάνι παγκοσμίως. Το λιμάνι βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νιούβε Μάας. Το όνομα Rotterdam προέρχεται από ένα φράγμα (dam) σε έναν μικρό ποταμό, τον Ρόττε (Rotte), που συνδέεται με τον Νιούβε Μάας στην καρδιά της πόλης.

Λιμάνι
Το Βααλχάφεν τη νύχτα

Το Ρότερνταμ διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη. Λειτουργεί ως πύλη για τις μεταφορές σ’ αυτό το μέρος του κόσμου. Από το 2004 Ασιατικά λιμάνια όπως αυτά στη Σιγκαπούρη και τη Σανγκάη του στέρησαν την παγκόσμια πρωτιά του.

Οι σημαντικότερες δραστηριότητες για το λιμάνι του Ρότερνταμ είναι η πετροχημική βιομηχανία και οι εμπορικές μεταφορτώσεις γενικότερων φορτίων. Το λιμάνι λειτουργεί ως σημαντικός διαμετακομιστικός σταθμός για τη μεταφορά ακατέργαστων πρώτων υλών και άλλων αγαθών μεταξύ της Ευρωπαϊκής ηπείρου και άλλων σημείων του κόσμου. Από το Ρότερνταμ τα αγαθά μεταφέρονται με πλοία, φορτηγίδες, τρένα ή οδικώς. Από το 2000 είναι υπό κατασκευή ο Μπετουβερούτε, ένα γρήγορο τραίνο μεταφοράς φορτίων από το Ρότερνταμ προς τη Γερμανία. Δυτικά της πόλης βρίσκονται μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου. Οι ποταμοί Μεύσης και Ρήνος παρέχουν επίσης εξαιρετική πρόσβαση στην ενδοχώρα.

Το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα οι δραστηριότητες του λιμανιού μετακινήθηκαν από το κέντρο προς τη Βόρεια Θάλασσα. Το κανάλι Νιούβε Βατερβέχ διανοίχτηκε από το Ρότερνταμ προς τη Βόρεια Θάλασσα, για να αδειάσει τους ρηχούς Ρήνο και Μεύση (Meuse). Η κατασκευή του Νιούβε Βατερβέχ ολοκληρώθηκε το 1872 και στις όχθες του καναλιού αυτού αναπτύχθηκε κάθε μορφή βιομηχανικής δραστηριότητας.

Η περιοχή του λιμανιού του Ρότερνταμ επεκτάθηκε με την κατασκευή του συγκροτήματος Εουροπόρτ (πύλη στην Ευρώπη) στο στόμιο του Νιούβε Βατερβέχ και με το Μαασφλάκτε στη Βόρεια Θάλασσα κοντά στο Χουκ φαν Χόλλαντ. Ο σχεδιασμός ενός δεύτερου Μαασφλάκτε ήταν αντικείμενο πολιτικών συζητήσεων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, γιατί θα ήταν εν μέρει χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση. Η κατασκευή ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2004.
Ιστορία και πρόσφατες εξελίξεις
Η πόλη του Ρότερνταμ

Το Ρότερνταμ απέκτησε δικαιώματα πόλης στις 7 Ιουνίου 1340 από τον Γουλιέλμο Δ’ της Ολλανδίας.

Στις 14 Μαΐου 1940 το Ρότερνταμ βομβαρδίστηκε από τη Γερμανική Λουφτβάφε, στην τελευταία από τις πέντε μέρες του πολέμου στην Ολλανδία (εκτός από τη Ζέελαντ). Η καρδιά της πόλης καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, γεγονός που αργότερα ο Όσσιπ Ζαντκίνε εξέφρασε με έντονο τρόπο στο άγαλμά του Stad zonder hart (Πόλη χωρίς καρδιά). Το άγαλμα βρίσκεται κοντά στο Λεουβεχάφεν, όχι μακριά από την Ερασμουσμπρούχ στα βόρεια της πόλης. Από τη δεκαετία του ’50 μέχρι τη δεκαετία του ’70 η πόλη ξαναχτίστηκε. Παρέμεινε αρκετά εκτεθειμένη στον αέρα και ανοιχτή μέχρι που τα συμβούλια της πόλης από τη δεκαετία του ’80 άρχισαν να αναπτύσσουν μια δραστήρια αρχιτεκτονική πολιτική. Τα τολμηρά και νέα στυλ των διαμερισμάτων, των κτηρίων γραφείων και των εγκαταστάσεων αναψυχής οδήγησαν σε ένα πιο "βιώσιμο" κέντρο πόλης με νέο ορίζοντα. Τη δεκαετία του ΄90 χτίστηκε ένα νέο επιχειρηματικό κέντρο στη νότια ακτή του ποταμού, το Κοπ φαν Ζάουντ.

Το Ρότερνταμ, το Άμστερνταμ, η Χάγη και μια σειρά από μικρότερες πόλεις στα δυτικά της χώρας επεκτείνονται το ένα προς το άλλο στο βαθμό που ολόκληρη η περιοχή δηλώνεται μερικές φορές σαν μία μητρόπολη γνωστή ως Ράντσταντ.
Δημογραφία

Με το 55% των κατοίκων του να κερδίζουν χαμηλό εισόδημα, το Ρότερνταμ έχει το δικό του μερίδιο στα τυπικά αστικά προβλήματα, όπως οι υποβαθμισμένες περιοχές στα εσωτερικά της πόλης.
Ιστορική καταγραφή του πληθυσμού
Έτος Κάτοικοι
1796 53.200
1830 72.300
1849 90.100
1879 148.100
1899 318.500
1925 547.900
Γεωγραφία
Δορυφορική φωτογραφία του Ρότερνταμ

Το Ρότερνταμ χωρίζεται στο "Βόρειο Ρότερνταμ" και "Νότιο Ρότερνταμ" από τον ποταμό Νιούβε Μάας. Μια παλιά σιδηροδρομική κινητή γέφυρα, η "Ντε Χεφ", που δεν χρησιμοποιείται πια, διατηρείται ως μνημείο σε ανοιχτή θέση. Συνδέει το νησί Νοορντερέιλαντ με το "Νότιο Ρότερνταμ".
Εκπαίδευση

Το Ρότερνταμ διαθέτει ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, το Εράσμειο Πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ, ονομαζόμενο προς τιμήν ενός από τους διάσημους πρώην κατοίκους του, τον Ντεζιντέριους Εράσμους. Πολλά από τα τμήματά του είναι παγκοσμίως γνωστά. Η Σχολή Διοίκησης του Ρότερνταμ κατατάσσεται στις καλύτερες του είδους της και σύμφωνα με την κατάταξη του 2005 των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς βρίσκεται στην 29η θέση παγκοσμίως και 7η στην Ευρώπη. Η Σχολή των Οικονομικών κατατάσσεται στην 8η θέση.
Μουσεία

Γνωστά μουσεία της πόλης είναι τα Boijmans-van Beuningen (τέχνες) Μουσείο, το Χιστόρις Μουζέουμ (ιστορικό), το Φολκενκούντιχ Μουζέουμ (ξένοι λαοί και πολιτισμοί), το KunstHal , το Maritiem Museum (ναυτικό) και το Μπραντβεερμουζέουμ (Μουσείο της πυροσβεστικής). Το Euromast (Ευρωπύργος) έχει καταστεί σημαντική τουριστική έλξη.
Πολιτισμός

Το Ρότερνταμ ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2001. Η πόλη διαθέτει την δική της ορχήστρα, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ρότερνταμ με τον παγκοσμίως γνωστό μουσικό διευθυντή της Βαλερί Γκεργκίεβ, ένα μεγάλο συνεδριακό και συναυλιακό κτήριο, το Ντε Ντούλεν, και επίσης πολλά θέατρα (μεταξύ των οποίων το νέο θέατρο Λούξορ) και κινηματογράφους. Το ευρύχωρο συγκρότημα Ahoy στα νότια της πόλης χρησιμοποιείται για συναυλίες ποπ, εκθέσεις, τουρνουά τένις και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες. Στην πόλη εδρεύει επίσης η Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ρότερνταμ.

Το Ρότερνταμ υπόκειται στην παρούσα φάση μια κάποια αναγέννηση, με μετριοπαθή σχέδια επιτυχημένης αστικής αναδόμησης που χαρακτηρίζονται από φιλόδοξη αρχιτεκτονική ("Manhattan on the Maas"), μια αυξανόμενη λαμπερή νυχτερινή ζωή και φιλοξενία καλοκαιρινών φεστιβάλ που εξυμνούν τον πολυπολιτισμικό πληθυσμό και ταυτότητα της πόλης, όπως το Καραϊβικής έμπνευσης "Καλοκαιρινό Καρναβάλι", την Χορευτική Παρέλαση, το ποπ φεστιβάλ Μετρόπολις και τις Παγκόσμιες Λιμενικές ημέρες. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών τον Ιανουάριο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης τον Ιούνιο, το Φεστιβάλ Βαλερί Γκεργκίεβ τον Σεπτέμβριο καθιστούν το Ρότερνταμ μια πόλη πολιτιστικών δρωμένων.

Η εικόνα του Ρότερνταμ είναι αυτή μιας πόλης σοβαρών εργατών. Μ’ αυτή την έννοια, έχει αναπτυχθεί ένας υγιής συναγωνισμός με το Άμστερνταμ, το οποίο συχνά θεωρείται ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Το Ρότερνταμ είναι επίσης η γενέθλια πόλη της μουσικής Γκάμπερ, μιας μορφής τέκνο μουσικής με γρήγορα μπιτ και σαμπλς.

Αξίζει να σημιωθεί πως το Ρότερνταμ φιλοξένησε τη Eurovision Junior 2007.
Αρχιτεκτονική
Η Γέφυρα Εράσμους

Το Ρότερνταμ διαθέτει το υψηλότερο κτήριο στην Ολλανδία που αποκαλείται Ντέλφτσε Πόορτ, με ύψος 151 μέτρα. Φιλοξενεί την ασφαλιστική εταιρία Νασιονάλε Νεντερλάντεν, μέλος του ING Group. Το Ρότερνταμ είναι επίσης γνωστό για τα Κουμπουσβόνινχεν ή "σπίτια-κύβους". Επιπροσθέτως, υπάρχουν πολλά διεθνώς γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία με βάση το Ρότερνταμ όπως τα O.M.A, MVRDV και Neutelings & Riedijk, για να ονομάσουμε μερικά. Το Ρότερνταμ έχει επίσης τη φήμη πλατφόρμας για αρχιτεκτονικές συζητήσεις και εκπαίδευση, με κύριους εκπροσώπους το NAi (Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο Ολλανδίας) ή το Μπερλάχε Ινστιτούτε, ένα μεταπτυχιακό εργαστήρι αρχιτεκτονικής. Γνωστή είναι επίσης η Γέφυρα Εράσμους που συνδέει τον βορρά με το νότο του Ρότερνταμ.
Αθλήματα

Το Ρότερνταμ είναι η έδρα δύο ομάδων της Ερεντιβίζιε, των Φέγενορντ και Εξέλσιορ), μιας ομάδας της Έερστε Ντιβίζιε (Πρώτης Κατηγορίας) Σπάρτα) και μίας της Χοοφντκλάσε (PVV DOTO). Η Φέγενορντ, που αγωνίζεται στην Α' Εθνική, κατέκτησε το πρωτάθλημα Ολλανδίας το 1999. Το 2002 η Φέγενορντ κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το μεγάλο στάδιο της Φέγιενορντ με το δημοφιλές όνομα Ντε Κάουπ (De Kuip, Η Μπανιέρα) στα νοτιοανατολικά της πόλης έχει φιλοξενήσει πολλούς διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2000.

Το Ρότερνταμ διαθέτει τον δικό του ετήσιο μαραθώνιο, τον μαραθώνιο του Ρότερνταμ, που προσφέρει μία από τις γρηγορότερες διαδρομές στον κόσμο. Από το 1985 ως το 1998 το παγκόσμιο ρεκόρ είχε γίνει στο Ρότερνταμ από τον Κάρλος Λόπες και αργότερα το 1988 από τον Μπελαϋνέχ Ντινσαμό. Ο μαραθώνιος ξεκινά και καταλήγει στο Κοολσίνχελ στην
Εμπόριο και Βιομηχανία
Άγαλμα του Εράσμους

Το Ρότερνταμ είναι η έδρα της μισής Unilever, και της Mital Steel Company N.V., της μεγαλύτερης εταιρίας ατσαλιού στον κόσμο.

Το Πανεπιστήμιο Εράσμους εστιάζει στην έρευνα και την εκπαίδευση στη διοίκηση επιχειρήσεων και τα οικονομικά. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης και περιβάλλεται από πολλούς πολυεθνικούς εμπορικούς οίκους.
Ετήσια γεγονότα

Ιανουάριος: Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών του Ρότερνταμ
Απρίλιος-Ιούνιος: Μαραθώνιος του Ρότερνταμ
Ιούνιος μέχρι Σεπτέμβριο: τα Καλοκαιρινά φεστιβάλ του Ρότερνταμ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα
Καλοκαιρινό Καρναβάλι
FFWD Heineken Dance Parade
Σεπτέμβριος: Παγκόσμιες Ημέρες Λιμανιού (2004: την 3η, 4η και 5η Σεπτεμβρίου)

Δημόσιες μεταφορές
Τραίνο

Συχνά δρομολόγια σε πόλεις της Ολλανδίας και συνδέσεις προς Βέλγιο και Γαλλία.
Τη νύχτα: ωριαίες συνδέσεις με Ντελφτ, Χάγη, Λέιντεν, Διεθνές Αεροδρόμιο Σχίπχολ, Άμστερνταμ και με αλλαγή με Ουτρέχτη.

Μετρό

Μετρό Ρότερνταμ: Οι δύο γραμμές μετρό της πόλης είναι η Γραμμή Εράσμους και η Γραμμή Καλάντ.
Αεροδρόμιο

Το Ρότερνταμ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Αεροδρόμιο Ρότερνταμ (άλλοτε γνωστό ως Ζεστίενχοφεν). Βρίσκεται στα βόρεια της πόλης.

Η πόλη εξυπηρετείται επίσης με γρήγορο φέρρυ.

Επίσημος ιστότοπος του δήμου του Ρότερνταμ
Website του λιμανιού του Ρότερνταμ
Website Οδηγού Μεταφορών του Ρότερνταμ
Οδηγός του Ρότερνταμ από το Wikitravel

Εγκυκλοπαίδεια Ολλανδίας

Χώρες της Ευρώπης

Άγιος Μαρίνος | Αζερμπαϊτζάν1 | Αλβανία | Ανδόρρα | Αρμενία2 | Αυστρία | Βατικανό | Βέλγιο | Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Βουλγαρία | Γαλλία | Γερμανία | Γεωργία2 | Δανία | Δημοκρατία της Ιρλανδίας | Ελβετία | Ελλάδα | Εσθονία | Ηνωμένο Βασίλειο | Ισλανδία | Ισπανία | Ιταλία | Κροατία | Κύπρος2 | Λεττονία | Λευκορωσία | Λιθουανία | Λιχτενστάιν | Λουξεμβούργο | Μάλτα | Μαυροβούνιο | Μολδαβία | Μονακό | Νορβηγία | Ολλανδία | Ουγγαρία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Πολωνία | Πορτογαλία | Ρουμανία | Ρωσία1 | Σερβία | Σλοβακία | Σλοβενία | Σουηδία | Τουρκία1 | Τσεχία | Φινλανδία

Κτήσεις: Ακρωτήρι3 | Δεκέλεια3 | Νήσοι Φερόες | Γιβραλτάρ | Γκέρνσεϋ | Τζέρσεϋ | Νήσος Μαν

1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License