ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο


Ο Δρ Μπαμπουράμ Μπαταράι (बाबुराम भट्टराई, 18 Ιουνίου 1954) είναι πολιτικός του Νεπάλ και ο 35ος πρωθυπουργός του Νεπάλ από τις 29 Αυγούστου 2011 ως τις 14 Μαρτίου 2013. Είναι ανώτατο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και αντιπρόεδρος του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος του Νεπάλ (Μαοϊκού) [CPN (M)]. Το κόμμα του ξεκίνησε επαναστατικό αγώνα το 1996 και είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή του πολιτεύματος στο Νεπάλ από μοναρχία σε δημοκρατία. Η ιδεολογία του είναι σοσιαλιστική και κομμουνιστική. Εξελέγη μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης το 2008 στην Γκόρχα και έπειτα από το σχηματισμό κυβέρνησης εκείνη τη χρονιά ανέλαβε υπουργός Οικονομικών.


Επανάσταση των Μαοϊστών

Στις 4 Φεβρουαρίου 1996 ο Μπαταράι απείλησε την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Σερ Μπαχαντούρ Ντέουμπα (υπό το Κογκρέσο του Νεπάλ) με εμφύλιο πόλεμο, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιούσε 40 αιτήματα, τα οποία είχαν σχέση με τον "εθνικισμό, τη δημοκρατία και τον βιοπορισμό" ανάμεσα στα άλλα.[1] Έπειτα από αυτά και ως τις 26 Απριλίου 2006, συντονιστής των στρατιωτικών προσπαθειών του CPN (M) προς την κατεύθυνση να θέσει υπό τον έλεγχο πολλές κυρίως ορεινές περιοχές του Νεπάλ ήταν ο Πρατσάντα.

Τα 40 αιτήματα μειώθηκαν σε 24 έπειτα από πολιτικές συνομιλίες.[2]
Σχέσεις με τον Πρατσάντα

Στα τέλη του 2004 με αρχές του 2005, οι σχέσεις μεταξύ του Πρασάντα και του Μπαταράι έγιναν κακές.[3] Ο Μπαταράι ήταν δυσαρεστημένος με την συγκέντρωση της εξουσίας από τον Πρατσάντα. Η ρήξη κορυφώθηκε με την εκδίωξη του Μπαταράι από το κόμμα με εντολή του Πρατσάντα, αν και αργότερα επανήλθε στους κόλπους του.[4] Αργότερα, οι δύο άνδρες συμφιλιώθηκαν σε ορισμένα ζητήματα.[5][6]

Το 2005 το κόμμα του δέχτηκε τελικά την πρόταση του Μπαταράι για αγώνα με σκοπό την κατάργηση της μοναρχίας, την οποία πρόταση είχε απορρίψει αρχικά.
Συμφωνία 12 σημείων

Στις 22 Νοεμβρίου 2005 ο Πρατσάντα και ο επτακομματικός συνασπισμός δημοσιοποίησαν μία "συμφωνία 12 σημείων" που εξέφραζε σημεία στα οποία συμφώνησε το κόμμα CPN(M) με τα υπόλοιπα κόμματα που είχαν πάρει μεγάλα ποσοστά στις εκλογές του 1999. Ανάμεσα στα άλλα, το εν λόγω έγγραφο καταλόγιζε την αναστολή της εξέλιξης στο Νεπάλ στην δικτατορική διακυβέρνηση του μονάρχη Γκιανέντρα. Επίσης, τόνιζε ότι οι Μαοϊστές είναι αφοσιωμένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον σεβασμό της ελευθεροτυπίας και του πολυκομματισμού, μην παραλείποντας να κάνουν και την αυτοκριτική τους και να υποσχεθούν να αποφύγουν λάθη του παρελθόντος.[7]
Κατάπαυση του πυρός και δημοκρατία

Κατά τον εμφύλιο πόλεμο του Νεπάλ κηρύχθηκαν πολλές εκεχειρίες.[8] Στις 26 Απριλίου 2006 ο Πρατσάντα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός, με διάρκεια 90 ημερών. Αυτό έγινε έπειτα από κύμα κινητοποιήσεων, με γενική απεργία στην πόλη Κατμαντού και αλλού, με αποτέλεσμα ο Βασιλιάς Γκιανέντρα να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να επαναφέρει το Κοινοβούλιο, που είχε διαλυθεί το Μάιο του 2002.

Σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση υπό τον επτακομματικό συνασπισμό και η εκεχειρία έτυχε της υποστήριξης τόσο του Κοινοβουλίου όσο και της νέας κυβέρνησης. Με βάση τη συμφωνία των 12 σημείων, άρχισαν συνομιλίες με τους αντάρτες και συμφωνήθηκε να συσταθεί Συντακτική Συνέλευση με σκοπό την θέσπιση νέου Συντάγματος και την κατάργηση ή μη της μοναρχίας.[9] Τελικά, η Μοναρχία καταργήθηκε και το Νεπάλ εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός Τζάλα Νατ Χανάλ παραιτήθηκε τον Αύγουστο προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και νέος Πρωθυπουργός εξελέγη στις 28 Αυγούστου 2011 ο Μπαμπουράμ Μπαταράι, με 340 επί συνόλου 574 ψήφων στο Κοινοβούλιο.[10] Η ορκωμοσία του Μπαταράι έγινε την επόμενη ημέρα.
Προσωπική ζωή

Ο Μπαταράι γεννήθηκε στο χωριό Μπέλμπας της επαρχίας Γκόρχα και κατάγεται από οικογένεια αγροτών. Έχει δύο αδερφές και έναν μικρότερο αδερφό.

Φοίτησε στο σχολείο του Λουίντελ και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αμρίτ του Κατμαντού και εξαιτίας των πολύ καλών του επιδόσεων, το υπόλοιπο μέρος των σπουδών του έγιναν με υποτροφία[11] . Την ίδια περίοδο ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και έγινε πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών του Νεπάλ.

Ο Μπαταράι συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικής του Δελχί, για πτυχίο Μάστερ, όπου γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του, Χισίλα Γιαμί[12].
Ο Δρ Μπαταράι μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία το 2011.


Εν συνεχεία απέκτησε διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Νεχρού στο Νέο Δελχί το 1986.[13] Η διδακτορική του διατριβή αργότερα δημοσιεύτηκε ως βιβλίο, με τίτλο "The Nature of Underdevelopment and Regional Structure of Nepal- A Marxist Analysis".

Στις 16 Μαΐου 2011 η ζωή του Μπαταράι απειλήθηκε από τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του.[14]. Το σχέδιο για δολοφονία του Μπαταράι επιβεβαιώθηκε αλλά λογοκρίθηκε στον Τύπο.


Εκδόσεις

Ο Μπαταράι έχει δημοσιεύσει μερικά έργα, εκτός από την διδακτορική του διατριβή The Nature of Underdevelopment and Regional structure of Nepal: A Marxist Analysis (Adroit Publishers, Delhi, 2003). Άλλα έργα του είναι Politico-Economic Rationale of People's War in Nepal (Utprerak Publications, Kathmandu, 1998), και Nepal! krantika adharharu (στα νεπαλέζικα) (Janadisha Publications, 2004). Επίσης, έχει δημοσιεύσει άρθρα του στον Τύπο όπως το "Let’s Give No Legitimacy to the Beneficiaries of the New Kot Massacre"[15] που γράφτηκε μετά την βασιλική σφαγή του 2001, όταν δολοφονήθηκε από τον γιο του ο Βασιλιάς Μπιρέντρα. Επίσης, επιμελήθηκε το επιτυχημένο μανιφέστο του κόμματός του για τις εκλογές του 2008.[16]

Μετά την παραίτησή του, το Μάρτιο του 2013 η θέση του Πρωθυπουργού παρέμεινε κενή ως τον Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο θα διεξαχθούν εκλογές για Συντακτική Συνέλευση.
Παραπομπές

Baburam Bhattarai, "40 Point Demand", South Asia Intelligence Review, 4-2-1996
"Maoists Demand Interim Constitution," Kathmandu Post, 28-4-2003
Singh Khadka, "Nepal's Maoist leadership divisions," BBC, 6-5-2005
Official expelled from Maoist party, TV New Zealand
Charles Haviland, "Meeting Nepal's Maoist leader", BBC, 16-6- 2005
Sanjay Upadhya, Nepal: Maoists hide More Than They Reveal", Scoop, 16-2-2005
Ανεπίσημη μετάφραση, "The 12-point agreement between the Maoists and the seven-party alliance as listed in statement by Pushpa Kamal Dahal on Tuesday," Nepal News, 25-11-2005
Kamala Sarup (ed.), "Maoists declare three-month long ceasefire," Peace Journalism/Nepal News, 3-9-2005
"Nepal Maoist rebels declare truce," BBC, 27-4-2006
Ελευθεροτυπία, Μαοϊστής ο νέος πρωθυπουργός του Νεπάλ, 28-8-2011.
The Tribune, Chandigarh, India -Main News
http://www.indianexpress.com/india-news/ie20011203/top1.html
eKantipur.com - Nepal's No.1 News Portal
Bhattarai received death threat from his own party members
Monthly Review June 2001 | Commentary
CFFN - Historic Documents - CA Manifestos - CPNM(Maoists) - 2008 March

Νεπαλέζοι

Νεπάλ, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License