- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Νεπάλ

Η Κατμαντού (νεπαλέζικα:काठमांडौ, Νεβάρι:येँ) είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ. Η πόλη βρίσκεται κτισμένη στην κοιλάδα της Κατμαντού και περιλαμβάνει άλλες δύο πόλεις, την Πατάν και την Μπακατούρ. Τα νεπαλέζικα είναι η κοινή διάλεκτος των κατοίκων της κοιλάδας ενώ τα νεβάρι είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη γλώσσα. Η πόλη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.400 μέτρων και κατοικείται από 700.000 ανθρώπους. Η Κατμαντού είναι η πιο ανεπτυγμένη πόλη του Νεπάλ.

Ιστορία

Η αρχαιότερη επιγραφή που έχει βρεθεί στην κοιλάδα της Κατμαντού χρονολογείται στο 185 μ.Χ., ενώ το αρχαιότερο κτίσμα της σεισμοπαθούς κοιλάδας έχει ηλικία περίπου 2.000 ετών. Οι τέσσερις βουδιστικοί ναοί στην πόλη της Πατάν, που λέγεται ότι κτίστηκαν από την πριγκίπισσα Χαμουράτι, μαρτυρούν την αρχαία παρουσία στην κοιλάδα. Η φυλή των Κιράτ είναι οι πρώτοι καταγεγραμένοι κάτοικοι της περιοχής και τα ερείπια του παλατιού τους βρίσκονται στην Πατάν. Η δυναστεία των Λίκαβι, η πρώτη καταγεγραμένη παρουσία των οποίων χρονολογείται στο 464 μ.Χ. ήταν οι επόμενοι κυρίαρχοι της κοιλάδας. Από το 12ο έως τον 17ο αιώνα στην κοιλάδα της Κατμαντού και στην γύρω περιοχή κυριάρχησε η δυναστεία των Μάλλα, ενώ ο ιδρυτής της δυναστείας των Σαχ, Prithvi Narayan Shah ήταν και ο δημιουργός του σημερινού Νεπάλ. Το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας νεπαλεζικής αρχιτεκτονικής που σώζεται σήμερα, είναι από την εποχή των Μάλλα.

Η πόλη της Κατμαντου πήρε το όνομά της από ένα ναό στην πλατεία Durbar, που ονομάστηκε Kaasthamandap. Στα σανσκριτικά Kaasth (काष्ठ) σημαίνει "ξύλο" και Mandap (मंडप/मण्डप) "καταφύγιο". Αυτός ο μοναδικός ναός, που έναι επίσης γνωστός ως Maru Sattal, κτίστηκε το 1569 από το βασιλιά Laxmi Narsingh Malla. Όλες οι επιφάνειες της παγόδας αυτής είναι κατασκευασμένες από ξύλο ενώ σύμφωνα με το μύθο η ξυλεία προέρχεται από ένα μόνο δέντρο.

Η Κατμαντού πολλές φορές καλείται και "Καντιπούρ", ενώ στη γλώσσα νεβάρι η ονομάζεται "Yne".
Σήμερα
Ο ινδουιστικός ναός Pashupatinath.
Ο Boudhanath, ένας από τους ιερότερους βουδιστικούς ναούς του Νεπάλ.

Η Κατμαντού σήμερα αποτελεί την έδρα της κυβέρνησης του Νεπάλ, των πρεσβειών, πολλών εταιριών και του παλατιού. Το παλαιό παλάτι της πλατείας Durbar, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται στο Basantapur, κοντά στην "Freak Street" , πόλος έλξης των χίπις κατά τη δεκαετία του 70. Το παλάτι του βασιλιά Shah βρίσκεται δίπλα στο Thamel, την κύρια τουριστική ζώνη της Κατμαντού. Το Thamel αποτελείται από δύο παράλληλους δρόμους στα δυτικά του παλατιου. Εκεί βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών. Το παλάτι είναι χτισμένο εκεί που οδηγεί η οδός Durbar Marg, ένας δρόμος με πολλά καταστήματα. Η ονομασία των δρόμων στην Κατμαντού είναι στη γλώσσα Νεβάρι.

Η παλαιά πόλη είναι γνωστή για τους πολλούς Βουδιστικούς και Ινδουιστικούς ναούς της, οι περισσότεροι από τους οποίους χτίστηκαν το 17o αιώνα. Πολλά από τα κτήρια στην περιοχή αυτή έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς και τη μόλυνση. Η κοιλάδα της Κατμαντού, με τις πόλεις της, τα ιερά και τους ναούς έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ώστε να προστατευτεί η αυθεντικότητα της περιοχής.

Η Κατμαντού άρχισε να γίνεται δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους δυτικούς τουρίστες από τη δεκαετία του 60, όταν το κίνημα των Χίπις άρχισε να αποκτά οπαδούς. Η περιοχή του Jho: Cheen έγινε πόλος έλξης επισκεπτών σε αναζήτηση ηρεμίας και Νιρβάνα.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Tribhuvan βρίσκεται σε απόσταση 25 χμ. από το κέντρο της πόλης και εξυπηρετεί τοπικές και διεθνείς πτήσεις.
Γεωγραφία

Η πόλη είναι χτισμένη στα βορειοδυτικά της κοιλάδας της Κατμαντού. Η κοιλάδα της Κατμαντού καλύπτει έκταση 350 km2 και βρίσκεται σε υψόμετρο 218 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Την πόλη διασχίζουν τα ποτάμια Bagmati, Bishnumati, Dhobikhola, και Tukucha.
Διοικητικές περιοχές
Ένας δρόμος της Κατμαντού.

Η μητροπολιτική περιοχή της Κατμαντού χωρίζεται σε 5 διοικητικούς τομείς ως εξής:[1]
Κεντρικός τομέας

Ο κεντρικός τομέας περιλαμβάνει τις περιφέρειες 1, 5, 11, 31, 32 και 33.
Ανατολικός τομέας

Ο ανατολικός τομέας περιλαμβάνει τις περιφέρειες 6, 7, 8, 9, 10, 34 και 35.
Βόρειος τομέας

Ο βόρειος τομέας περιλαμβάνει τις περιφέρειες 2, 3, 4, 16, 29.
Κέντρο της πόλης

Το κέντρο της πόλης περιλαμβάνει τις περιφέρειες 17, 18, 19, 24, 25, 26, 27, 28, 30, 12, 20, 21, 22 και 23. Πρόκειται για το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος της πόλης στο οποίο βρίσκονται τα περισσότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία.
Δυτικός τομέας

Ο δυτικός τομέας περιλαμβάνει τις περιφέρειες 13, 14 και 15.
Δημογραφικά

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 η μητροπολιτική περιοχή της Κατμαντού περιλαμβάνει 235.387 νοικοκυριά.[2] Οι αρχές εκτιμούν πως στην πόλη ζουν περίπου 1.081.845 κάτοικοι.[3] Οι κυριότερες εθνικές ομάδες είναι οι Νεβάροι, οι Βραχμάνοι και οι Kshetris. Οι κύριες γλώσσες είναι η Νεπαλεζική και η Νεβάρι. Οι κύριες θρησκείες ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός.
Διοίκηση

Η πόλη διοικήται από το μητροπολιτικό γραφείο στο Bagdarbar. Στην πόλη βρίσκονται τα κυβερνητικά κτήρια του Νεπάλ (το γραφείο του Πρωθυπουργού, το Ανώτατο Δικαστήριο και η Γερουσία). Τα περισσότερα υπουργεία βρίσκονται στα κτήρια του Singha Darbar, ενώ το Βασιλικό Παλάτι στο κεντρικό σημείο της πόλης, στην περιφέρεια 1.
Οικονομία

Στην Κατμαντού βρίσκεται η έδρα των περισσότερων τραπεζών, εταιριών, γραφείων και οργανισμών καθώς και το χρηματιστήριο του Νεπάλ. Η οικονομική δραστηριότητα επικεντρώνεται γύρω από την περιοχή της Νέας Οδού του Κατμαντού, του Ason, του Putalisadak και του Darbar Marg. Η Νέα Οδός θεωρείται ο χρηματοοικονομικός πυρήνας αφού εκεί στεγάζονται οι περισσότερες τράπεζες.

Οι κύριες τουριστικές περιοχές είναι η Freak Street και το Thamel.


Αδελφοποιημένες πόλεις

Γιουτζίν, ΗΠΑ
Ματσουμότο, Ιαπωνία
Σιάν, Κίνα
Γιανγκόν, Μιανμάρ
Μινσκ, Λευκορωσία
Πιόνγκ-Γιάνγκ, Βόρεια Κορέα
Νέο Δελχί, Ινδία

Σημειώσεις

Ward Profiles, Kathmandu Metropolitan City
«Census Nepal 2001». Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2007.

National Report 2001

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατμαντού στο Open Directory Project
Ψηφιακός χάρτης της Κατμαντού
Φωτογραφίες της Κατμαντού από το Flickr.com

Νεπάλ, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License