> Βαθύφωνη Βιόλα

ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Η Βαθύφωνη Βιόλα είναι ένα όργανο τεσσάρων χορδών, που βρίσκεται όσον αφορά την έκταση και τον ήχο μεταξύ της βιόλας και του βιολεντσέλο.

Το τονικό της ύψος και το ηχόχρωμα της είναι αυτό του Τενόρου, συμπληρώνοντας έτσι μελωδικά και αρμονικά μια πιο σταθερή ηχητική ισορροπία στο κουαρτέτο εγχόρδων, δηλαδή ολοκληρώνοντας και ανανεώνοντας την παραδοσιακή του μορφή. Είναι γνωστό, ότι όλες οι οικογένειες των οργανικών συνόλων βασίζονται στο φωνητικό τραγούδι, δηλαδή στη διαίρεσή του σε Σοπράνο, Κοντράλτο, Τενόρος και Μπάσσο, που αντιστοιχεί στη διαίρεση του τονικού σύμπαντος σε τέσσερις βασικές περιοχές, όπως είναι η ομάδα των ξύλινων οργάνων, των μεταλλικών κ.τ.λ. στην ορχήστρα.

Με την εισαγωγή της Βαθύφωνη Βιόλα στην οικογένεια των εγχόρδων επιτυγχάνεται η ανεξαρτησία και διαφορετικότητα τεσσάρων ηχοχρωμάτων και μια ακριβέστερη ηχητική ισορροπία, εξαιτίας των συνακόλουθων αρμονικών μεταξύ των δονούμενων σωμάτων, της μαθηματικής τους σχέσης και του μεγέθους που διατηρούν μεταξύ τους.

Φωνή Κουαρτέτο εγχόρδων (παραδοσιακό) Κουαρτέτο εγχόρδων (αναμορφωμένο)
Σοπράνο Πρώτο βιολί Βιολί
Κοντράλτο Δεύτερο βιολί Βιόλα
Τενόρος Βιόλα Βαθύφωνη Βιόλα
Μπάσσος Βιολοντσέλο Βιολοντσέλο

Έτσι όπως το Βιολοντσέλο είναι η χαμηλή οκτάβα της Βιόλας, η Viola Profonda είναι η χαμηλή οκτάβα του Βιολιού.


Τρόπος ερμηνείας: όπως και στο Βιολί, επάνω στον ώμο.


Κούρδισμα: Σολ, Ρε, Λα, μι` (ή σε: Φα, Ντο, Σολ, ρε`)


Πιθανές σημειογραφίες: Στο κλειδί του σολ (όπως και στο βιολί, αλλά ηχεί μια οκτάβα χαμηλά).

Στο κλειδί του Ντο της Κοντράλτο, αλλά ηχεί μια τέταρτη χαμηλά (δηλαδή ηχεί σε μεταφορά).

Στο κλειδί του Ντο του Τενόρου (χωρίς μεταφορά).
Ιστορία

Η Βαθύφωνη Βιόλα κατανοήθηκε, αναπτύχθηκε και ονομάστηκε από τον συνθέτη, διευθυντή και ερευνητή οργάνων Βολιβιανό Gerardo Yañez. Το πρωτότυπο της ευρεσιτεχνίας παρουσιάστηκε σε συναυλία με χαρακτήρα Παγκόσμιας Πρεμιέρας στην Εκκλησία του Αγίου Θωμά – Λειψία, [1] μέρος όπου για πολλά χρόνια ο Δάσκαλος Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ υπήρξε γενικός μουσικός διευθυντής. Τον Ιανουάριο του 2010 παρουσιάστηκε στη Φιλαρμονική Βερολίνου [2].
Παραπομπές

Παγκόσμια Πρεμιέρα στη Λειψία
«Παρουσίαση στο Βερολίνο, 2010». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2011.

Μουσική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News