Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Ναυτίλος, (USS Nautilus, SSN-571) αμερικανικό υποβρύχιο ήταν το πρώτο πλοίο που ναυπηγήθηκε στον κόσμο με κινητήρια δύναμη την ατομική ενέργεια, το πρώτο πυρηνοκίνητο πλοίο.

Η ναυπήγηση του σκάφους άρχισε το 1952 στα ναυπηγεία του Γκρότον της Πολιτείας Κοννέκτικατ των ΗΠΑ κάτω από μεγάλη μυστικότητα. Με δεδομένη την πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης του, (άγνωστη γι' αυτόν τον τύπο πλοίων) το υποβρύχιο αυτό ήταν το πρώτο που ταξίδεψε υποβρυχίως κάτω από τους πάγους της Αρκτικής και το Βόρειο Πόλο. Αποσύρθηκε από την υπηρεσία τον Μάρτιο του 1980 και το 1982 έγινε μουσείο για την υποβρυχιακή τεχνολογία.

Προωθείτο από έναν αντιδραστήρα πεπιεσμένου ύδατος S2W της Westinghouse Electric Corporation με ισχύ περίπου 15.000 shp, η οποία του προσέδιδε μέγιστη ταχύτητα 23 kts σε κατάδυση. Για περίπτωση ανάγκης διετίθεντο πετρελαιοκινητήρας και συσσωρευτές. Το εκτόπισμα του υποβρυχίου στην επιφάνεια ήταν 3.533 t και σε κατάδυση 4.092 t[1].

Ο οπλισμός του αποτελείτο από 6 τορπιλοσωλήνες των 21 in στην πλώρη με αναχορηγία 26 τορπιλών.
Παραπομπές

Στρατιωτική Ιστορία, Τεύχος 148 - Δεκέμβριος 2008, σελ.156

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License