ART

 

.

Το USS George H.W. Bush (CVN-77) είναι το δέκατο και τελευταίο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών. Ονομάστηκε για τον 41ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζορτζ Χ. Μπους, ο οποίος ήταν αεροπόρος του ναυτικού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το διακριτικό του σκάφους είναι Avenger, μετά το αεροσκάφος TBM Avenger που πέταξε ο τότε υπολοχαγός George H. W. Bush στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2003 στο Northrop Grumman, στο Newport News της Βιρτζίνια και ολοκληρώθηκε το 2009 με κόστος 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το λιμάνι καταγωγής της είναι ο Naval Station Norfolk της Βιρτζίνια.
Ονομασία
Ο George H. W. Bush σε ένα Grumman TBM Avenger κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου

Ο George H. W. Bush έγινε ένας από τους νεότερους πιλότους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ όταν έλαβε τα φτερά του Naval Aviator και την ναυτική του αποστολή στις 9 Ιουνίου 1943, τρεις ημέρες πριν κλείσει τα 19 του.[9] Πέταξε βομβαρδιστικά τορπιλών ανοιχτά του USS San Jacinto εν ενεργεία από τον Αύγουστο του 1943 έως τον Σεπτέμβριο του 1945 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής πάνω από τον Ειρηνικό, ιαπωνικά αντιαεροπορικά πυρά έπληξαν το αεροπλάνο του. Το υποβρύχιο USS Finback του Πολεμικού Ναυτικού τον έσωσε. Του απονεμήθηκε ο Διακεκριμένος Ιπτάμενος Σταυρός και τρία Μετάλλια Αεροπορίας για τη θαρραλέα υπηρεσία στο Θέατρο του Ειρηνικού.

USS George H.W. Ο Μπους είναι το δεύτερο αεροπλανοφόρο των Ηνωμένων Πολιτειών που πήρε το όνομά του από έναν αεροπόρο του ναυτικού (το Forrestal ήταν ο πρώτος) και το δεύτερο, μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν, που πήρε το όνομα ενός εν ζωή πρώην προέδρου (ο Ρόναλντ Ρίγκαν βαφτίστηκε το 2001 ενώ ο Ρίγκαν ήταν ακόμη εν ζωή ).

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License