ART

 

.

Η Τιτανική βροχή (Titan Rain) ήταν μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων σε συστήματα υπολογιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2003. ήταν γνωστό ότι ήταν σε εξέλιξη για τουλάχιστον τρία χρόνια.[1] Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στο Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.[2] Η δραστηριότητα πιστεύεται ότι σχετίζεται με μια προχωρημένη επίμονη απειλή που χρηματοδοτείται από το κράτος. Του δόθηκε η ονομασία Titan Rain από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι χάκερ του Titan Rain απέκτησαν πρόσβαση σε πολλά δίκτυα υπολογιστών εργολάβων άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία στοχεύονταν για τις ευαίσθητες πληροφορίες τους,[1] συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Lockheed Martin, στα Εθνικά Εργαστήρια Sandia, στο Redstone Arsenal και στη NASA.

Επιτιθέμενοι
Περισσότερες πληροφορίες: Cyberwarfare από την Κίνα

Οι επιθέσεις αναφέρεται ότι είναι αποτέλεσμα ενεργειών της Μονάδας 61398 του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.[3] Αυτοί οι χάκερ επιτέθηκαν τόσο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ (Defense Intelligence Agency) όσο και στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Υπουργείο Άμυνας). Το 2006, μια "οργανωμένη κινεζική ομάδα hacking" έκλεισε ένα τμήμα του συστήματος υπολογιστών της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.[4] Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε την ευθύνη.

Συνέπειες

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει την κινεζική κυβέρνηση για τις επιθέσεις του 2004. Ο Άλαν Πάλερ, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου SANS, δήλωσε ότι οι επιθέσεις προήλθαν από άτομα με «έντονη πειθαρχία» και ότι «καμία άλλη οργάνωση δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό αν δεν ήταν στρατιωτικοί». Τέτοια επιτήδευση έχει επισημάνει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό ως τους επιτιθέμενους.[5]

Η Τιτανική βροχή φέρεται να επιτέθηκε σε πολλαπλούς οργανισμούς, όπως η NASA και το FBI. Αν και δεν αναφέρθηκε κλοπή απόρρητων πληροφοριών, οι χάκερ μπόρεσαν να κλέψουν μη διαβαθμισμένες πληροφορίες (π.χ. πληροφορίες από έναν οικιακό υπολογιστή) που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών.[6]

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον, D.C.

Το Titan Rain έχει επίσης προκαλέσει δυσπιστία μεταξύ άλλων χωρών (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία) και την Κίνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε επίσημα ότι Κινέζοι χάκερ επιτέθηκαν στα κυβερνητικά του γραφεία. Η Τιτανική βροχή έχει κάνει τον υπόλοιπο κόσμο να είναι πιο προσεκτικός σε επιθέσεις όχι μόνο από την Κίνα αλλά και από άλλες χώρες.

Δείτε επίσης

Κυβερνοπόλεμος από την Κίνα
Κόκκινος Απόλλωνας
Moonlight Maze
Επιχείρηση Aurora
Shawn Carpenter
Στακκάτο

βιβλιογραφικές αναφορές

Bodmer, Sean; Kilger, Max; Carpenter, Gregory; Jones, Jade (24 Ιουλίου 2012). Αντίστροφη εξαπάτηση: Οργανωμένη Αντιεκμετάλλευση Απειλής στον Κυβερνοχώρο. Νέα Υόρκη: McGraw-Hill Osborne Media. ISBN 978-0071772495.
Thornburgh, Nathan (29-08-2005). «Η εισβολή των κινεζικών κυβερνοκατασκόπων (και ο άνθρωπος που προσπάθησε να τους σταματήσει)». Χρόνος.
"Σύνδεση των κουκκίδων σε συμβάντα που χρηματοδοτούνται από το κράτος - Titan Rain".
Norton-Taylor, Richard (5 Σεπτεμβρίου 2007). "Titan Rain - πώς Κινέζοι χάκερ στόχευσαν το Whitehall". Ο κηδεμόνας. Ανακτήθηκε 2018-05-10.
"Το μάθημα του Titan Rain: Αρθρώστε τους κινδύνους της κυβερνοεπίθεσης στην ανώτερη διοίκηση". Ειδήσεις Εσωτερικής Ασφάλειας. 14 Δεκεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε 2018-05-10.
«Οι 7 χειρότερες κυβερνοεπιθέσεις στην ιστορία (για τις οποίες γνωρίζουμε)». Dvice. 22 Σεπτεμβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Νοεμβρίου 2014.

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License