ART

 

.

To Sukhoi Su-35 BM (Ρωσ.: (БМ) Большая Модернизация που σημαίνει μεγάλος εκσυγχρονισμός) είναι μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων ρώσικης κατασκευής. Έχει σχεδιαστεί κυρίως για την επίτευξη εναέριας υπεροχής αλλά και στρατηγικών πληγμάτων. Το Su-35 κατασκευαστηκε από την αεροπορική βιομηχανία Sukhoi το 2008
Ιστορία

Το Su-35 αποτελεί το τελευταίο αεροσκάφος της οικογένειας των Flanker. Αποτελεί ίσως την καλύτερη και την πιο βελτιωμένη έκδοση του μαχητικού Su-27, αφού ουσιαστικά συνδυάζει την ευελιξία του τελευταίου και τα ηλεκτρονικά συστήματα, τους κινητήρες και τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στα μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς (PAK-FA) που είναι υπό σχεδίαση στη Ρωσία.
Το αεροσκάφος

Το Sukhoi-35 είναι σχεδιασμένο πάνω στη βάση που θα κατασκευαστεί το καινούριο αεροσκάφος 5ης γενιάς (Su-50/PAK-FA). Το Su-35 εξελίχθηκε (με βάση το Su-27SM/Su-35Mk2) τη δεκαετία του '90 με βάση λύσεις, οι οποίες εφαρμόζονται στην ανάπτυξη του μαχητικού πέμπτης γενιάς. Το αεροσκάφος είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να παρέχει πολύ υψηλές επιδόσεις, όπως: μέγιστη ευελιξία του αεροσκάφους και δυνατότητα εκτέλεσης ακραίων ελιγμών με γωνία προσβολής άνω των 90 μοιρών, υπερηχητική ταχύτητα χωρίς να επηρεάζεται η εμβέλεια, δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ αεροσκαφών (όπως δεδομένων στοχοποίησης και εντοπισμού στόχων), μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς οπλισμού, μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης σε χαμηλό ύψος, ειδική επικάλυψη σε ζωτικά μέρη της δομής για την ελαχιστοποίηση της υπογραφής ίχνους στα ραντάρ του αντιπάλου.
Βασικά Χαρακτηριστικά
Κινητήρες

Το προωστικό σύστημα αποτελείται από δυο (2) ισχυρούς αεριοστροβιλοκινητήρες διπλής ροής τύπου AL-41F1A, εφοδιασμένους με ακροφύσια κατευθυνόμενης ώσης σε όλους τους άξονες. Οι κινητήρες ελέγχονται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου πτήσης (FBW FADEC). Οι κινητήρες θεωρούνται εκδόσεις των εξελιγμένων κινητήρων AL-41 οι οποίοι προορίζονται για τα Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, με παλαιότερης γενιάς πυρήνα, πιθανότατα προερχόμενο από τον AL-31. Οι κινητήρες κωδικοποιούνται συχνά ως 117S και ουσιαστικά μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιδιαίτερα εξελιγμένες εκδόσεις των AL-31, καθώς οι AL-41 θα διαθέτουν έναν εντελώς καινούργιο πυρήνα. Το γεγονός ότι οι κινητήρες αυτοί αποδίδουν 14.5 τόνους ώσης έκαστος καθώς και ότι, χάρις στη χρήση εξελιγμένων συνθετικών υλικών και τιτανίου στο σκελετό του αεροσκάφους, το βάρος του αεροσκάφους έχει μειωθεί κατά 20%, προσδίδουν ανεπανάληπτο λόγο ώσης προς βάρους στο αεροσκάφος αυτό σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις των Su-27 και συνεπώς βελτιωμένες επιδόσεις. Το αεροσκάφος θα διαθέτει ικανότητα υπερηχητικής πτήσης χωρίς τη χρήση μετάκαυσης σε μεγάλο φάσμα αποστολών (αγγλ. supercruise), χωρίς όμως οι δυνατότητες του να συγκρίνονται άμεσα με εκείνες πολεμικών αεροσκαφών πέμπτης γενεάς των ΗΠΑ όπως το Raptor.
Θάλαμος Διακυβέρνησης

Ο θάλαμος διακυβέρνησης διαθέτει δύο μεγάλες έγχρωμες οθόνες υγρών κρυστάλλων των 19 ιντσών. Η διαχείρισή τους πραγματοποιείται μέσω δεικτών που ελέγχονται από το χειριστήριο, τη μανέτα και τα κουμπιά γύρω τους. Για την αποφυγή σφαλμάτων διατίθεται λογισμικό συγχώνευσης δεδομένων. Ο πιλότος φέρει επίσης σκοπευτικό επί κράνους (αγγλ.: (HMS) Helmet Mounted Sight). Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται ένα σύστημα για την καταγραφή της φυσικής κατάστασης του πιλότου.
Σύστημα ελέγχου του αεροσκάφους

Λειτουργίες αυτόματων διορθώσεων: trimming, σταθερότητας (αγγλ. stabilization), έλεγχος ακροφύσιων κινητήρα (αγγλ. nozzle control), απώλειας στήριξης (αγγλ. stalling}. Σύστημα HOTAS (αγγλ. Hands on Throttle and Stick).
Σύστημα καυσίμου

Με δύο πρόσθετες δεξαμενές καυσίμου φτάνει την ακτίνα δράσης των 3,600 χιλιομέτρων. Δυνατότητα ανεφοδιασμού εν πτήση (με χρήση του probe) και λειτουργία αεροσκάφους-δεξαμενόπολοιου (αγγλ. tanker).
Σύστημα ναυτιλίας και σύστημα σκόπευσης

Έχει συστήματα ραδιοναυτιλίας και αυτόνομο αδρανειακό και δορυφορικό σύστημα ναυτιλίας. Χρησιμοποιεί ψηφιακό σύστημα χαρτών και μεταδίδει ψηφιακά στοιχεία μέσω οπτικών ινών για υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία. Επίσης διαθέτει ατρακτίδιο σκόπευσης.
Σύστημα Επικοινωνίας

Έχει 2 ασύρματους UHF/VHF. Ανταλλάσσει δεδομένα με σύστημα τύπου Link-16. Διαθέτει επίσης δυνατότητα αυτόματης ανταλλαγής στοιχείων μέσω ράδιο καναλιών. Για μεγαλύτερη ασφάλεια διαθέτει και συστήματα κρυπτογράφησης στοιχείων και συνομιλιών από παρεμβολές και υποκλοπές.
Επιχειρησιακή διάρκεια ζωής

Αυξήθηκε η επιχειρησιακή ζωή σημαντικών κομματιών του αεροσκάφους. Ο κινητήρας έχει εξαιρετικά μεγάλη επιχειρησιακή ζωή για κινητήρα ρωσικής κατασκευής.Είναι επίσης ανώτερος από κάθε δυτικό αντίστοιχο του.
Ραντάρ

Διαθέτει κεραία ηλεκτρονικής σάρωσης(ΑESA). Παρέχει δυνατότητες ανίχνευσης και παρακολούθησης εναέριων στόχων, κινουμένων στόχων εδάφους και επιφανείας και δυνατότητα χαρτογράφησης, αυτόματο σύστημα εξομάλυνσης της πτήσης σε χαμηλό ύψος και προηγμένο σύστημα ελέγχου βολής και άφεσης οπλισμού.

Δυνατότητες του ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης:

Η ζώνη ιχνηλάτησης (γωνίες ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων) είναι 240 μοίρες σε πλάτος και 60 μοίρες σε ύψος.
Η ζώνη έρευνας και εγκλωβισμού στόχου (σε κλειστή αερομαχία με χρήση «HMS») είναι 120 μοίρες και 60 μοίρες σε ύψος.
Η ζώνη ιχνηλάτησης και εγκλωβισμού (σε κλειστή αερομαχία «Vertical») είναι 10 μοίρες σε πλάτος και 60 μοίρες σε ύψος.
Η ζώνη ιχνηλάτησης και εγκλωβισμού στόχου (σε κλειστή αερομαχία, «HUD») είναι 15 μοίρες σε πλάτος και 10 μοίρες σε ύψος.
Σε κατάσταση «αέρος-αέρος» μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα μέχρι και 30 στόχους και να εξαπολύσει ταυτόχρονη επίθεση σε 8 από αυτούς.
Σε κατάσταση «αέρος-εδάφους» μπορεί να παρακολουθήσει ταυτόχρονα μέχρι και 4 στόχους και να επιτεθεί σε 2 από αυτούς.
Η μέγιστη εμβέλεια σάρωσης είναι 300 χλμ. - 150 nm για αεροσκάφη μικρού μεγέθους (τύπου F-16) και 400 χλμ. - 200 nm για μεγάλου μεγέθους (τάνκερ και AWACS)
Η μέγιστη εμβέλεια εγκλωβισμού στόχου είναι 200 χλμ. - 100 nm για αεροσκάφη μικρού μεγέθους και 300 χλμ. - 150 nm για μεγάλου μεγέθους.

Για το ραντάρ αυτό αναφέρεται ότι έχει ικανότητα αποκάλυψης στόχων με RCS 0,01 τ.μ. σε απόσταση 90 χιλιομέτρων (το ηλεκτρομαγνητικό αυτό ίχνος θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε εκείνο πυραύλων cruise νέας γενιάς, ενώ πιθανολογείται ότι και τα αεροσκάφη F-35 εξαγωγικής έκδοσης θα έχουν αντίστοιχο ίχνος ραντάρ, σε αντίθεση με εκείνα που προορίζονται για την αμερικάνικη αεροπορία, των οποίων το ίχνος θεωρείται ότι θα είναι τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερο).
Ηλεκτροοπτικό σύστημα

Η εμβέλεια ανίχνευσης εναέριου στόχου είναι 50 χλμ.
Η εμβέλεια αποστασιομετρησης κινουμένων στόχων εδάφους είναι 30 χλμ.
Η εμβέλεια αποστασιομέτρησης εναέριων στόχων είναι 20 χλμ.
Μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα 4 εναέριους στόχους, ανιχνεύοντας την υπέρυθρη (ΙR) ακτινοβολία που εκπέμπει ο στόχος.
Μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα 2 στόχους εδάφους.
Ικανότητα ανίχνευσης ταυτόχρονα 2 στόχων αέρος και 1 εδάφους.

Σύστημα αυτοπροστασίας

Έχει υπερσύγχρονο 3ης γενιάς σύστημα εκτόξευσης θερμοβολίδων/παραπλανητικών φωτοβολίδων. Ο δέκτης προειδοποίησης και αναγνώρισης του παρέχει πληροφορίες διόπτευσης και τύπου της απειλής. Διαθέτει επίσης συστήματα προειδοποίησης ραντάρ, ακτινοβολίας, λέιζερ, εισερχόμενων πυραύλων και προηγμένα συστήματα παρεμβολών (Jammer). Το σύστημα αναφέρεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στοχοποίηση των πυραύλων αντιραντάρ. Για το σύστημα αυτοπροστασίας αναφέρεται ότι λειτουργεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα λειτουργίας: αυτοάμυνα, αμοιβαία προστασία και προστασία ομάδας.Το σύστημα αυτοπροστασίας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή δεδομένων στόχευσης σε ορισμένους τύπους πυραύλων που θα φέρει το αεροσκάφος, όπως οι πύραυλοι αντιραντάρ και πύραυλοι με σύστημα παθητικής καθοδήγησης.
Ηλεκτρομαγνητικό ίχνος

Για τη μείωση του ίχνους του σκάφους έχουν χρησιμοποιηθεί και υλικά που απορροφούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επιπλέον η καλύπτρα απέκτησε ειδικό επίχρισμα ώστε να μην μπορεί η ακτινοβολία ραντάρ να εισέλθει στο πιλοτήριο. Η μείωση του μεγέθους των κάθετων σταθερών, και τροποποιήσεις σε θυρίδες προσιτότητας και κεραίες συνέβαλαν στη μείωση του ίχνους. Θεωρείται ότι με αυτές τις βελτιώσεις το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος του Sukhoi είναι αντίστοιχο ενός F-16, γεγονός σημαντικό με δεδομένο το μέγεθός του. Το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος του Su-35BM εκτιμάται σε 2-4 m2, σημαντικά μικρότερο σε σχέση με προγενέστερα μοντέλα όπως το Su-30 MKI όπου φθάνει τα 20 m2, και κοντά στο ίχνος του EF2000, το οποίο αναφέρεται ότι περιορίζεται σε 1 m2.
Οπλισμός

Το αεροσκάφος διαθέτει 12 εξωτερικούς φορείς, 4 κάθε από κάθε φτερό και 4 κάτω από την άτρακτο.
Πυροβόλο

1 πυροβόλο GSh-301 30 mm
Βλήματα

Αέρος-αέρος: 5x R-37M (AA-X-13), 10x R-77 (AA-12), 6x R-73M2 (AA-11). Το αεροσκάφος θα μπορεί να φέρει τη νεώτερη έκδοση R-74 με βελτιωμένα ηλεκτρονικά και μεγαλύτερη αντοχή σε ηλεκτρονικά αντίμετρα.
Aέρος-εδάφους: 1x Kh-59MK, 6x Kh-29TE(L), 6x S-25LD,
Αέρος-επιφανείας: 5x Kh-35U, 6x Kh-31A
Αντι-ραντάρ: 5x Kh-58U5hE, 6x Kh-31P
Το αεροσκάφος μπορεί να φέρει και να εκτοξεύσει πυραύλους cruise με ακτίνα > 300 χιλιόμετρα.
To SU-35BM θα μπορεί να μεταφέρει τις νεώτερες εκδόσεις του R-77 με κινητήρες ramjet και μεγαλύτερη εμβέλεια. Επίσης θα μπορεί να μεταφέρει τον πύραυλο KS-172-1 μακράς ακτίνας δράσης της Novator, με αναφερόμενη εμβέλεια > 300 χλμ.

Βόμβες

Καθοδηγούμενες με λέιζερ (Laser Guided Bombs): 8x LGB-250, 8x KAB-500KR, 3x KAB-1500KR
Βόμβες ελεύθερης πτώσης (Dumb Bombs, μη καθοδηγούμενες): 10x FAB-500, 18x FAB-250

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License