ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Πόλεμος αντιπροσώπων (proxy war) είναι μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ δύο κρατών ή μη κρατικών παραγόντων, το ένα ή και οι δύο ενεργούν με υποκίνηση ή για λογαριασμό άλλων μερών που δεν εμπλέκονται άμεσα στις εχθροπραξίες. Για να θεωρηθεί μια σύγκρουση ως πόλεμος πληρεξουσίου, πρέπει να υπάρχει μια άμεση, μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ εξωτερικών παραγόντων και των εμπλεκόμενων εμπόλεμων. Η προαναφερθείσα σχέση συνήθως έχει τη μορφή χρηματοδότησης, στρατιωτικής εκπαίδευσης, όπλων ή άλλων μορφών υλικής βοήθειας που βοηθούν ένα εμπόλεμο μέρος στη διατήρηση της πολεμικής του προσπάθειας.

Μια σημαντική διαφορά στη συμβατική στρατιωτική δύναμη των εμπόλεμων μπορεί να παρακινήσει το ασθενέστερο μέρος να ξεκινήσει ή να συνεχίσει μια σύγκρουση μέσω συμμαχικών εθνών ή μη κρατικών παραγόντων. Μια τέτοια κατάσταση προέκυψε κατά τη διάρκεια της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης, η οποία συνεχίστηκε ως μια σειρά πολέμων με αντιπροσώπους μετά την αποφασιστική ήττα των αραβικών συνασπισμών απο το του Ισραήλ στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, τον πόλεμο των έξι ημερών και τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Τα μέλη του συνασπισμού, μετά την αποτυχία τους να επιτύχουν στρατιωτική κυριαρχία μέσω άμεσου συμβατικού πολέμου, έκτοτε κατέφυγαν στη χρηματοδότηση ένοπλων ανταρτών και παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως η Χεζμπολάχ, για να εμπλακούν σε παράτυπες μάχες κατά του Ισραήλ. Η σύγκρουση αντιπροσώπων Ιράν-Ισραήλ περιλαμβάνει απειλές και εχθρότητα από τους ηγέτες του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License