ART

 

.

Στη στρατιωτική στρατηγική, ένα προγεφύρωμα είναι η στρατηγικής σημασίας περιοχή του εδάφους γύρω από το άκρο μιας γέφυρας ή άλλου σημείου πιθανής διέλευσης πάνω από ένα υδάτινο σώμα το οποίο τη στιγμή της σύγκρουσης επιδιώκεται να υπερασπιστεί ή να καταληφθεί από τις εμπόλεμες δυνάμεις.

Τα προγεφυρώματα υπάρχουν συνήθως για λίγες μόνο ημέρες, οι δυνάμεις εισβολής είτε υποχωρούν προς τα πίσω είτε επεκτείνουν το προγεφύρωμα για να δημιουργήσουν μια ασφαλή αμυντική περιοχή , πριν ξεσπάσουν σε εχθρικό έδαφος, όπως όταν οι Η.Π.Α. Η 9η Τεθωρακισμένη Μεραρχία κατέλαβε τη γέφυρα Ludendorff στο Remagen το 1945 κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα προγεφύρωμα μπορεί να υπάρχει για μήνες.

Ετυμολογία
Ένα διάγραμμα των πρώην οχυρώσεων του Huningue. Χτίστηκε από τον Vauban (1679–1681) με γέφυρα και προγεφύρωμα κατά μήκος του Ρήνου. Κατεδαφίστηκε σύμφωνα με τους όρους του άρθρου ΙΙΙ της Συνθήκης των Παρισίων (1815).

Το Bridgehead (γαλλικά tête de pont) είναι ένας στρατιωτικός όρος του Μεσαίωνα, ο οποίος πριν από την εφεύρεση των κανονιών σήμαινε τη στρατιωτική οχύρωση που προστατεύει το άκρο μιας γέφυρας. Όπως πολλοί παλαιότεροι όροι, η σημασία της λέξης άλλαηε με το πέρασμα του χρόνου, και έγινε χρήση για κάτι που δεν είναι ακριβώς με την αρχική της χρήση.

Με την εισαγωγή των κανονιών, ο όρος μετατράπηκε σε έναν γενικευμένο όρο για οχυρώσεις πεδίου που βρίσκονται σε κάποια απόσταση πέρα ​​από τα άκρα της γέφυρας που τοποθετήθηκαν για να προστατεύσουν τόσο τη γέφυρα όσο και τυχόν στρατεύματα που την περνούσαν στην απομακρυσμένη όχθη, έτσι έγινε σε εκείνη την εποχή όρος που χρησιμοποιείται όταν αναφέρεται τόσο στις οχυρώσεις όσο και στο μικρό κατάλυμα στην όχθη που ήταν πιο κοντά στον εχθρό. Καθώς η διαδικασία μετακίνησης ενός στρατού πάνω από γέφυρες είναι αργή και περίπλοκη, είναι συνήθως απαραίτητο να εξασφαλιστεί από εχθρική διακοπή και τα έργα που αποτελούν το κεφάλι της γέφυρας πρέπει επομένως να είναι αρκετά προηγμένα ώστε να κρατούν το εχθρικό πυροβολικό εκτός εμβέλειας των γεφυρών — ως εκ τούτου, καθώς το πυροβολικό μεγάλωνε σε ισχύ, τόσο και το μέγεθος των καταλυμάτων . Επιπλέον, απαιτείται χώρος για να σχηματιστούν τα στρατεύματα στην πιο μακρινή όχθη.

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License