ART

 

.

Ο οικονομικός πόλεμος είναι μια οικονομική στρατηγική που χρησιμοποιείται από εμπόλεμες χώρες με στόχο την αποδυνάμωση της οικονομίας άλλων κρατών. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τη χρήση οικονομικών αποκλεισμών.[1] Η καταστροφή των καλλιεργειών του εχθρού είναι μια κλασική μέθοδος, που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ο οικονομικός πόλεμος μπορεί να αντικατοπτρίζει την οικονομική πολιτική που ακολουθείται ως μέρος ανοιχτών ή κρυφών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο, επιχειρήσεων πληροφοριών[2] κατά τη διάρκεια ή πριν από έναν πόλεμο. Ο οικονομικός πόλεμος στοχεύει στη σύλληψη ή με άλλο τρόπο τον έλεγχο της παροχής κρίσιμων οικονομικών πόρων, ώστε οι φιλικές στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες να μπορούν να τους χρησιμοποιούν και οι εχθρικές δυνάμεις όχι.

Η έννοια του οικονομικού πολέμου είναι περισσότερο εφαρμόσιμη στον ολοκληρωτικό πόλεμο, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τις ένοπλες δυνάμεις των εχθρικών χωρών, αλλά και τις κινητοποιημένες πολεμικές οικονομίες. Σε μια τέτοια κατάσταση, η ζημιά στην οικονομία ενός εχθρού είναι ζημιά στην ικανότητα αυτού του εχθρού να πολεμήσει έναν πόλεμο. Οι πολιτικές για την καμένη γη μπορεί να αρνηθούν πόρους σε έναν εισβολέα εχθρό.

Οι πολιτικές και τα μέτρα στον οικονομικό πόλεμο μπορεί να περιλαμβάνουν αποκλεισμό, μαύρη λίστα, αποκλειστικές αγορές, ανταμοιβές και τη σύλληψη ή τον έλεγχο εχθρικών περιουσιακών στοιχείων ή γραμμών εφοδιασμού.[3] Άλλες πολιτικές, όπως οι δασμολογικές διακρίσεις, οι κυρώσεις, η αναστολή της βοήθειας, η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων κεφαλαίου, η απαγόρευση των επενδύσεων και άλλων ροών κεφαλαίων και η απαλλοτρίωση,[4] ακόμη και χωρίς ένοπλο στρατιωτικό πόλεμο, μπορούν να αναφέρονται ως οικονομικός πόλεμος.

Σταυροφορίες

Στο Βιβλίο του για την Ανάκτηση των Αγίων Τόπων, ο Φιέντιος της Πάντοβας παρέχει συνταγές για οικονομικό πόλεμο που θα διεξαχθεί εναντίον του σουλτανάτου των Μαμελούκων της Αιγύπτου για την προώθηση των Σταυροφοριών. Οραματίζεται έναν στόλο 40–50 γαλέρων για να επιβάλει αποκλεισμό στο εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου. Θεωρεί ότι αυτό το εμπόριο βοηθά την Αίγυπτο με δύο τρόπους: από την Ευρώπη προμηθεύεται πολεμικό υλικό (σίδηρος, κασσίτερος, ξυλεία, πετρέλαιο) και από την Ασία εισφορές για αγαθά που μεταφέρονται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας για εμπόριο στην Ευρώπη. Εάν αυτό το εμπόριο μπαχαρικών εκτραπεί από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μογγολική Περσία, η Αίγυπτος θα στερούνταν τελωνειακούς δασμούς και θα έχανε επίσης τις εξαγωγικές αγορές λόγω της μείωσης της ναυτιλίας. Αυτό μπορεί επίσης να την καταστήσει ανίκανη να αντέξει οικονομικά περισσότερους στρατιώτες σκλάβους που εισάγονται από τη Μαύρη Θάλασσα.[5]

Ψυχρός πόλεμος

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης της Μαλαισίας (1948-1960), ο βρετανικός στρατός ανέπτυξε ζιζανιοκτόνα και αποφυλλωτικά στην ύπαιθρο της Μαλαισίας (συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών) προκειμένου να στερήσει από τους αντάρτες του Μαλαισιανού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (MNLA) την κάλυψη, πιθανές πηγές τροφής και να τους διώξει έξω από τη ζούγκλα. Τα ζιζανιοκτόνα και τα αποφυλλωτικά που αναπτύχθηκαν από τους Βρετανούς περιείχαν Trioxone, ένα συστατικό το οποίο αποτελούσε επίσης μέρος της χημικής σύνθεσης του ζιζανιοκτόνου Agent Orange που χρησιμοποιούν οι Η.Π.Α. στρατιωτικό κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η ανάπτυξη ζιζανιοκτόνων και αποφυλλωτικών εξυπηρετούσε τον διπλό σκοπό της αραίωσης των μονοπατιών της ζούγκλας για την αποφυγή ενέδρων και την καταστροφή των καλλιεργειών σε περιοχές όπου το MNLA δραστηριοποιήθηκε για να τους στερήσει πιθανές πηγές τροφής. Ζιζανιοκτόνα και αποφυλλωτικά ψεκάστηκαν επίσης από αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF).[25]

Το 1973-1974, τα αραβικά έθνη επέβαλαν εμπάργκο πετρελαίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Νότιας Αφρικής, της Ιαπωνίας και άλλων βιομηχανικών χωρών που υποστήριξαν το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του Οκτωβρίου 1973. Τα αποτελέσματα περιελάμβαναν την πετρελαϊκή κρίση του 1973 και απότομη αύξηση των τιμών[35], αλλά όχι τέλος στη στήριξη του Ισραήλ.

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License