ART

 

.

Το Messerschmitt Bf 110 Ζerstörer ήταν δικινητήριο βαρύ καταδιωκτικό («zerstörer» : «καταστροφέας»), που υπηρέτησε στη Γερμανική Πολεμική Αεροπορία (Luftwaffe) κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πορεία ο ρόλος του άλλαξε σε μαχητικό (καταδιωκτικό-βομβαρδιστικό:«JagdBomber» ή «Jabo»), , καθώς δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα βρετανικά καταδιωκτικά Spitfire και Hurricane, και έγινε ο βασικός τύπος νυκτερινού καταδιωκτικού της Luftwaffe[2].
Σχεδίαση και ανάπτυξη

Στα 1934, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν παράλληλα την έρευνα και ανάπτυξη ενός στρατηγικού μαχητικού. Στη Γερμανία, ο ίδιος ο Hermann Göring πίεσε το Υπουργείο Αεροπορίας του Ράιχ (RLM) να προκηρύξει διαγωνισμό για ένα νέο μαχητικό πολλαπλών αποστολών, το «Kampfzerstörer» (πολεμικός καταστροφέας). Συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές απαιτούσαν ένα δικινητήριο, τριθέσιο, ολομεταλλικό μονοπλάνο, οπλισμένο με πυροβόλα και με μια αποθήκη βομβών. Μόνον τρεις εταιρίες, από τις επτά αρχικές ενδιαφερόμενες συμμετείχαν τελικά στο διαγωνισμό. Αυτές ήταν, η Bayerische Flugzeugwerke (μετέπειτα Messerschmitt), η Focke-Wulf και η Henschel. Καθώς η Bayerische Flugzeugwerke αρχικά αγνοούσε τις προδιαγραφές του RLM, μόνον οι Focke-Wulf και Henschel πήραν επιχορήγηση για να κατασκευάσουν τα σχετικά πρωτότυπα των αεροσκαφών τους. Από τύχη (και πίεση από τον Ernst Udet) το RLM αναθεώρησε τις ιδέες του σχετικά με το «Kampfzerstörer» και άρχισε να εστιάζει στο πρόγραμμα του «Zerstörer» (Καταστροφέα). Λόγω των αλλαγών που επήλθαν στις προδιαγραφές, η πρόταση της Bayerische Flugzeugwerke ταίριαζε τώρα καλύτερα στις απαιτήσεις του διαγωνισμού.

Στις 12 Μαΐου 1936, το Bf 110 έκανε την παρθενική του πτήση. Όπως είχαν διαπιστώσει και άλλα μεσοπολεμικά αεροσκάφη, η τεχνολογία κινητήρων της εποχής δεν μπορούσε ακόμα να φτάσει σε αποδεκτά επίπεδα αξιοπιστίας. Όμως, ακόμη και με τους ασταθείς κινητήρες της σειράς DB 600, το RLM βρήκε το Bf 110, ίσως λιγότερο ευέλικτο από το επιθυμητό, αλλά αρκετά ταχύτερο από όσο όριζαν οι αρχικές προδιαγραφές και μάλιστα πιο γρήγορο από το κύριο καταδιωκτικό της Γερμανίας την εποχή εκείνη, το Bf 109 B-1. Έτσι, παραγγέλθηκαν 4 αεροσκάφη προ-παραγωγής Α-0. Το πρώτο από αυτά παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 1937. Στις δοκιμές που ακολούθησαν, τα ανταγωνιστικά Focke-Wulf Fw 187 και Henschel Hs 124 απορρίφθηκαν και δόθηκε εντολή έναρξης μαζικής παραγωγής του Bf 110.

Η αρχική παραγωγή του 110 συνάντησε αρκετά προβλήματα με τις παραδόσεις των κινητήρων DB 600, που ανάγκασαν προσωρινά τη Bf να εγκαταστήσει αντί αυτών τους Junkers Jumo 210B, που όντας πολύ χαμηλότερης ισχύος, έδιναν στα αεροσκάφη μια τελική ταχύτητα μόλις 430 km/h. Ο οπλισμός του Α-0 επίσης περιορίστηκε σε 4 πολυβόλα MG 17 στο ρύγχος.

Το καλοκαίρι του 1937 λοιπόν, ξεκίνησε η παραγωγή του Bf 110, παρά την έλλειψη των προβλεπόμενων κινητήρων. Το πρόβλημα όμως με τους DB 600 παρέμεινε και ο νέος Jumo 210G (που τουλάχιστον απέδιδε 700 hp αντί των 610hp του 210B) ήταν η μόνη εναλλακτική λύση για τη συνέχιση της παραγωγής. Τρεις διαφορετικές εκδόσεις του Bf 110B παρήχθησαν, το Β-1, με 4 πολυβόλα και 2 πυροβόλα MG FF των 20 mm, το αναγνωριστικό Β-2, που αντικατέστησε τα πυροβόλα του με φωτογραφική μηχανή και το εκπαιδευτικό Β-3, που αντί για πυροβόλα είχε επιπλέον ασύρματο. Μόνο 45 Bf 110B κατασκευάστηκαν πριν τερματιστεί η παραγωγή του Jumo 210G. Χαρακτηριστικότερο γνώρισμα των 110 Α και Β ήταν τα τεράστια στόμια των ψυγείων που βρίσκονταν κάτω από τους αεροκινητήρες.

Κατά τους τελευταίους μήνες του 1938 άρχισε επιτέλους η διάθεση του DB 601 B-1. Με τον νέο κινητήρα, η σχεδιαστική ομάδα αντικατέστησε τα ογκώδη ψυγεία με μικρότερα που εγκατέστησε κάτω από τις πτέρυγες, εκατέρωθεν των κινητήρων. Ο DB 601 αύξησε τη μέγιστη ταχύτητα του Bf 110 στα αξιοσέβαστα 540 km/h και την ακτίνα δράσης στα 1.100 km περίπου.
Επιχειρησιακή χρήση
Messerschmitt bf 110.svg

Εμφανίστηκαν συνολικά επτά παραλλαγές του Bf 110C. Ο τύπος αυτός ήταν ο πρώτος που είχε ευρεία πολεμική χρήση και γνώρισε αρκετή επιτυχία στις εκστρατείες της Πολωνίας και της Γαλλίας.

Το Bf 110 «Zerstörerwaffe» (καταστροφικό όπλο) είδε άφθονη δράση κατά την εισβολή στη Δανία και τη Νορβηγία. Δύο «Zerstörergeschwader» (Μοίρες Καταστροφέων), η 1η και η 76η, συμμετείχαν με 64 αεροσκάφη. Στις 9 Απριλίου, στη Δανία, κατέστρεψαν 25 στρατιωτικά αεροσκάφη επί του εδάφους. Ένα δανικό Fokker D.XXI κατάφερε να απογειωθεί, αλλά αμέσως καταρρίφθηκε κι αυτό.

Στη Νορβηγία, τα Bf 110 συνέβαλαν στην κατάληψη του αεροδρομίου του Όσλο, συνοδεύοντας μεταγωγικά Junkers Ju 52 στα οποία επέβαιναν αλεξιπτωτιστές. Οι Γερμανοί δέχτηκαν επίθεση από πολλά Gloster Gladiators και στη μάχη που ακολούθησε έπεσαν δύο αεροσκάφη από κάθε πλευρά.

Οι πιλότοι των Messerchmitt δεν γνώριζαν πως τα προηγούμενα κύματα μεταγωγικών είχαν υποχωρήσει και πως το αεροδρόμιο δεν είχε ακόμη τεθεί υπό Γερμανικό έλεγχο. Προσπαθώντας να προσγειωθούν, πολλά μεταγωγικά καταστράφηκαν. Τα εναπομείναντα Bf 110 βομβάρδισαν το αεροδρόμιο και βοήθησαν τα επίγεια τμήματα να το καταλάβουν. Η αεροπορική υποστήριξη που προσέφεραν οι Καταστροφείς ήταν αποφασιστικής σημασίας και στις επερχόμενες εκστρατείες επρόκειτο να φανούν πολύ χρήσιμα στο ρόλο του μαχητικού-βομβαρδιστικού. Κατά τη διάρκεια αυτών των αερομαχιών ένας μελλοντικός άσσος της Luftwaffe, ο Helmut Lent, σημείωσε την 5η και 6η νίκη του με Bf 110 εναντίον των Νορβηγών.

Η εμπειρία από τη Νορβηγική εκστρατεία έδειξε πως θα έπρεπε να αυξηθεί η ακτίνα δράσης του αεροσκάφους κι έτσι δημιουργήθηκε το Bf 110D «Langstrecken Zerstörer» (καταστροφέας μεγάλης εμβέλειας). Μια ποικιλία εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου των 1.050 lit, που εγκαθίσταντο κάτω από την κοιλιά της ατράκτου οδήγησε σε τέσσερις διαφορετικές πειραματικές εκδόσεις του Bf 110D. Ο τύπος δεξαμενής Dackelbauch, λόγω του ψυχρού κλίματος και της περιορισμένης γνώσης σχετικά με την εξάτμιση του καυσίμου, κάποιες φορές εκρήγνυτο, προκαλώντας ανεξήγητες απώλειες κατά τις περιπολίες στη Βόρειο Θάλασσα. Ως αποτέλεσμα, τα πληρώματα αντιπάθησαν αυτό τον τύπο. Οι δεξαμενές επηρέασαν και το χειρισμό του αεροσκάφους. Το Bf 110 δεν ήταν πλέον τόσο ευέλικτο όσο πριν και το επιπρόσθετο βάρος μείωσε σημαντικά τις πολεμικές του αρετές.

Ευτυχώς για το Zerstörerwaffe, οι αντίπαλοί του στη Νορβηγία ήταν κυρίως βομβαρδιστικά και έτσι άφησε καλές εντυπώσεις. Στις 13 Ιουνίου 1940, οκτώ βρετανικά βομβαρδιστικά καθέτου εφορμήσεως Skua καταρρίφθηκαν σε οκτώ λεπτά. Οι συνολικές απώλειες στην εκστρατεία αυτή ήταν μόλις 20 αεροσκάφη.

Η εκστρατεία που ακολούθησε στη Δύση το 1940 απέδειξε πως το Bf 110 ήταν ευάλωτο σε εχθρικούς ουρανούς. Απέδωσε καλά ενάντια στις αεροπορίες του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γαλλίας, με σχετικά ελαφρές απώλειες, αλλά όταν βρέθηκε αντιμέτωπο με ικανούς αριθμούς από Hurricanes και Spitfires αποδείχθηκε ξεπερασμένο. Το Zerstörerwaffe έχασε 60 αεροσκάφη στη Δυτική Εκστρατεία.
Η Μάχη της Αγγλίας

Η Μάχη της Αγγλίας αποκάλυψε τις θανάσιμες αδυναμίες του Bf 110 ως ημερήσιου καταδιωκτικού εναντίων μονοκινητήριων αεροσκαφών. Ακόμη και με τον οπίσθιο πολυβολητή δεν μπορούσε να τα ανταγωνιστεί. Το μέγεθος και το βάρος του σήμαιναν αυξημένο φορτίο πτέρυγας, κάτι που περιόριζε δραματικά την ευελιξία του. Ακόμα, αν και διέθετε μέγιστη ταχύτητα κατά πολύ ανώτερη από τα σύγχρονά του Hawker Hurricane της Βρετανικής RAF, δεν τη συνδύαζε με αξιόλογη επιτάχυνση, γεγονός που του αφαιρούσε το πλεονέκτημα. Ωστόσο, την περίοδο εκείνη ήταν μοναδικό στο ρόλο του καταδιωκτικού συνοδείας μεγάλων αποστάσεων, καθώς δεν υπέφερε από την περιορισμένη ακτίνα δράσης του Bf 109E. Επιχειρούσε ως συνοδευτικό βομβαρδιστικών, εφαρμόζοντας την τακτική της εφόδου από ψηλά εναντίον των αντιπάλων και βάλλοντας από μακριά μια μεγάλη ριπή με τον πανίσχυρο εμπρόσθιο οπλισμό του, για να απομακρυνθεί κατόπιν ολοταχώς από τα πιο ευέλικτα καταδιωκτικά του εχθρού. Σύμφωνα με κάποιους συγγραφείς, 278 Μe 110 συμμετείχαν στη Μάχη της Αγγλίας, 227 κατά άλλους[3]

Σε ένα παράξενο επεισόδιο στο τέλος της Μάχης της Αγγλίας, στις 10 Μαΐου 1941, ο Ρούντολφ Ες, το δεξί χέρι του Χίτλερ και ανώτατο μέλος του Ναζιστικού κόμματος, πετώντας από τη Γερμανία, με ένα Bf 110, και προσγειώθηκε στη Σκωτία, σε μια προσπάθεια, όπως ο ίδιος ισχυρίσθηκε, να κλείσει συνθήκη ειρήνης μεταξύ Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας.
Μετέπειτα εξελίξεις

Μετά τη Μάχη της Αγγλίας, οι μονάδες των Bf 110 μεταφέρθηκαν κυρίως στα μέτωπα της Ρωσίας και της Μεσογείου. Η προτεραιότητα της παραγωγής του αεροσκάφους έπεσε κατά το 1941, λόγω της σχεδιαζόμενης αντικατάστασής του από το Me 210. Κατά την περίοδο αυτή, αναπτύχθηκαν δύο εκδόσεις του Bf 110, οι τύποι Ε και F. Το Ε σχεδιάστηκε σαν μαχητικό βομβαρδιστικό («Zerstörer Jabo»), ικανό να μεταφέρει 4 υποδοχές ETC-50 κάτω από τις πτέρυγες μαζί με την κεντρική υποδοχή βόμβας κάτω από την άτρακτο. Το πρώτο της σειράς, το Bf 110 E-1 διέθετε τον αρχικό κινητήρα, μα άλλαξε με τον DB 601P, όταν ο τελευταίος έγινε διαθέσιμος σε ικανούς αριθμούς. Ο τύπος Ε είχε ακόμη αυξημένη θωράκιση και ενισχυμένη άτρακτο, για να αντέχει το επιπρόσθετο βάρος. Οι περισσότεροι πιλότοι των Bf 110E θεωρούσαν το αεροσκάφος τους αργό και δυσκίνητο.

Το Bf 110F διέθετε το νέο κινητήρα DB 601F, που ανεπτυσσε ισχύ 1.350 hp (σχεδόν διπλάσιους από τον αρχικό κινητήρα Jumo), κάτι που επέτρεψε τη βελτίωση του θώρακα, την ενίσχυση της κατασκευής και γενικά την αύξηση του βάρους, χωρίς μείωση των επιδόσεων. Τρεις παραλλαγές του τύπου F εμφανίστηκαν. Οι πιλότοι γενικά θεωρούσαν πως το Bf 110F ήταν η καλύτερη έκδοση του αεροσκάφους, με μεγάλη ευελιξία και σε κάποια ζητήματα πιο απαλό στο χειρισμό πτήσης από το αντίστοιχο Bf 109 της εποχής, αν και όχι τόσο γρήγορο.

Αν και το Me 210 μπήκε σε υπηρεσία στα μέσα του ’41, τελικά αποσύρθηκε για περαιτέρω ανάπτυξη. Δεν υπήρχαν κατάλληλα αεροσκάφη για να αντικαταστήσουν το Bf 110 και έτσι αυτό συνέχισε να πολεμά μέχρι το τέλος του πολέμου. Όταν διαπιστώθηκε η αποτυχία του Me 210, αναπτύχθηκε το σχέδιο του Bf 110G. Ουδέποτε υπήρξε Bf 110 G-1, καθώς το Bf 110 G-2 έγινε η βάση για την ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους. Εφοδιασμένος με κινητήρες DB 605B που παρήγαγαν μέχρι και 1.475 hp σε έκτακτες περιπτώσεις, ο τύπος αυτός υπέστη και κάποιες τροποποιήσεις που βελτίωσαν την αεροδυναμική του καθώς και τον εμπρόσθιο οπλισμό του. Το Bf 110G έφερε έναν αριθμό από «Rüstsätze» (προσθαφαιρούμενα εξωτερικά πυροβόλα κάτω από τις πτέρυγες), κάτι που καθιστούσε το G, την πιο ευπροσάρμοστη έκδοση του Bf 110. Αυτό τον πανίσχυρο οπλισμό, τον συνδύαζε με εξαιρετική σφαιρική ορατότητα, ενώ και μέχρι την εμφάνιση του He 219 θεωρούνταν το καλύτερο νυκτερινό μαχητικό της Γερμανίας.

Το Bf 110 τελικά αποσύρθηκε από τον ρόλο του μαχητικού ημέρας, αλλά γνώρισε την πραγματική του δόξα ως νυκτερινό καταδιωκτικό, όταν η ακτίνα δράσης του, η ισχύς πυρός του και η δυνατότητα μεταφοράς συσκευών ραντάρ το κατέστησαν ανεκτίμητο στο ρόλο αυτό μέχρι και το τέλος του πολέμου.

Χρησιμοποιήθηκε ακόμη για αναχαίτιση βομβαρδιστικών, όπου η ισχύς πυρός του ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη (μια εύστοχη ριπή των όπλων του μπορούσε να καταρρίψει οποιοδήποτε συμμαχικό βομβαρδιστικό σε δευτερόλεπτα), καθώς και για προσβολή στόχων εδάφους (ξεκινώντας με τον τύπο C-4/B). Αργότερα, κατασκευάστηκαν και εξειδικευμένες εκδόσεις προσβολής εδάφους, που σημείωσαν αρκετή επιτυχία. Το Bf 110 υπηρέτησε εντατικά τη Luftwaffe σε πολλούς ρόλους, αν και δεν τα πήγε καλά στον αρχικό προορισμό του ως βαρέος καταδιωκτικού. Κατασκευάστηκαν συνολικά 5.752 αεροσκάφη όλων των παραλλαγών[1].
Οπλισμός

Το κύριο προσόν του Bf 110 ήταν πως μπορούσε να φέρει ασυνήθιστα βαρύ οπλισμό. Οι πρώτες εκδόσεις είχαν 4 πολυβόλα MG 17 στο άνω μέρος του ρύγχους και 2 πυροβόλα MG FF/M εγκατεστημένα στο κάτω μέρος. Αργότερα, αντικατέστησαν τα MG FF/M με τα ισχυρότερα MK 108 των 20 mm και πολλά αεροσκάφη της σειράς G, κυρίως εκείνα που αφιερώθηκαν στην αναχαίτιση βομβαρδιστικών, είχαν δύο πυροβόλα MK 108 των 30 mm στη θέση των πολυβόλων. Ο αμυντικός οπλισμός του αποτελούνταν από ένα μονό, κινητό πολυβόλο MG 15. Αργότερα (από τα τελευταία δείγματα της σειράς F και μετά), εγκαταστάθηκε ένα πολυβόλο MG 81 των 7,92 mm, ανώτερης συχνότητας πυρός. Πολλά νυκτερινά μαχητικά της σειράς G εξοπλίστηκαν με το οπλικό σύστημα «Schräge Musik», που επέτρεπε την κατάρριψη εχθρικών βομβαρδιστικών ενώ το αεροσκάφος περνούσε κάτω από τον στόχο του. Τα πυροβόλα του συστήματος αυτού μπορούσαν να είναι MG FF/M, MG 151/20 ή και MK 108, εγκατεστημένα στο πίσω μέρος του πιλοτηρίου και στραμμένα με γωνία προς τα επάνω. Το Bf 110G-2/R1 ήταν επίσης ικανό να δεχθεί πυροβόλα BK 37 των 37 mm.

Τα μαχητικά-βομβαρδιστικά μπορούσαν να φέρουν φορτίο μέχρι και 1.000 kg βομβών, ανάλογα με τον τύπο.
Εκδόσεις
Ένα Bf-110 G-4, νυκτερινό μαχητικό, στο Μουσείο της RAF στο Λονδίνο
το ίδιο Bf-110 , πλάγια όψη
Bf 110 A

Πρωτότυπα με δύο κινητήρες Jumo 210.

Bf 110 A-0
Τα 4 πρώτα αεροσκάφη προ-παραγωγής.

Bf 110 B

Μικρή παραγωγή με κινητήρες Jumo 210.

Bf 110 B-0
Αεροσκάφη προ-παραγωγής.
Bf 110 B-1
Zerstörer, 4 πολυβόλα MG 17 των 7,92 mm και 2 πυροβόλα MG FF των 20 mm.
Bf 110 B-2
Αναγνωριστικό, τα πυροβόλα αντικαταστάθηκαν από φωτογραφική μηχανή.
Bf 110 B-3
Εκπαιδευτικό, τα πυροβόλα αντικαταστάθηκαν από επιπρόσθετο ασύρματο.

Bf 110 C

Πρώτος τύπος μαζικής παραγωγής, κινητήρες DB 601.

Bf 110 C-1
Zerstörer, κινητήρες DB 601 B-1.
Bf 110 C-2
Zerstörer, με ασύρματο FuG 10, αναβάθμιση του FuG III.
Bf 110 C-3
Zerstörer, αντικατάσταση των πυροβόλων ΜG FFs από MG FF/M.
Bf 110 C-4
Zerstörer, ισχυρότερη θωράκιση.

Bf 110 C-4/B
Μαχητικό-βομβαρδιστικό βασισμένο στο C-4, προσθήκη υποδοχέων βομβών ETC 250 και νέοι κινητήρες DB 601 Ba.

Bf 110 C-5
Αναγνωριστικό βασισμένο στο C-4, τα πυροβόλα αντικαταστάθηκαν από φωτογραφική μηχανή Rb 50/30, κινητήρες DB 601P.
Bf 110 C-6
Πειραματικό Zerstörer, επιπρόσθετο πυροβόλο MK 101 των 30 mm κάτω από την άτρακτο, κινητήρες DB 601P.
Bf 110 C-7
Μαχητικό-βομβαρδιστικό βασισμένο στο C-4/B, με δύο υποδοχείς βομβών ETC-500 κάτω από την άτρακτο για βόμβες των 500 kg bombs, κινητήρες DB 601P.

Bf 110 D

Βαρύ μαχητικό/μαχητικό-βομβαρδιστικό, μεγάλη ακτίνα δράσης, βασισμένο στη σειρά C, υπηρέτησε κυρίως στη Νορβηγία.

Bf 110 D-0
Πρωτότυπο, χρησιμοποίησε το σκάφος του C-3 και νέα δεξαμενή καυσίμου Dackelbauch των 1.200 lit.
Bf 110 D-1
Zerstörer μεγάλης εμβέλειας, από μετατροπή σκαφών σειράς C, με δεξαμενές Dackelbauch.

Bf 110 D-1/R2
Zerstörer μεγάλης εμβέλειας, με τις δεξαμενές Dackelbauch να έχουν αντικατασταθεί από δεξαμενές στις πτέρυγες.

Bf 110 D-2
Zerstörer μεγάλης εμβέλειας, απορριπτόμενες δεξαμενές στις πτέρυγες, και υποδοχή βομβών κάτω από την άτρακτο.
Bf 110 D-3
Zerstörer μεγάλης εμβέλειας/σωστικό. Προαιρετικές εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων, επιμήκυνση ουράς ατράκτου.

Bf 110 E

Κυρίως μαχητικά-βομβαρδιστικά, ενισχυμένη κατασκευή, φορτίο βομβών έως και 1.200 kg.

Bf 110 E-0
Έκδοση προ-παραγωγής, κινητήρες DB601B, υποδοχείς βομβών ETC50, οπλισμός σαν του C-4.
Bf 110 E-1
Έκδοση παραγωγής του E-0, κινητήρες DB601P.
Bf 110 E-2
Κινητήρες DB 601P, επιμήκυνση ουράς ατράκτου όπως στο D-3.
Bf 110 E-3
Έκδοση αναγνωριστικού μεγάλης εμβέλειας.

Bf 110 F

Όμοιο με το Ε, νέα ενίσχυση κατασκευής, καλύτερη θωράκιση, δύο κινητήρες DB 601F των 1.350 hp.

Bf 110 F-1
Μαχητικό-βομβαρδιστικό.
Bf 110 F-2
Zerstörer μεγάλης εμβέλειας, κυρίως για καταδίωξη συμμαχικών βομβαρδιστικών.
Bf 110 F-3
Έκδοση αναγνωριστικού μεγάλης εμβέλειας.
Bf 110 F-4
Το πρώτο πραγματικό νυκτερινό μαχητικό (σχεδιασμένο ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, τριμελές πλήρωμα).

Bf 110 G

Βελτίωση της σειράς F, δύο κινητήρες DB 605B των 1.475 hp, μεγέθυνση ουραίων πηδαλίων.

Bf 110 G-1
Δεν κατασκευάστηκε.
Bf 110 G-2
Μαχητικό-βομβαρδιστικό, ταχύ βομβαρδιστικό, καταστροφέας, καταδιωκτικό βομβαρδιστικών (συχνά οπλισμένο με πυραύλους).
Bf 110 G-3
Έκδοση αναγνωριστικού μεγάλης εμβέλειας.
Bf 110 G-4
Τριθέσιο νυκτερινό μαχητικό, ραντάρ Lichtenstein FuG 202/220, προαιρετικό Schräge Musik.

Bf 110 Η

Η τελική έκδοση, παρόμοια με τη σειρά G, ακυρώθηκε πριν ξεπεράσει τη φάση του σχεδίου πρωτοτύπου.
Χρήστες

Ναζιστική Γερμανία

Luftwaffe

1940

Ουγγρική Αεροπορία

Ιταλία

Regia Aeronautica (Ιταλική Βασιλική Αεροπορία)

Ρουμανία

Ρουμανική Αεροπορία

Σοβιετική Ένωση Σοβιετική Ένωση

Η Σοβιετική Αεροπορία χρησιμοποίησε μερικά Bf 110.

Σωζόμενα αεροσκάφη

Τουλάχιστον δύο άθικτα Bf 110 είναι γνωστό πως υπάρχουν σήμερα. Το ένα από αυτά, ένα νυκτερινό μαχητικό Bf 110 G-4, εκτίθεται στο Μουσείο της RAF, στο Henton του Λονδίνου, ενώ το άλλο στο Μουσείο της Λούφτβαφφε στο Gatow, στο Βερολίνο.
Δείτε επίσης
Παρόμοια αεροσκάφη

Focke-Wulf Fw 187
Westland Whirlwind
Kawasaki Ki-45
Nakajima J1N
P-38 Lightning
Petlyakov Pe-2

Κατάλογοι

Κατάλογος μαχητικών αεροσκαφών

Σημείωση

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πίνακα αφορούν στο Messerschmitt Bf 110C-4
Παραπομπές

Vajda, Ferenc A.· Dancey, Peter (1998). German Aircraft Industry and Production, 1933-1945. McFarland. σελ. 146-147. ISBN 978-1-85310-864-8.
Bishop, Chris, επιμ. (2002). The Encyclopedia of Weapons of World War II. Sterling Publishing Company, Inc. σελ. 283. ISBN 978-1-58663-762-0.

Χάρτ, Λίντελ (1988). Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τόμος α. ΑΘΗΝΑ: CASSEL LTD, ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ. σελ. 112.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Messerschmitt Bf 110 στο Wikimedia Commons


Αεροσκάφη Messerschmitt
Ονομασίες της εταιρείας

M 17 M 18 M 19 M 20 M 21 M 22 M 23 M 24 M 25 M 26 M 27 M 28 M 29 M 30 M 31 M 33 M 35 M 36 M 37

Ονομασίες του RLM
(1933–45)
Bf 108 Bf 109 Bf 109TL Bf 110 Me 155 Bf 161 Bf 162 Bf 163 Me 163 Bf 165 Me 209 Me 210 Me 261 Me 262 Me 263 Me 264 Me 265 Me 309 Me 310 Me 321 Me 323 Me 328 Me 329 Me 334 Me 409 Me 410 Me 509 Me 609
Πειραματικά
P 08.01 P.1070 P.1073 P.1075 P.1079 P.1092 P.1095 P.1099 P.1100 P.1101 P.1102 P.1103 P.1104 P.1106 P.1107 P.1108 P.1109 P.1110 P.1111 P.1112
Κατηγορία Κατηγορία Commons page Κοινά
Γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου
μαχητικά

Arado Ar 67 Arado Ar 68 Arado Ar 197 Dornier Do 335 Pfeil Focke-Wulf Fw 190 Focke-Wulf Ta 152 Heinlel He 49 Heinlel He 51 Heinkel He 72 Kadett Heinkel He 162 Salamander Heinkel He 219 Uhu Messerschmitt Bf 109 Messerschmitt Bf 110 Messerschmitt Me 163 Komet Messerschmitt Me 210 Messerschmitt Me 410 Messerschmitt Me 262

βομβαρδιστικά
Arado Ar 234 Blitz Dornier Do 17 Dornier Do 215 Dornier Do 217 Heinkel He 111 Heinkel He 177 Greif Junkers Ju 86 Junkers Ju 88 Junkers Ju 188 Junkers Ju 388 Junkers Ju 290
εγγύς υποστήριξης
Heinlel He 45 Henschel Hs 123 Henschel Hs 129 Junkers Ju 87 Stuka
εκπαιδευτικά
Arado Ar 66 Arado Ar 96 Bücker Bü 131 Jungmann Bücker Bü 133 Jungmeister Bücker Bü 181 Bestmann Focke-Wulf Fw 44 Stieglitz Focke-Wulf Fw 56 Stösser Gotha Go 145 Klemm Kl 35
μεταγωγικά & ανεμόπτερα
Arado Ar 232 DFS 230 Gotha Go 242 Gotha Go 244 Junkers Ju 52 Junkers W34 Messerschmitt Me 321 Messerschmitt Me 323 Siebel Si 204
αναγνωριστικά &
στρατιωτικής συνεργασίας
Fieseler Fi 156 Storch Focke-Wulf Fw 189 Uhu Heinlel He 45 Heinlel He 46 Henschel Hs 126
ναυτικής συνεργασίας
(περ. υδροπλάνα & αεράκατοι)
Arado Ar 196 Blohm & Voss BV 138 Blohm & Voss BV 222 Wiking Dornier Do 18 Dornier Do 24 Focke-Wulf Fw 200 Condor Heinkel He 59 Heinkel He 60 Heinkel He 115
Γενικής χρήσης
Messerschmitt Bf 108
Σημείωση: αναφέρονται μόνο τα επιχειρησιακά αεροσκάφη. Παραλείπονται τα πολυάριθμα πειραματικά/πρωτότυπα της περιόδου
Ονομασίες αεροσκαφών του Γερμανικού Υπουργείου Αεροπορίας
(Reichsluftfahrtministerium - RLM)
1 ως 100

B 9 Gö 9 Do 10 Do 11 Wn 11 Do 12 Do 13 Do 14 Do 15 Wn 15 Do 16 Wn 16 Do 17 Do 18 Do 19 Do 20 Do 22 Do 23 Do 24 Kl 25 Do 26 Kl 26 M 27 Do 29 Kl 31 Kl 32 W 33 L 33 W 34 Kl 35 Kl 36 HD 37 HD 38 G 38 DFS 39 BV 40 DFS 40 A 40 Fw 42 He 42 Fw 43 HD 43 Fw 44 He 45 He 46 Ju 46 Fw 47 He 47 K 47 A 48 He 49 Ju 49 He 50 A 50 He 51 K 51 Ju 52 K 53 NR 54 Fw 55 NR 55 Fw 56 Fw 57 Fw 58 He 58 He 59 He 60 Ju 60 Fw 61 He 61 Fw 62 He 62 He 63 Ar 64 He 64 Ar 65 He 65 Ar 66 He 66 Ar 67 Ar 68 Ar 69 He 70 He 71 He 72 He 74 Ar 76 Ar 77 Ar 79 Ar 80 Ar 81 Ju 85 Ju 86 Ju 87 Ju 88 Ju 89 Ju 90 Ar 95 Ar 96 Fi 97 Fi 98 Fi 99 He 100

101 ως 200
Al 101 Al 102 Al 103 Fi 103 Fh 104 Kl 105 Kl 106 Kl 107 Bf 108 Bf 109 Bf 110 He 111 He 112 He 113 He 114 He 115 He 116 Hs 117 He 118 He 119 He 120 Hs 121 Hs 122 Hs 123 Hs 124 Hs 125 Hs 126 Hs 127 Hs 128 Hs 129 Hs 130 Bü 131 Hs 132 Bü 133 Bü 134 Ha 135 Ha 136 Hü 136 Ha 137 BV 138 Ha 139 Ha 140 BV 141 BV 142 BV 143 BV 144 Go 145 Go 146 Go 147 Ju 147 Go 149 Go 150 Kl 151 Ta 152 Kl 152 Ta 153 Ta 154 BV 155 Fi 156 Fi 157 Fi 158 Fw 159 Ju 160 Bf 161 He 162 Bf 162 Bf 163 Me 163 Me 164 Fi 166 FK 166 Fi 167 Fi 168 He 170 He 172 He 176 He 177 He 178 Bü 180 Bü 181 Bü 182 Ta 183 Fl 184 Fl 185 Fw 186 Ju 186 Fw 187 Ju 187 Ju 188 Fw 189 Fw 190 Fw 191 Ao 192 DFS 193 DFS 194 Ar 195 Ar 196 Ar 197 Ar 198 Ar 199 Fw 200
201 ως 300
Si 201 Si 202 DFS 203 Si 204 Fw 206 Me 208 Me 209 Me 209 (1943) Me 210 Hü 211 Do 212 Do 214 Do 215 Do 216 Do 217 Hs 217 He 219 He 220 BV 222 Fa 223 Fa 224 Ao 225 Fa 225 BV 226 Ho 226 FGP 227 DFS 228 Ho 229 DFS 230 Ar 231 Ar 232 Ar 233 Ar 234 Do 235 BV 237 BV 238 Fw 238 Ar 239 Ar 240 Go 241 Go 242 Go 244 BV 246 Ju 248 BV 250 Fw 250 Ho 250 Ho 251 Ho 252 Ju 252 Fi 253 Ho 253 Ta 254 Ho 254 Fi 256 Sk 257 Fw 261 Me 261 Me 262 Me 263 Me 264 Fl 265 Me 265 Fa 266 Ho 267 Ju 268 Fa 269 He 270 We 271 Fw 272 He 274 He 275 He 277 He 278 He 280 Fl 282 Fa 283 Ta 283 Fa 284 Fl 285 Ju 286 Ju 287 Ju 288 Ju 290 Me 290 As 292 Hs 293 Hs 294 Hs 295 Ar 296 Hs 296 Hs 297 Hs 298 Fw 300
301 -
Me 309 Me 310 Do 317 Do 318 He 319 Me 321 Ju 322 Me 323 Me 328 Me 329 Fa 330 DFS 331 DFS 332 Fi 333 Me 334 Do 335 Fa 336 Fl 339 E.340 WNF 342 He 343 Rk 344 So 344 Go 345 DFS 346 Rk 347 Ba 349 Ju 352 Me 362 Me 364 Ju 388 Ju 390 Fw 391 Ar 396 Ta 400 Me 409 Me 410 Do 417 He 419 ZMe 423 Ar 430 Ka 430 Ar 432 Do 435 Ar 440 Ju 452 Me 462 Ju 488 Fw 491 Me 509 Me 510 He 519 ZSO 523 Ar 532 Do 535 E.555 Me 609 Ar 632 Do 635

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License