Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο λινοθώρακας ( από τα αρχαία ελληνικά: λινοθώραξ Αρχαία ελληνικά: [linotʰɔ̌ːraːks]) είναι ένας τύπος πανοπλίας στο πάνω μέρος του σώματος που χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον αρχαίο μεσογειακό κόσμο. Ο όρος λινοθώρακας είναι ένας σύγχρονος όρος που βασίζεται στο ελληνικό λινοθώραξ, που σημαίνει «φορώντας λινό θώρακα».[1] Σε ορισμένα αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον τρίτο αιώνα μ.Χ. ) (Ελληνικά) ή loricae linteae (Λατινικά) που σημαίνει «λινό πανοπλία». Αυτά συνήθως εξισώνονται με κάποια από τα τεθωρακισμένα που εμφανίζονται σε γλυπτά και πίνακες από την Ιταλία και την Ελλάδα από το 575 π.Χ. και μετά. Πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς κατασκευάζονταν οι αρχαίες λινές πανοπλίες. Η πανοπλία από λινό σε άλλους πολιτισμούς ήταν συνήθως καπιτονέ και γεμισμένη με χαλαρές ίνες ή ραμμένες μεταξύ τους πολλά στρώματα πάχους, αλλά θα μπορούσε επίσης να είχε κατασκευαστεί με μια ειδική ύφανση που ονομάζεται δίδυμο που δημιουργεί ένα παχύ, σκληρό ύφασμα.[2] Η θεωρία ότι κατασκευάστηκε από στρώματα λινού κολλημένων μεταξύ τους προέρχεται από μια εσφαλμένη μετάφραση μιας περίληψης μιας περιγραφής μεσαιωνικής πανοπλίας το 1869.[3]

Μέχρι τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., πολλοί πίνακες και γλυπτά δείχνουν οπλίτες και άλλους πολεμιστές στο Αιγαίο να φορούν το λινοθώρακα αντί για μια χάλκινη . Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στη χαμηλότερη τιμή, στο μικρότερο βάρος ή στο πιο ψυχρό υλικό. Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να το παρουσιάζουν στην ελληνιστική περίοδο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλλα εξόπλισε μια «Μακεδονική φάλαγγα» με λινή πανοπλία γύρω στο 200 μ.Χ. (Cassius Dio 78.7).
Ιστορία

Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι ο Όμηρος αναφέρεται σε λινοθώρακα όταν περιγράφει τον Αίας τον ελάσσονα ως «λινόστομο» (Ιλιάδα 2.529 και 2.830). Άλλοι μελετητές πιστεύουν ότι αυτό αναφέρεται σε λινό χιτώνα ή λείο γυαλιστερό δέρμα.

Η πρώτη σαφής αναφορά σε λινό οπλισμό σε οποιαδήποτε αρχαία γλώσσα είναι μια γραμμή του ποιητή Αλκαίου, ο οποίος έζησε γύρω στο 650–550 π.Χ.[4] Από τον πέμπτο αιώνα π.Χ. έως τον πρώτο αιώνα μ.Χ., Έλληνες και Ρωμαίοι συγγραφείς αναφέρουν στρατιώτες από πολλά έθνη που φορούσαν λινή πανοπλία, αλλά σπάνια το περιγράφουν λεπτομερώς. Αυτοί οι συγγραφείς περιλαμβάνουν τον Ηρόδοτο (2.182, 3.47, 7.63), τον Λίβιο (4.19.2–20.7), τον Στράβωνα (Γεωγραφία, 3.3.6, 13.1.10), τον Σουητώνιο (Galba 19.1) και τον Παυσανία. Ο φιλόσοφος Πλούταρχος λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος φορούσε «διπλό λινό θώρακα» στη μάχη των Γαυγάμελων (Πλούταρχος, Βίος Αλεξάνδρου 32.8-12). Οι αναφορές σε λινά πανοπλίες γίνονται πολύ πιο σπάνιες στη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο. Φαίνεται πιθανό ότι καθώς ο ρωμαϊκός στρατός ανέπτυξε φτηνές μορφές σιδερένιας πανοπλίας όπως η lorica hamata, υπήρχε λιγότερη ζήτηση για λινό οπλισμό.
Το μωσαϊκό του Αλεξάνδρου της Πομπηίας, που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας, να φορά τον λινοθώρακα[5]

Ξεκινώντας γύρω στο 575 π.Χ., οι καλλιτέχνες στο Αιγαίο παρουσιάζουν συχνά ένα ξεχωριστό στυλ πανοπλίας με ένα λείο κομμάτι τυλιγμένο γύρω από το στήθος, δύο πτερύγια πάνω από τους ώμους και μια φούστα από πτερύγια που καλύπτει τους γοφούς και την κοιλιά.[6] Τον 4ο αιώνα π.Χ., πανοπλίες με παρόμοιο σχήμα εμφανίζονται σε τοιχογραφίες στην Ιταλία, σφραγιδόλιθοι στην Περσία, χρυσές χτένες στην Κριμαία και πέτρινα γλυπτά στη Γαλατία. Επειδή σώζονται μόνο λίγα παραδείγματα πανοπλίας με τέτοιο σχήμα, ερευνητές όπως ο Peter Connolly ταυτίζουν τη χαμένη πανοπλία με την πανοπλία λινού στα κείμενα. Το λινό θα αποσυντεθεί και έτσι άφηνε ελάχιστα αρχαιολογικά στοιχεία. Στη Σαρκοφάγο του Αλεξάνδρου και στο Μωσαϊκό του Αλεξάνδρου, ο Μέγας Αλέξανδρος και οι στρατιώτες του φορούν αυτόν τον τύπο πανοπλίας. Οι καλλιτέχνες της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής περιόδου σπάνια παρουσιάζουν αυτό το είδος πανοπλίας. Η σωζόμενη πανοπλία με αυτό το σχήμα είναι κατασκευασμένη από σιδερένια πλάκα, σιδερένιες ζυγαριές ή σιδερένιο ταχυδρομείο, και έτσι η πανοπλία που αποσυντέθηκε πιθανότατα ήταν κατασκευασμένη από περισσότερα από ένα υλικά.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Green Bay κατασκεύασαν και δοκίμασαν κάποια κολλημένη πανοπλία από λινό. Το αντίγραφό τους ήταν ανθεκτικό σε βέλη με ευρεία κεφαλή και σε φθορά όπλων με αιχμηρές άκρες. Η κάμψη του υφάσματος θα επέτρεπε στην ενέργεια των βελών να διαχέεται μέσα από το υλικό και να προστατεύει τον χρήστη από τραύματα, και τα βέλη που χτυπούσαν υπό γωνία συχνά εκτρέπονταν για να διεισδύσουν σε ένα χώρο μεταξύ διαφορετικών στρωμάτων λινού, αντί να διεισδύσουν στο ίδιο το λινό . Ωστόσο, το τραύμα αμβλείας δύναμης θα εξακολουθούσε να μεταφέρεται μέσω της πανοπλίας και πιθανώς να βλάπτει τα εσωτερικά όργανα του στρατιώτη.

Απεικονίσεις
Ζωγραφική απεικόνιση ενός στρατιώτη που φορά το λινόθωρακα, από τον τάφο της κρίσης στη Μίεζα στην Ημαθία, Ελλάδα, 4ος/3ος αιώνας π.Χ.

Δεδομένου ότι αυτή η πανοπλία είναι γνωστή μόνο μέσω κειμένων, πινάκων και γλυπτών, παρά μέσω αρχαιολογικών ευρημάτων, οι σύγχρονοι μελετητές μπορούν μόνο να μαντέψουν το μακιγιάζ και το σχέδιό της. Οι καλλιτεχνικές απεικονίσεις δείχνουν πανοπλία που έχει ένα επάνω κομμάτι που καλύπτει τους ώμους και είναι δεμένο στο στήθος, ένα κύριο κομμάτι σώματος που τυλίγεται γύρω από τον χρήστη και καλύπτει το στήθος από τη μέση και πάνω και μια σειρά από πτέρυγες ή πτερύγια γύρω από το κάτω μέρος που καλύπτει την κοιλιά και τους γοφούς. Οι πίνακες αγγείων από την Αθήνα συχνά δείχνουν λέπια που καλύπτουν μέρος της πανοπλίας. Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin–Green Bay με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή Gregory S. Aldrete έχουν καταγράψει τέχνη από την Ιταλία και το Αιγαίο που δείχνει αυτή την πανοπλία.[7] Πέντε σωζόμενα κομμάτια πανοπλίας σε σχήμα πανοπλίας σε αθηναϊκές αγγειογραφίες σώζονται από τοποθεσίες στη νοτιοανατολική Ευρώπη από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ.[8] Δύο είναι από σιδερένια πλάκα, το ένα είναι από σιδερένια λέπια σε δερμάτινο θεμέλιο και δύο είναι από αλληλογραφία συνυφασμένα με ζυγαριές. Ορισμένες από τις πανοπλίες από λινό στα αρχαία κείμενα πιθανότατα διαμορφώθηκαν με τον ίδιο τρόπο, αλλά το πώς κατασκευάστηκε αυτή η αρχαία λινή πανοπλία είναι άγνωστο.
Ερευνα

Οι σύγχρονοι ερευνητές δυσκολεύτηκαν να μελετήσουν την αρχαία πανοπλία από λινό, επειδή το λινό είναι βιοδιασπώμενο και αφήνει λίγα υπολείμματα για να ανακαλύψουν οι αρχαιολόγοι. Πρόσφατα, πολλοί πολιτισμοί από την Ινδία μέχρι τη Σκωτία και τη Νότια Αμερική κατασκεύασαν πανοπλίες από λινό ύφασμα με το γέμισμα πολλών στρωμάτων υφάσματος μαζί ή γεμίζοντας τις με χαλαρές ίνες όπως το βαμβάκι.[9] Ο τύπος γεμισμένος με χαλαρές ίνες συχνά φαίνεται ανώμαλος και σε αντίθεση με την αρχαία τέχνη, αλλά ο τύπος πολλών στρωμάτων υφάσματος μπορεί να είναι λείος. Ο αρχαιολόγος της κλωστοϋφαντουργίας Hero Granger-Taylor προτείνει ότι η αρχαία πανοπλία από λινό υφαίνεται χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική που ονομάζεται twining.[2] Τα πλεγμένα υφάσματα χρησιμοποιήθηκαν σε στρατιωτικά πλαίσια στην Αίγυπτο της Εποχής του Χαλκού, στη Ρωμαϊκή Συρία και στη Νέα Ζηλανδία των Μαορί, επομένως είναι εύλογο ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης στην Κλασική Ελλάδα και την Ιταλία πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση.

Στη δεκαετία του 1970, ο Peter Connolly κατασκεύασε έναν λινοθώρακα κολλώντας μεταξύ τους στρώματα από λινό ύφασμα και κόβοντάς τα σε σχήμα.[10] Η ανακατασκευή του ενέπνευσε πολλές άλλες ανακατασκευές[11] συμπεριλαμβανομένης μιας από τον ομότιμο καθηγητή Gregory S. Aldrete και τον μαθητή του Scott Bartell. Αυτό το έργο ήταν παρόν στο κοινό Συνέδριο της Αμερικανικής Φιλολογικής Εταιρείας/Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια τον Ιανουάριο του 2009 και δημοσιεύτηκε σε βιβλίο από τον Πανεπιστημιακό Τύπο Johns Hopkins το 2013.[12] Το έργο έλαβε σημαντική προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης αφού ο Aldrete δοκίμασε την κατασκευή του πυροβολώντας ένα βέλος στον Bartell με τις κάμερες να κυλούν.[13][14] Αλλά η ανακατασκευή του Peter Connolly βασίστηκε σε μια παρεξηγημένη, δύο φορές μεταφρασμένη περίληψη ενός βυζαντινού χρονικού που δεν ανέφερε κόλλα, ούτε σε αρχαίο κείμενο, τεχνούργημα ή απεικόνιση.[15] Κανένας πολιτισμός πριν από τον 20ο αιώνα δεν είναι γνωστό ότι κατασκεύαζε λινές πανοπλίες με αυτόν τον τρόπο.[16]


λινοθώραξ. Liddell, Henry George; Scott, Robert; A Greek–English Lexicon at the Perseus Project.
Granger-Taylor, H. (2012). "Fragments of Linen from Masada, Israel—the Remains of Pteryges?—and Related Finds in Weft-and Warp-Twining Including Several Slings". In Nosch, Marie-Louise (ed.). Wearing the Cloak: Dressing the Soldier in Roman Times. Ancient Textiles Series. Vol. 10. Oxford: Oxbow Books. pp. 56–84.
Manning, S. (2020). "The History of the Idea of Glued Linen Armour". Mouseion. 17 (3): 492–514. doi:10.3138/mous.17.3.003.
Aldrete, Bartell & Aldrete (2013), pp. 11–20, Manning (2020), p. 492 note 5
"Laminated Linen Protected Alexander the Great : Discovery News". 2010-01-11. Archived from the original on 2010-01-29. Retrieved 2019-11-04.
Aldrete, Bartell & Aldrete (2013), pp. 22–28, Manning (2020), p. 492 note 5
Aldrete, Bartell & Aldrete (2013)
Manning (2020), p. 508
Manning (2020), pp. 508–510
Connolly, Peter (1977). The Greek Armies. London: Macdonald Educational. ISBN 9780382069093.
Amt, Matthew (21 May 2017). "The Ancient Greek Hoplite - Armor". larp.com. Archived from the original on 13 December 2017.
Aldrete, Gregory S.; Bartell, Scott; Aldrete, Alicia (2013). Ancient linen body armor : unraveling the linothorax mystery. Baltimore: Johns Hopkins University Press. ISBN 9781421408194.
Jaafari, Shirin (10 July 2014). "Why did Greek warriors go to war wearing what today looks like a linen mini-dress?". Public Radio International. Retrieved 2019-11-03.
Bartell, Scott (18 August 2014). "Strange Love of Linen, or How I Learned to Stop an Arrow (and Enjoy the Process)". Johns Hopkins University Press Blog. Archived from the original on 27 November 2015.
Manning (2020)
Manning (2020)

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License