ART

 

.

Το Κάστρο Μίραμπελ (εβραϊκά : מגדל אפק, Μιγδάλ Αφέκ) είναι μεσαιωνικό κάστρο στο σημερινό Ισραήλ.
Η πύλη με την ελληνική επιγραφή
Το κάστρο

Τα σημερινά ερείπια του κάστρου είναι της εποχής των Σταυροφόρων όπου πάνω σε ερείπια Ρωμαϊκής και Βυζαντινής οχύρωσης έχτισαν το κάστρο. Σήμερα ανάμεσα σε άλλα διασώζεται μια βυζαντινή πύλη με ελληνική επιγραφή του 4ου ή 5ου αιώνα που αναφέρει «Το μαρτύριο του Αγίου Κηρύκου»,[1] και κτίριο της Οθωμανικής εποχής.
Ιστορία

Το 1134 ο βασιλιάς Φουλκ της Ιερουσαλήμ έδωσε φέουδο στον ιππότη Μίραμπελ την κομητεία της Γιάφα. Ο Μίραμπελ έχτισε πάνω στα ερείπια μιας ρωμαϊκοβυζαντινής οχύρωσης στην κορυφή του λόφου το κάστρο σαν κατοικία του.

Όταν ο Μίραμπελ πέθανε το 1150 ανέλαβε κύριος του κάστρου ο Μανασσής δεύτερος σύζυγος της γυναίκας του. Στον πόλεμο διαδοχής που ακολούθησε το κάστρο πολιορκήθηκε το 1152, ο Μανασσής παραδόθηκε και εξορίστηκε[2].

Έπειτα, κύριος του Μίραμπελ ανέλαβε ο Μπαρισάνς κι έπειτα το κληρονόμησε το 1170 ο αδελφός του Βαλδουίνου της Ιμπελίν.

Στους λόφους γύρω από το κάστρο διαμορφώθηκε Φράγκικος οικισμός. Μετά την μάχη της Χαττίν και τον το Ιούλιο του 1187 κατακτήθηκε από τον αδελφό του Σαλαντίν, Αλ Αντίλal. Κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα, εγκαταλείφθηκε[3].

Τον 17ο και 18ο αιώνα, το κάστρο ξανά χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς ξανά ως οχυρό.
Παραπομπές

Vgl. Denys Pringle: Secular Buildings in the Crusader Kingdom of Jerusalem. S.69
Vgl. Hans E. Mayer: Geschichte der Kreuzzüge. Kohlhammer, Stuttgart 2005. S.138f.

Vgl. Denys Pringle: Secular Buildings in the Crusader Kingdom of Jerusalem. S.67 ff.

Πηγές

Denys Pringle: The Churches of the Crusader Kingdom of Jerusalem. A Corpus. Cambridge University Press, 1993. ISBN 0-521-39037-0.
Denys Pringle: Secular Buildings in the Crusader Kingdom of Jerusalem. An Archaeological Gazetteer. Cambridge University Press, 1997. ISBN 0-521-46010-7
Hans Wolfram Kessler / Konrad Kessler: Ritter im Heiligen Land: Kreuzfahrerstätten in Israel. Philipp von Zabern, Darmstadt 2013, ISBN 978-3805345521

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License