Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Γραμμή επικοινωνίας (ή επικοινωνιών) είναι η διαδρομή που συνδέει μια λειτουργούσα στρατιωτική μονάδα με τη βάση ανεφοδιασμού της. Οι προμήθειες και οι ενισχύσεις μεταφέρονται κατά μήκος της γραμμής επικοινωνίας. Ως εκ τούτου, μια ασφαλής και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε στρατιωτική δύναμη να συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Πριν από την έλευση της χρήσης του τηλέγραφου και του ραδιοφώνου στον πόλεμο, οι γραμμές επικοινωνίας ήταν επίσης οι διαδρομές που χρησιμοποιούσαν οι ιππείς έφιπποι και οι δρομείς για να μεταφέρουν και να παραδίδουν εντολές και ενημερώσεις μάχης από και προς τους διοικητές και το αρχηγείο μονάδων. Έτσι, μια μονάδα της οποίας οι γραμμές επικοινωνίας είχαν παραβιαστεί ήταν ευάλωτη στο να απομονωθεί και να καταστραφεί, καθώς χάνονται τα μέσα για την αίτηση ενίσχυσης και ανεφοδιασμού. Η τυπική στρατιωτική συντομογραφία είναι LOC. Υπάρχει επίσης το SLOC για τη θαλάσσια γραμμή επικοινωνίας, το GLOC για την επίγεια γραμμή επικοινωνίας ή το ALOC για την αεροπορική γραμμή επικοινωνίας.

Η απαγόρευση των προμηθειών και των ενισχύσεων σε μονάδες που βρίσκονται πιο κοντά στις γραμμές του μετώπου είναι επομένως ένας σημαντικός στρατηγικός στόχος για τις αντίπαλες δυνάμεις. Μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα:

Η πολιορκία του Vicksburg στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, στον οποίο ο Ulysses S. Grant περικύκλωσε την πόλη, οδηγώντας στην τελική παράδοσή της τον Ιούλιο του 1863
Η Μάχη της Γαλλίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία οι Γερμανοί απέκοψαν τον γαλλικό και τον βρετανικό στρατό στο Βέλγιο (αν και η εκκένωση της Δουνκέρκης έσωσε πάνω από 330.000 από αυτούς)
Η περικύκλωση της 6ης Γερμανικής Στρατιάς στη Μάχη του Στάλινγκραντ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο μονοπάτι του Χο Τσι Μινχ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License