ART

 

.

Ο εκστρατευτικός πόλεμος είναι μια στρατιωτική εισβολή σε ξένο έδαφος, ειδικά μακριά από εγκατεστημένες βάσεις. Οι δυνάμεις εκστρατείας ήταν εν μέρει το προηγούμενο της σύγχρονης ιδέας των δυνάμεων ταχείας ανάπτυξης. Παραδοσιακά, οι δυνάμεις εκστρατείας ήταν ουσιαστικά αυτοσυντηρούμενες με ικανότητα οργανικής επιμελητείας και με πλήρη σειρά όπλων υποστήριξης.

Στον αρχαίο κόσμο

Τα πρώτα παραδείγματα εκστρατευτικού πολέμου προέρχονται από τους Λαούς της Θάλασσας, όρος που χρησιμοποιείται για μια συνομοσπονδία ναυτικών επιδρομέων της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. που έπλευσαν στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, προκάλεσαν πολιτική αναταραχή και προσπάθησαν να εισέλθουν ή να ελέγξουν το αιγυπτιακό έδαφος κατά τη διάρκεια της τέλη της 19ης δυναστείας, και ιδιαίτερα κατά το Έτος 8 του Ραμσή Γ' της 20ης δυναστείας.

Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Οι τακτικές επιδρομών επεκτάθηκαν στις πιο σύνθετες πολεμικές επιχειρήσεις εκστρατείας από τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος χρησιμοποίησε ναυτικά σκάφη τόσο για τη μεταφορά στρατευμάτων όσο και για την επιμελητεία στις εκστρατείες του κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Οι επόμενοι εκφραστές του εκστρατευτικού πολέμου στον αρχαίο κόσμο της λεκάνης της Μεσογείου ήταν οι Καρχηδόνιοι που εισήγαγαν δύο εντελώς νέες διαστάσεις στη χρήση ναυτικών δυνάμεων οργανώνοντας όχι μόνο επιχειρήσεις που συνδύαζαν ναυτικά και χερσαία στρατεύματα, αλλά επίσης κατέληξαν σε συνδυασμό στρατηγικών πολυεθνικών δυνάμεις κατά τη φάση της ξηράς της επιχείρησης, όταν ο Αννίβας στο πιο διάσημο επίτευγμά του στο ξέσπασμα του Β' Πουνικού Πολέμου βάδισε έναν στρατό, ο οποίος περιελάμβανε πολεμικούς ελέφαντες, από την Ιβηρία πάνω από τα Πυρηναία και τις Άλπεις στη Βόρεια Ιταλία.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Καρχηδόνας, οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν εκτενώς εκστρατευτικές επιχειρήσεις για να επεκτείνουν την Αυτοκρατορία και την επιρροή τους στη Μεσόγειο και πέρα ​​από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της ρωμαϊκής κατάκτησης της Βρετανίας που δεν ήταν μόνο μια περιορισμένη εκστρατευτική επιχείρηση, αλλά μια επιχείρηση που σχεδιάστηκε να περιλαμβάνει μακροχρόνια κατοχή και Ρωμαϊκή εγκατάσταση των εδαφών.

Η δυναστεία Χαν της αρχαίας Κίνας χρησιμοποίησε επίσης περίφημα τον εκστρατευτικό πόλεμο για να αντιμετωπίσει τον νομαδικό λαό Xiongnu κατά τη διάρκεια του πολέμου Han–Xiongnu. Υπό τις διαταγές του αυτοκράτορα Wu of Han, οι Han εξαπέλυσαν πολυάριθμες επιδρομές μεγάλων αποστάσεων βαθιά στην επικράτεια Xiongnu. Τα κατορθώματα των διάσημων στρατηγών των Χαν, Wei Qing και Huo Qubing, ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτα, με αμφότερους να καταγράφουν πολλαπλές επιτυχημένες αποστολές μεταξύ των ετών 127 και 119 π.Χ., προσαρτώντας τελικά τον διάδρομο Hexi και εκδιώκοντας τους Xiongnu από τα βουνά Qilian. Οι εκστρατευτικές δυνάμεις Χαν αποτελούνταν κυρίως από ιππικό και ήταν συνήθως παρατεταγμένες σε στήλες. Επίσης συχνά διέσχιζαν τεράστιες αποστάσεις - Ο Huo Qubing λέγεται ότι ταξίδεψε 2.000 li, περίπου 620 μίλια, κατά τη διάρκεια μιας από τις επιδρομές του.

Λίγο μετά την κατάρρευση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Ιταλία, ο ευρωπαϊκός Μεσαίωνας ξεκίνησε με μια εκστρατεία του αυτοκρατορικού βυζαντινού στρατηγού Βελισάριου κατά των Βανδάλων. Αλλά καθώς αυτή η αυτοκρατορία μειώθηκε, ο πόλεμος της έγινε πιο αμυντικός.

Η πιο σημαντική εξέλιξη του εκστρατευτικού πολέμου κατά τον Μεσαίωνα προήλθε από τις περιβαλλοντικές πιέσεις στη Σκανδιναβική περιοχή κατά τον Μεσαίωνα και την εμφάνιση των μεταναστεύσεων των Βίκινγκς που συνδύαζαν επιδρομές, μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις στην ενδοχώρα, κατοχή και εποικισμό. Οι επιχειρήσεις αυτές διεξήχθησαν ως θαλάσσιες, παράκτιες και παραποτάμιες επιχειρήσεις και μερικές φορές είχαν στρατηγικό χαρακτήρα, φτάνοντας μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Ο εκστρατευτικός πόλεμος στην Ανατολική Ασία ξεκίνησε πολύ με τον ίδιο τρόπο που είχε στη Μεσόγειο με τις βραχυπρόθεσμες επιδρομές από Ιάπωνες πειρατές. Επειδή η δυναστεία των Μινγκ αντιστάθηκε ελάχιστα στα γουόκου, η επιδρομή εξελίχθηκε τελικά σε πλήρη εκστρατευτικό πόλεμο με τις ιαπωνικές εισβολές στην Κορέα (1592–1598).
Κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών

Η εξέλιξη των εκστρατευτικών επιχειρήσεων έφτασε σε νέο επίπεδο όταν κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών εισήχθη το στοιχείο της πολιτικής συμμαχίας ως επιρροής στη στρατιωτική στρατηγική, για παράδειγμα στην Έκτη Σταυροφορία (1228 μ.Χ.).

Η άνοδος των ευρωπαϊκών αποικιακών αυτοκρατοριών
«Η κατάκτηση της Σιβηρίας από τον Γερμάκ», ένας πίνακας του Ρώσου καλλιτέχνη Βασίλι Σουρίκοφ που απεικονίζει τη ρωσική κατάκτηση της Σιβηρίας.

Αν και όλος ο εκστρατευτικός πόλεμος μέχρι την εφεύρεση της μηχανής εσωτερικής καύσης εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τα ιστιοφόρα, ήταν με τη δημιουργία εξελιγμένων συστημάτων αρματωσιάς της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης που η Εποχή του Πανιού επέτρεψε μια σημαντική επέκταση στον εκστρατευτικό πόλεμο, ιδίως από τις ευρωπαϊκές αποικιακές αυτοκρατορίες . Κάποιοι υποστήριξαν ότι αυτή ήταν η πρώτη επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις που άλλαξε τις εθνικές στρατηγικές, τις επιχειρησιακές μεθόδους και τις τακτικές τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτής της εξέλιξης ήταν η γαλλική εισβολή στην Αίγυπτο (1798).

Αν και μια σημαντικά διευρυμένη εκστρατευτική επιχείρηση, ο Κριμαϊκός Πόλεμος ήταν το πρώτο παράδειγμα μιας προγραμματισμένης εκστρατείας που κατευθυνόταν ως μέρος μιας στρατηγικής πολυεθνικού συνασπισμού. Ήταν επίσης η πρώτη σύγχρονη εκστρατευτική επιχείρηση που χρησιμοποίησε ατμοκίνητα πολεμικά πλοία και τηλεγραφικές επικοινωνίες.

Η επόμενη εξέλιξη στην εξέλιξη του εκστρατευτικού πολέμου έγινε κατά τη διάρκεια της επέκτασης των δυτικοευρωπαϊκών αυτοκρατοριών και της εποχής της αποικιοκρατίας που οδήγησε επίσης στην ένταξη των εκστρατευτικών μεθόδων στην άμεση έκφραση των εθνικών στρατηγικών για την αποφυγή συγκρούσεων πλήρους κλίμακας στην μορφή της προσέγγισης της διπλωματίας των κανονιοφόρων. Ήταν εκείνη τη στιγμή που τα ναυτικά στρατεύματα που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά για την άμυνα σκαφών ή μικρές επιχειρήσεις στην παραλία επεκτάθηκαν για να επιτρέψουν εκτεταμένες επιχειρήσεις στις παράκτιες περιοχές. Η αποικιακή εμπειρία, αν και περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό στην περίοδο πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέμεινε μέχρι τον 20ο αιώνα.

Οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι
ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Η περίοδος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τα επακόλουθά του στη δεκαετία του 1920 είδε τον εκστρατευτικό πόλεμο να καθιερωθεί ως ένας συστηματικός και προγραμματισμένος τύπος επιχειρήσεων με μεγαλύτερη εμβέλεια από τις απλές μεταφορές στρατευμάτων στο θέατρο, όπως το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα το 1914, το Russian Expeditionary Force το 1916, και οι Αμερικανικές Εκστρατευτικές Δυνάμεις το 1917, και οι απαρχές της ανάπτυξης σε πραγματικές συνδυασμένες επιχειρήσεις σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο με την ανεπιτυχή αμφίβια απόβαση στην Καλλίπολη. Αυτή η επιχείρηση όχι μόνο συνδύαζε τα στοιχεία του γενικού πλαισίου σχεδιασμού πολέμου, την πολυεθνική ανάπτυξη δυνάμεων ως μέρος της ίδιας επιχείρησης και τη χρήση στρατευμάτων προετοιμασμένων για την απόβαση (σε αντίθεση με την αποβίβαση), καθώς και την υποστήριξη ναυτικών πυροβολισμών που ήταν περιορισμένη κατά τη διάρκεια την εποχή των ιστιοφόρων πλοίων, αλλά περιλάμβανε και εκτεταμένη χρήση μαχητικής μηχανικής για την υποστήριξη του πεζικού. Μία από τις πιο εκτεταμένες και πολύπλοκες εκστρατευτικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν τον πόλεμο ήταν η συμμαχική επέμβαση στον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο που είδε δυνάμεις να αναπτυχθούν στην περιοχή της Βαλτικής, στην περιοχή της Αρκτικής, κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας και στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Άλλες δυνάμεις εκστρατείας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου περιελάμβαναν: Καναδικό εκστρατευτικό σώμα 1914-1920 Πρώτη Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη (Ευρώπη) Ινδικό εκστρατευτικό σώμα 1914-1918 Νοτιοαφρικανική Υπερπόντια Εκστρατευτική Δύναμη 1915–1919 Εκστρατευτικό Σώμα Νέας Ζηλανδίας 1914-1918 Πορτογαλικό εκστρατευτικό σώμα 1917-1918 Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος Οι φρουροί Coldstream της Βρετανικής Εκστρατευτικής Δύναμης φτάνουν στο Cherbourg, Γαλλία, 1939 Βραζιλιάνοι στρατιώτες του Βραζιλιάνικου Εκστρατευτικού Σώματος χαιρετούν πολίτες στη Μασαρόσα, Ιταλία, Σεπτέμβριος 1944. Afrika Korps (Ναζιστική Γερμανία) Corpo Aereo Italiano (φασιστική Ιταλία) Βραζιλιάνικο εκστρατευτικό σώμα Βρετανικό εκστρατευτικό σώμα Καναδικό Σώμα Εκστρατευτικός Στρατός της Κίνας (Αυτοκρατορικός Ιαπωνικός Στρατός) Κινεζικό εκστρατευτικό σώμα (Κινεζικός Στρατός) Ιταλικό εκστρατευτικό σώμα στη Ρωσία Δεύτερη Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License