ART

 

.

Ο δικτυοκεντρικός πόλεμος, που ονομάζεται επίσης δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις[1] είναι ένα στρατιωτικό δόγμα ή θεωρία πολέμου που στοχεύει να μετατρέψει ένα πλεονέκτημα πληροφοριών, το οποίο καθίσταται δυνατό εν μέρει από την τεχνολογία πληροφοριών, σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της δικτύωσης υπολογιστών των διασκορπισμένων δυνάμεων. Πρωτοπαρουσιάστηκε από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών τη δεκαετία του 1990.


Το 1996, ο ναύαρχος William Owens εισήγαγε την έννοια του «συστήματος συστημάτων» σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.[2] Περιέγραψε ένα σύστημα αισθητήρων πληροφοριών, συστημάτων διοίκησης και ελέγχου και όπλων ακριβείας που παρείχαν επίγνωση της κατάστασης, ταχεία αξιολόγηση στόχων και κατανεμημένη ανάθεση όπλων.

Επίσης το 1996, ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών κυκλοφόρησε το Κοινό Όραμα 2010, το οποίο εισήγαγε τη στρατιωτική έννοια της κυριαρχίας πλήρους φάσματος.[3] Το Full Spectrum Dominance περιέγραψε την ικανότητα του στρατού των ΗΠΑ να κυριαρχεί στον χώρο της μάχης από τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις έως την πλήρη εφαρμογή στρατιωτικής ισχύος που προήλθε από τα πλεονεκτήματα της υπεροχής της πληροφορίας.

Δικτυακός Πόλεμος
Ο όρος «δίκτυοκεντρικός πόλεμος» και οι σχετικές έννοιες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη δημοσίευση του Υπουργείου Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, «Copernicus: C4ISR για τον 21ο αιώνα». Οι ιδέες δικτύωσης αισθητήρων, διοικητών και σκοπευτών για την ισοπέδωση της ιεραρχίας, τη μείωση της επιχειρησιακής παύσης, τη βελτίωση της ακρίβειας και την αύξηση της ταχύτητας εντολής καταγράφηκαν σε αυτό το έγγραφο. Ως ξεχωριστή έννοια, ωστόσο, ο δικτυοκεντρικός πόλεμος εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια σε ένα άρθρο Πρακτικών του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ το 1998 από τον Αντιναύαρχο Arthur K. Cebrowski και τον John Garstka. Ωστόσο, η πρώτη πλήρης άρθρωση της ιδέας περιλήφθηκε στο βιβλίο Network Centric Warfare: Developing and Leveraging Information Superiority των David S. Alberts, John Garstka και Frederick Stein, που δημοσιεύτηκε από το Command and Control Research Program (CCRP).[4] Αυτό το βιβλίο άντλησε μια νέα θεωρία του πολέμου από μια σειρά περιπτωσιολογικών μελετών σχετικά με το πώς οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών για να βελτιώσουν την ανάλυση καταστάσεων, να ελέγξουν με ακρίβεια την απογραφή και την παραγωγή, καθώς και να παρακολουθήσουν τις σχέσεις με τους πελάτες.

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License