Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Η αυτόματη αναγνώριση στόχων (ATR) είναι η ικανότητα ενός αλγόριθμου ή μιας συσκευής να αναγνωρίζει στόχους ή άλλα αντικείμενα με βάση δεδομένα που λαμβάνονται από αισθητήρες.

Η αναγνώριση στόχου έγινε αρχικά χρησιμοποιώντας μια ακουστική αναπαράσταση του λαμβανόμενου σήματος, όπου ένας εκπαιδευμένος χειριστής που θα αποκρυπτογραφούσε αυτόν τον ήχο για να ταξινομήσει τον στόχο που φωτιζόταν από το ραντάρ. Ενώ αυτοί οι εκπαιδευμένοι χειριστές είχαν επιτυχία, έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουν να αναπτύσσονται αυτοματοποιημένες μέθοδοι που επιτρέπουν μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα στην ταξινόμηση. Το ATR μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό αντικειμένων που κατασκευάζονται από τον άνθρωπο, όπως οχήματα εδάφους και αέρα, καθώς και για βιολογικούς στόχους όπως ζώα, ανθρώπους και βλάστηση. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για τα πάντα, από την αναγνώριση ενός αντικειμένου σε ένα πεδίο μάχης μέχρι το φιλτράρισμα των παρεμβολών που προκαλούνται από μεγάλα σμήνη πουλιών στο ραντάρ καιρού Doppler.

Πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές περιλαμβάνουν ένα απλό σύστημα αναγνώρισης, όπως ένας αναμεταδότης IFF, και χρησιμοποιείται σε άλλες εφαρμογές όπως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πύραυλοι κρουζ. Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χρήση του ATR και για εγχώριες εφαρμογές. Έχει γίνει έρευνα σχετικά με τη χρήση του ATR για την ασφάλεια των συνόρων, τα συστήματα ασφαλείας για την αναγνώριση αντικειμένων ή ανθρώπων σε μια γραμμή του μετρό, αυτοματοποιημένα οχήματα και πολλά άλλα.

Εννοια
Ιστορία

Η αναγνώριση στόχων υπήρχε σχεδόν όσο το ραντάρ. Οι χειριστές ραντάρ θα εντόπιζαν εχθρικά βομβαρδιστικά και μαχητικά μέσω της ηχητικής αναπαράστασης που λάμβανε το ανακλώμενο σήμα (βλ. Ραντάρ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).

Η αναγνώριση στόχου γινόταν για χρόνια παίζοντας το σήμα της ζώνης βάσης στον χειριστή. Ακούγοντας αυτό το σήμα, οι εκπαιδευμένοι χειριστές ραντάρ μπορούν να αναγνωρίσουν διάφορα κομμάτια πληροφοριών σχετικά με τον φωτισμένο στόχο, όπως τον τύπο του οχήματος που είναι, το μέγεθος του στόχου και ενδεχομένως να διακρίνουν ακόμη και βιολογικούς στόχους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί σε αυτή την προσέγγιση. Ο χειριστής πρέπει να εκπαιδευτεί για το πώς θα ακούγεται κάθε στόχος, εάν ο στόχος ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα μπορεί να μην ακούγεται πλέον και το στοιχείο ανθρώπινης απόφασης κάνει την πιθανότητα σφάλματος υψηλή. Ωστόσο, αυτή η ιδέα της ακουστικής αναπαράστασης του σήματος παρείχε τη βάση για την αυτοματοποιημένη ταξινόμηση των στόχων. Πολλά σχήματα ταξινομήσεων που έχουν αναπτυχθεί χρησιμοποιούν χαρακτηριστικά του σήματος ζώνης βάσης που έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες εφαρμογές ήχου, όπως η αναγνώριση ομιλίας.

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License