ART

 

.

Ο αντιαρματικός πόλεμος προήλθε από την ανάγκη ανάπτυξης τεχνολογίας και τακτικών για την καταστροφή των αρμάτων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε που η Τριπλή Αντάντ ανέπτυξε τα πρώτα τανκς το 1916, η Γερμανική Αυτοκρατορία ανέπτυξε τα πρώτα αντιαρματικά όπλα.[1] Το πρώτο ανεπτυγμένο αντιαρματικό όπλο ήταν ένα κλιμακωτό τουφέκι, το Mauser 1918 T-Gewehr, το οποίο εκτόξευε ένα φυσίγγιο 13,2 mm με μια συμπαγή σφαίρα που μπορούσε να διαπεράσει τη λεπτή θωράκιση των αρμάτων μάχης της εποχής και να καταστρέψει τον κινητήρα ή Ρικοσέ μέσα, σκοτώνοντας επιβαίνοντες.[2] Επειδή τα άρματα μάχης αντιπροσωπεύουν την ισχυρή προβολή δύναμης ενός εχθρού στη γη, οι στρατιωτικοί στρατηγοί έχουν ενσωματώσει τον αντιαρματικό πόλεμο στο δόγμα σχεδόν κάθε υπηρεσίας μάχης έκτοτε. Τα πιο κυρίαρχα αντιαρματικά όπλα κατά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 περιελάμβαναν το όπλο τοποθετημένο σε τανκ, αντιαρματικά όπλα και αντιαρματικές χειροβομβίδες που χρησιμοποιήθηκαν από το πεζικό και αεροσκάφη επίθεσης εδάφους.

Ο αντιαρματικός πόλεμος εξελίχθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οδηγώντας στη συμπερίληψη φορητών όπλων πεζικού όπως το Bazooka, αντιαρματική μηχανική μάχης, εξειδικευμένα αντιαρματικά αεροσκάφη και αυτοκινούμενα αντιαρματικά όπλα (καταστροφείς αρμάτων). Τόσο ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός όσο και ο Γερμανικός Στρατός ανέπτυξαν μεθόδους για την καταπολέμηση των επιθέσεων με άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης στατικών αντιαρματικών όπλων ενσωματωμένων σε αμυντικές θέσεις σε βάθος, προστατευμένα από αντιαρματικά εμπόδια και ναρκοπέδια και υποστηριζόμενα από κινητές αντιαρματικές εφεδρείες και με αεροσκάφη επίθεσης εδάφους.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σοβιετική Ένωση και άλλες χώρες εξέτασαν την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου. Ενώ η προηγούμενη τεχνολογία είχε αναπτυχθεί για την προστασία των πληρωμάτων των τεθωρακισμένων οχημάτων από βλήματα και από εκρηκτικές ζημιές, τώρα προέκυψε η πιθανότητα ακτινοβολίας. Στις χώρες του ΝΑΤΟ, ελάχιστη έως καθόλου εξέλιξη έλαβε χώρα στον καθορισμό ενός δόγματος για το πώς να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις χωρίς τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Στη σοβιετική σφαίρα επιρροής, το κληρονομικό δόγμα των επιχειρησιακών ελιγμών εξετάζονταν θεωρητικά για να κατανοηθεί πώς μια δύναμη υπό την ηγεσία των τανκς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και με την απειλή περιορισμένης χρήσης πυρηνικών όπλων σε πιθανά ευρωπαϊκά πεδία μάχης. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας έφτασε στη λύση του πολέμου ελιγμών ενώ αύξησε μαζικά τον αριθμό των αντιαρματικών όπλων. Για να επιτευχθεί αυτό, οι Σοβιετικοί στρατιωτικοί θεωρητικοί όπως ο Vasily Sokolovsky (1897-1968) συνειδητοποίησαν ότι τα αντιαρματικά όπλα έπρεπε να αναλάβουν έναν επιθετικό ρόλο και όχι τον παραδοσιακά αμυντικό ρόλο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-1945) κάνοντας πιο κινητά. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη βελτιωμένων κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων, αν και παρόμοιες εργασίες σχεδίασης εκτελούνταν στη Δυτική Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License