ART

 

.

Το σοκ βομβαρδισμού (shell shock) είναι ένας όρος που επινοήθηκε στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο για να περιγράψει έναν τύπο διαταραχής μετατραυματικού στρες που υπέστησαν πολλοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου (πριν ονομαστεί διαταραχή μετατραυματικού στρες - PTSD)[1]. Πρόκειται για αντίδραση στην ένταση του βομβαρδισμού και της μάχης που προκαλεί αδυναμία και εκδηλώνεται ως πανικός και φόβος, φυγή ή αδυναμία λογικής σκέψης, ύπνου, βάδισης ή ομιλίας[2]. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η διάγνωση του σοκ βομβαρδισμού αντικαταστάθηκε από την αντίδραση στο στρες μάχης[3], (Combat stress reaction - CSR) μια παρόμοια αλλά όχι ταυτόσημη αντίδραση στον τραυματισμό του πολέμου και του βομβαρδισμού.

Παρόλο που ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τις πρώιμες μορφές του PTSD, η υψηλή επίπτωση σοκ που προκαλούν οι εκρηκτικές ύλες υποδεικνύει και σύγχρονη εφαρμογή του όρου. Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, εκτιμάται ότι περίπου 380.000 στρατιώτες των ΗΠΑ, σχεδόν το 19% του στρατεύματος που αναπτύχθηκε στις εν λόγω περιοχές, υπέστη τραυματισμούς εγκεφάλου από όπλα και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς[4]. Αυτό ώθησε την Αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) να εκκινήσει μελέτη 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τις επιπτώσεις της έκρηξης στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η μελέτη αποκάλυψε ότι, ενώ ο εγκέφαλος παραμένει αρχικά άθικτος, αμέσως μετά την επίδραση χαμηλών επιπέδων έκρηξης, η χρόνια φλεγμονή που δημιουργείται, οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε σοκ βομβαρδισμού και PTSD[5].
Σημειώσεις-παραπομπές

«Is Shell Shock the Same as PTSD?». Psychology Today.
Hochschild, Adam (2012). To End All Wars - a story of loyalty and rebellion, 1914-1918. Boston, New York: Mariner Books, Houghton, Mifflin Harcourt. σελίδες xv, 242, 348. ISBN 978-0-547-75031-6.
ΓΕΕΘΑ:, ΔΥΥ (2008). «Εγχειρίδιο επί Θεμάτων Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας Προσωπικού» (PDF). Τυπογραφείο Ελληνικού Στρατού. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
«The Shock of War». Smithsonian (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019.
«Preventing Violent Explosive Neurologic Trauma (PREVENT)». www.darpa.mil. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019.

Εγκυκλοπαίδεια Ψυχολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License