ART

 

.

Ο δρ Τζίρο Χορικόσι (Jiro Horikoshi) (堀越 二郎 Jirō Horikoshi?, 22 Ιουνίου 1903 – 11 Ιανουαρίου 1982) ήταν ο επικεφαλής μηχανικός πολλά Ιαπωνικά μαχητικά σχέδια του β ' Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της Mitsubishi A6M Zero fighter.


Πρώτα χρόνια

Ο Δρ. Jiro Horikoshi γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Τοτσίγκι, Gunma Prefecture της Ιαπωνίας, το 1903. Ο Horikoshi αποφοίτησε από το νεοσύστατο Εργαστήριο Αεροπορίας (Kōkū Kenkyūjo) στο Τμήμα Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Τόκιο,[1] και ξεκίνησε την καριέρα του στη Mitsubishi Κινητήρες Εσωτερικής Καύσης Company Limited, η οποία αργότερα έγινε Mitsubishi Heavy Industries, Ναγκόγια Εργοστάσιο Κατασκευής Αεροσκαφών.
Σχεδιαστής αεροσκαφών
Horikoshi (κέντρο) και τα μέλη της A6M1 ομάδας σχεδιασμού, της Mitsubishi Heavy Industries (ιούλιος 1937)
Horikoshi (Οκτώβριος, 1938)

Η πρώτη δουλειά του Jiro Horikoshi ήταν το ελλατωματικό Mitsubishi 1MF10, ένα πειραματικό αεροσκάφος που δεν πέρασε ποτέ το στάδιο του πρωτοτύπου μετά από κάποια τεστ πτήσης. Ωστόσο, τα διδάγματα από αυτό το σχέδιο οδήγησαν στην ανάπτυξη του πολύ πιο πετυχημένου Mitsubishi A5M (Allied κωδική ονομασία "Claude"), του οποίου η μαζική παραγωγή άρχισε το 1936.

Λίγο καιρό αργότερα, ζητήθηκε απο τον Horikoshi και την ομάδα του στη Mitsubishi το 1937 να σχεδιαστει το Prototype 12 (που αντιστοιχεί στο 12ο έτος της εποχής Showa). Το Prototype 12 ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1940, και έγινε αποδεκτό από το Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό. Αφού το 1940 ήταν το Ιαπωνική έτος 2600, το νέο μαχητικό μετονομάστηκε ως "Πρότυπο 00" ή "Μηδέν" ή A6M Zero, στην Ιαπωνία, επίσης γνωστό ως "Rei-sen" (κυριολεκτικά σημαίνει "μηδενικός αγώνας"). Στη συνέχεια, συμμετείχε σε πολλούς άλλους σχεδιασμούς μαχητικών που κατασκευάστηκαν από τη Mitsubishi, συμπεριλαμβανομένου του Mitsubishi J2M Raiden (Κεραυνός) και τουade Mitsubishi A7M Reppu (Ισχυρή Θύελλα).
Mετέπειτα ζωή

Μετά τον πόλεμο, ο Horikoshi συμμετείχε στο σχεδιασμό του YS-11 με τον Hidemasa Kimura. Στη συνέχεια έφυγε απο την Mitsubishi και άρχισε να διδάσκει σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Από το 1963 έως το 1965, ήταν λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο Ινστιτούτο του Διαστήματος και Αεροναυτικής, και στη συνέχεια δούλεψε ως καθηγητής στο National Defense Academy από το 1965 έως το 1969. Μεταξύ του 1972 και 1973, ήταν καθηγητής της πολυτεχνικής σχολής του Nihon University.

Το 1956, ο Horikoshi συνεργάστηκε για ένα βιβλίο για το Zero αεροσκάφος με τον Okumiya Masatake, στρατηγό της JASDF και πρώην Αυτοκρατορικού Ναυτικού διοικητή που είχε οδηγήσει μοίρες μαχητικών Zero κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το βιβλίο εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 1956 ως Zero: The Story of Japan's Air War in the Pacific.[2]

Ωντας σε ημι-συνταξιοδότηση από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, υπηρέτησε ως σύμβουλος στην κοινότητα των κατασκευαστών Ιαπωνικών αεροσκαφών, και συνέχισε να λαμβάνει επιστολές από λάτρεις των αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο. Σε ένα ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ταξιδεύει στο Long Island όπου μένει στο Garden City Hotel, όπου ο Τσαρλς Λίντμπεργκ είχε περάσει τη νύχτα πριν την υπερατλαντική του πτήση το 1927.[3]
Στο δημοφιλή πολιτισμό

Horikoshi είναι το αντικείμενο του The wind rises, μια κινουμένων σχεδίων άκρως μυθιστορηματική βιογραφική ταινία του Χαγιάο Μιγιαζάκι, που κυκλοφόρησε το 2013, στο οποίο απεικονιζόταν από τον Hideaki Anno στην Ιαπωνική μετάφραση και τον Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ στο αγγλική μετάφραση.[4] Ειδικότερα, αν και η ταινία ακολουθεί την εξέλιξη του σχεδιασμού αεροσκαφών του, οι λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής είναι εντελώς πλασματικές (για παράδειγμα, είχε ένα μεγαλύτερο αδελφό, όχι μικρότερη αδελφή και η γυναίκα του δεν είχε φυματίωση).[5][καλύτερη πηγή απαιτείται] Οι προσθήκες αυτές προσαρμόστηκαν από τον Μιγιαζάκι από το μυθιστόρημα του Hori Tatsuo The wind has risen.[6]
Παραπομπές

Odagiri, Hiroyuki (1996). Technology and Industrial Development in Japan. Oxford, UK: Clarendon Press, σελ. 215. ISBN 0-19-828802-6.
Okumiya, Masatake; Horikoshi, Jiro (1956).
Penberthy, Jeff (December 14, 1972).
Cangialosi, Jason. «Miyazaki's 'The Wind Rises' Ignites Debate & Japanese Box-Office». Yahoo! Voices. Ανακτήθηκε στις 15 August 2013.
Bailey, Ian (2014-08-24). «The Wind Rises Review». Ανακτήθηκε στις 2014-08-31. «"Jiro Horikoshi was an actual man but he did not have a wife who suffered from tuberculosis, and he did not smoke. ... Miyazaki has himself stated that Naoko – Jiro Horikoshi’s fictitious wife was lifted from the woman Setsuko in the Hori Tatsuo novel The Wind has Risen"»
http://www.huffingtonpost.co.uk/2014/05/09/the-wind-rises-hayao-miyazaki-video_n_5295745.html

Εγκυκλοπαίδεια Ιαπωνίας

Ιάπωνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License